1 255 1

Стената на Тръмп: наддаването започва

Снимка: АР/БТА
Снимка: АР/БТА
Николас Мартин

"Никой не може да строи стени по-добре от мен", повтаряше Доналд Тръмп по време на предизборната си кампания. "И аз ще ги построя много изгодно", обеща тогава строителният предприемач. Сега - вече в ролята на президент - Тръмп иска да изпълни своите обещания. И ето, че от днес на сайта на американското министерство за национална сигурност строителни фирми могат да внасят своите оферти, пише в свои материал Deutsche Welle. Държавната поръчка ще бъде отдадена през април, а стената трябва да е готова в рамките на две години. Според различните изявления на Доналд Тръмп, височината ѝ ще варира между 10 и 30 метра.

Вече има и опашка от кандидат-изпълнители. Както съобщи телевизия CNN, интерес са заявили около 300 фирми. Много от големите международни концерни обаче засега се въздържат, защото се опасяват, че асоциацията с политиката на капсулиране на Тръмп може да увреди имиджа им. Така например само ден след изборите в САЩ Бернд Шайфеле, директор на германския концерн "Heidelberger Cement" е сигнализирал, че неговата фирма, разполагаща с " циментови заводи в Тексас и Аризона", е добре подготвена за евентуално изграждане на стената. На запитване на Дойче Веле обаче от пресслужбата на концерна заявиха, че това изречение е било извадено от контекста.

Цимент от Мексико?

И швейцарският концерн "Lafarge-Holcim", най-големият производител на строителни материали в света, не дава конкретен отговор. Вестник "Ханделсблат" цитира неговия шеф Ерик Олсен, който заявява, че концернът иска да участва във всички значими инфраструктурни проекти на САЩ. От централата на концерна обаче отказаха подробности.

За разлика от уклончивите отговори на "Heidelberger Cement" и "Lafarge-Holcim", германският строителен концерн "Hochtief" се дистанцира категорично от конкурса. Най-голямата изненада пък е фактът, че именно мексиканският строителен концерн "Cemex" открито прояви интерес към изграждането на стената. "Ако някой ни потърси, с удоволствие ще изготвим оферта", е заявил генералният директор на фирмата Рохелио Самбрано пред мексиканския вестник "Reforma".

За стената обаче е нужен не само цимент. Ще трябват прожектори, сензори за отчитане на движението, телени заграждения, инфрачервени камери, дрони. Според Тръмп, стената ще струва около десет милиарда долара. Анализаторите от финансовия институт "Bernstein" обаче прогнозират, че ще става дума за много повече - между 15 и 25 милиарда долара. Те правят своите изчисления, изхождайки от 12 метра височина на стената. Според тях, големите разходи ще се дължат и на това, че стената ще обхваща и някои труднодостъпни местности.

Стена или все пак ограда?

Доналд Тръмп продължава да твърди, че мексиканците трябва да поемат разходите за стената по границата. Мексиканското правителство обаче отхвърли тези искания. Затова американският президент възнамерява да въведе допълнителни данъци за чуждестранните парични преводи и да принуди по този начин мексиканците да поемат разходите.

Само че в крайна сметка гигантският проект май ще бъде финансиран не от друг, а от американския данъкоплатец. През януари говорителят на камарата на представителите Пол Райън потвърди, че първоначално Конгресът ще поеме разходите. В телевизионно предаване той обаче говори за сума между 8 и 14 милиарда долара.

Впрочем, пред Конгреса министърът за национална сигурност Джон Кели се изказа доста предпазливо - той говори не за стена, а за физическа бариера. Тоест "красивата, голяма и могъща стена" на Доналд Тръмп бързо може да се превърне в телена ограда. И американският президент сигурно ще намери начин да оправдае този ход. Нали беше обещал хиляди нови работни места в стоманената индустрия!Още по темата

 • Политиката на Тръмп не плаши богатите

  Политиката на Тръмп не плаши богатите

  При избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ икономистите се надпреварваха да чертаят мрачни прогнози относно перспективите за инвестиции в ...
  15.09.2017
  1 035
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 14:45  15.09.17
  Мога да им препоръчам някой дето ги разбира тези телени заграждения, на цена са като 12 метровата стена, но ще си поделят комисионните!

Напиши коментар:


Публикувай