Last news in Fakti

11 Март, 2017 20:46 2 076 1

Бистрица на бунт заради строеж

  • бистрица-
  • имот-
  • строеж

Жители на село Бистрица поискаха оставката на районния кмет на Панчарево Димитър Сичанов и други служители на местната администрация заради незаконното строителство в района, съобщи БНТ. Днес хората от селото създадоха инициативен комитет за участие в местното самоуправление. Те направиха и подписка с тези искания, която ще бъде внесена в Столичната община.

Гражданското недоволство в софийското село Бистрица се отключи в края на миналата година заради строеж, който запушва пътя към Витоша. На няколко пъти хората излязоха на протест, за да поискат земята, върху която се строи, да бъде възстановена и да сигнализират, че случващото се там е незаконно. Недоволството на хората накара кмета на София Йорданка Фандъкова да разпореди проверка на спорния имот и да сигнализира за случая прокуратурата и всички отговорни институции.

В хода на проверките са установени нарушения, заради които разрешението за строеж е отменено от районния архитект на Панчарево. Въпреки това хората от Бистрица настояват районния кмет Димитър Сичанов да подаде оставка. Te поискаха и отстраняването на началника и служител в сектора за управление на общинската собственост, главния инженер на района и юрисконсулта на Панчарево. Причината е липса на доверие в тях.

Всичките процедури са спазени, частен имот е, с изрядни актове за собственост, с всичките документи, които трябва да се издадат за разрешението за строеж, така че там не е незаконно строителството. Жителите твърдят, че самия имот е придобит по незаконен начин, вие знаете, че там тече проверка - общината не връща земите, как е върната земята аз не знам, това е правомощие на поземлената комисия. Това каза кметът на Панчарево Димитър Сичанов.

Главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че в хода на проверките на строежа са установени пропуски в отразяването на техническата инфраструктура, но и това се оспорва от собствениците.

Главният архитект е поел ангажимент пред хората от Бистрица, че ще бъде изготвен цялостен подробен устройствен план на тази територия, но това може да се случи едва след приключване на процедурите по обжалване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостенче

    7 0 Отговор
    Хайде сега е момента и от останалите села, които са под шапката на Панчеревска община. ДА СЕ ДИГНАТ И ДА РАЗКАРАТ ТОЯ ЦУРВУЛ И СВИТАТА МУ.