14 Март, 2017 21:47 1 131 0

Темпът на поскъпване при лукс имотите се забавя

  • лукс-
  • имоти-
  • цени
Темпът на поскъпване при лукс имотите се забавя - 1
Снимка: Shutterstock

Редица фактори водят до забавяне темпа на поскъпване в сегмента на луксозни имоти в цял свят. Като се започне от въвеждането на нови данъци върху този тип недвижимости и се стигне до стагнацията на цената на петрола.

През 2015 г. стойностите при луксозните имоти са спаднали с 1.8%, а през 2016-а са се повишили едва с 1.4%. По този начин спадът на доходността от този актив ще се превърне в норма в близко бъдеще.

Лондон е градът, в който се наблюдава най-силен спад в цените на луксозните жилища и къщи. Поевтиняването в рамките на година е 6.3%, сочат данните на консултантската компания Knight Frank. Най-голямо поскъпване има в Шанхай, Пекин и Гуанджоу - 26% за година.

„Два са ключовите фактори, които влияят на цените в сегмента. На първо място това е икономическа активност във всяка държава. На второ - икономическият ръст в световен мащаб", казва ръководителят на отдел международни изследвания Кейт Евърет Алпен.

Що се отнася до Европа, то в някои държави сегментът се стабилизира. Ако през 2015 г. делът на европейските градове с понижаващи цени при лукс имотите е 65%, но през 2016-а техният брой е спаднал до 50%. В Амстердам цените са се повишили с 10% през миналата година. В северна Италия се отчита спад от 8%. По-напред в класацията се издигат Ибица и Палма де Майорка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА