Last news in Fakti

22 Март, 2017 15:21 3 482 3

Вземаме повече ипотечни заеми

  • ипотека-
  • заем-
  • банка
Вземаме повече ипотечни заеми - 1
Снимка: Shutterstock

С близо 15% повече ще бъдат отпуснатите през 2017 г. ипотечни заеми спрямо 2016-а прогнозират анализатори. Това е индикация, че българинът позабрави кризата и отново е склонен да купува жилище с банков заем. „Близо 60% от сделките се реализират именно с кредит. Броят на купувачите се увеличава, като интерес има и от страна на хора, които нямат достатъчно спестени средства”, коментиран през „Монитор” Тихомир Тошев.

Ръст се наблюдава и в средната сума, която кредитополучателят взема за покупка на имот. Средно за страната тя е 94 000 лв., а за София – 112 000 лв. За разлика от преди имотната криза, когато заем се вземаше предимно в евро, сега 98% от ипотеките се отпускат в левове. В единната валута кредит вземат хора, които получават доходите си в евро или банката им е дала по-изгодни условия.

Банковото финансиране е най-често между 80% и 90% от цената на имота, а срокът, за който се отпускат е между 20 и 25 години. Що се отнася до вида жилища, то купувачите се насочват към тристайните имоти и след това към двустайните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 баш батка

    7 3 Отговор
    Мммм не, продават се едни и същи кутийки в София от многобройни агенции с години. Развитие на имотния пазар няма, напротив! Старите панелки почват да се разпадат с пълна сила.
  • 2 citizen

    3 1 Отговор
    Единственото положително нещо при комунизма,беше СОФИЙСКОТО ЖИТЕЛСТВО !
  • 3 nkavrakov

    1 0 Отговор
    В момента цените на имотите са завишени дотолкова че хората са принудени да теглят ипотечни кредити.
    Имотен балон отново надуха банките и брокерите.