2 019 1

Божи гроб в Йерусалим беше открит след реставрация (СНИМКИ)

Гръцки специалисти демонтираха и възстановиха гробницата от мрамор

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Божи гроб в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим беше открит за посещения след 9-месечна реставрация, съобщи ТАСС.

Висши духовници на различните християнски църкви и политици присъстваха на церемонията около мраморната гробница, възвърнала първоначалния си цвят и за първи път от десетилетия без укрепителна метална конструкция.

Осъществяването на широкомащабния проект за реновация започна през май миналата година. Гръцки специалисти демонтираха и възстановиха гробницата от мрамор, която от десетилетия бе поддържана от метална структура след земетресение. С нея бяха закрепени мраморни блокове, които бяха започнали да се отделят един от друг под въздействието на дъждовете и на ежедневния приток на хиляди поклонници и туристи. Мраморните плочи, които можеха да се съхранят, бяха почистени.

Гробницата е под купол в църквата над пещерата, където според християнската традиция е било положено тялото на Исус Христос след смъртта му. Реставрацията позволи да бъдат възстановени оригинални детайли, свързани със сградата. Направен беше и прозорец, през който поклонниците да могат да виждат част от варовиковата стена на гроба.

Мраморната плоча, покриваща гроба, бе преместена за три дни по време на реставрационните работи през октомври миналата година за първи път от 1810 г., когато е направена предишната реставрация след пожар.

Израел


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • незнайко
    Отговор
    1 08:49  24.03.17
    Сега ще се надяваме, реставрацията да остиска още 200 години. Или скоро ще бъде развенчан този мит.

Напиши коментар:


Публикувай