6 904 0

Градът, в който имотите поскъпнаха със 100%

Градът, в който имотите поскъпнаха със 100%
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Мюнхен е градът с най-скъпи недвижими имоти в Германия. За последните 10 години жилищата в баварската столица са се увеличили със 100%. Само за 2016 г. поскъпването е между 4% и 10%, сочат данните на компанията Von Poll Real Estate. От страна на чуждестранните инвеститори, най-голям интерес има към центъра на града и съседните на него квартали като Богенхауз, Лехел, Швабинг.

Стремителното поскъпване не засяга сегмента на луксозни имоти. При къщите и мезонетите се наблюдава плавен и бавен ръст при цените. Според експерти на Централната банка на Германия, имотите в големите градове, включително и Мюнхен, са надценени между 15% и 30%. В най-престижните квартали цената на квадратен метър жилищна площ е между 6000 EUR и 17 000 EUR. Жилищата, които имат добро вътрешно разпределение, се оценяват на стойност между 4000 и 7000 EUR/кв.м. На пазара винаги има и ексклузивни имоти, чиято цена е над горепосочената. Така например, луксозен мезонет може да се купи и срещу 11 000 и 17 000 EUR/кв.м.

Чуждестранните инвеститори играят важна роля на пазара на недвижими имоти в Мюнхен. На първо място това са британците, следвани от французите и испанците. Интерес има и от страна на италианци и граждани на скандинавските държави. Расте броят на китайските купувачи.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай