Last news in Fakti

18 Април, 2017 10:21 2 137 1

Планът на Тръмп за 1 трлн. USD може да се провали

  • тръмп-
  • план-
  • инфраструктура
Планът на Тръмп за 1 трлн. USD може да се провали - 1
Снимка: АР/БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да привлече 1 трлн. USD за реализирането на инфраструктурни проекти, в рамките на които се планира модернизиране на пътища, мостове, железопътни съоръжения и летища в страната. Вместо това обаче рискува да се сблъска с редица препятствия от скептично настроените демократи, през разцеплението в Републиканската партия до безкрайни изчисления за разходите, които са необходими.

Планът на Тръмп, който трябва да бъде пуснат в действие през месец май, в продължение на дълго време среща скептицизъм. Мнозина смятат, че разходите на федералния бюджет за реализирането му могат да се окажат значително по-малко, отколкото се очаква в момента. Но дори да приемем, че планът изисква само няколко милиарда долара, отговор на въпроса откъде Конгресът на САЩ ще намери пари засега няма. Очаква се, че за разчета на финансовия план на Тръмп ще се разчита на законодателя. Ключов фактор ще е способността на Конгреса да извърши основни реформи в данъчния кодекс.

Основните препъни камъни в реализирането на плана за 1 трлн. USD

1. На демократите не им се нрави това, което чуват.

След изборите през ноември лидерът на демократите в Сената Чък Шумер беше оптимист и готов да работи с Тръмп за реализирането на инфраструктурния план. Но ентусиазмът на демократите се изпари след като станаха ясни някои детайли около плана, а именно че в него по-малко се разчита на преки разходи от федералния бюджет, въвеждат се повече данъчни облекчения, предвижда се по-задълбочено сътрудничество с частния сектор и стимулиране на предприемачите да инвестират в проекти. Демократите се опасяват, че редица от данъчните облекчения ще са в полза на инвеститорите, а не за създаването на нови работни места.

2. Републиканците не са уверени в детайлите

Консерваторите трудно биха се примирили с разходите, дори те да са значително по-ниски от досега заявените, тъй като ще доведат до ръст в дефицита.

И републиканци, и демократи, които представляват селските региони, са обезпокоени от идеята на Тръмп и неговите съветници за държавно-частно партньорство, необходимо за привличането на инвестиции. Законодателят се съгласява с това, че в някои региони на страната подобни мерки имат смисъл. Но в по-малко населените места на страната разходите ще са непосилни.

Изпълнението на „стартиращите проекти”

Основният проблем на започващите проекти, е че тяхното реализиране може да отнеме години. Често това се дължи на поетапното финансиране, което създава усещане за наличието на „неизползвани” средства. Редица от така необходимите за страна проекти, като например тунелът под р. Хъдсън, са тежки за реализиране.

Откъде да се вземат парите?

Реформа в данъчния кодекс е най-реалният източник на набирането на средства за плана на Тръмп. Други оригинални предложения за момента няма.

Други потенциални препятствия пред плана на Тръм е решаването на въпроса с нелегалната миграция. Редица големи градове като Ню Йорк, Лос Анжелис, Бостън, Бикаго, Сан Франциско, Балтимор и Вашингтон се обявиха като места за „убежище” на нелегални мигранти. Тмърп обеща да намали субсидиите на тези местни органи на властта, които няма да си сътрудничат с федералните власти, отговарящи за мигрантите.

И все пак всичко може да се случи и така както го е замислил Тмърп:

* данъчната реформа може да донесе трилиони долари нови постъпления;

* депутатите от Републиканската партия могат да се обединят, за да донесат на себе си и на президента така нужната му победа;

* републиканците се надяват, че демократите, независимо от оплакванията, ще седнат на масата за преговори, когато процесът по набирането на средствата приеме сериозни очертания.

А някои вярват, че успехът на плана се крие в ентусиазмът на Тръмп.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ильо войвода

    2 0 Отговор
    Ала-бала, както всеки път и после пускат принтера и готово.