Last news in Fakti

14 Април, 2017 16:21 5 691 12

Трите проблема на санирането

  • саниране
Трите проблема на санирането - 1

В програмата за саниране има три съществени проблема: Необосновано високи цени, наддоговаряне на одобрения финансов ресурс и липса на физическа проверка на строителните дейности са трите основни проблема на безплатната програма за саниране е мнението на заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство арх. Виолета Комитова. След Великден ще бъдат предоставени изисканите от прокуратурата документи и сигнали, с които се подкрепят съмненията на служебното ръководство в МРРБ за извършени нарушения по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, уточни тя пред БНР. „Нашата теза е, че с предвидените по програмата 2 млрд. лв. можеха да се санират 4000 жилищни сгради, а не 2000, както е сега. Цялото общество има интерес да се пести държавният ресурс, да се харчат парите отговорно, за да се постигат по-добри резултати“, каза заместник-министърът.

В началото на програмата за саниране през февруари 2015 г. е нямало таван на цената и до октомври 2015 г. строително-ремонтните дейности (СМР) са се извършвали на цени, стигащи 400 лв. на кв.м., което е обезпокоителен факт. За период от 9 месеца са санирани 28 сгради. След това, от октомври 2015 г. стойността се фиксира на 348.60 лв. на кв.м. „Считам, че тази цена също е висока и необоснована, защото в същото време по европейската програма „Енергийно обновяване на българските домове“ се санират блокове на цена от 114.16 лв. на кв.м. Възниква въпросът как по едно и също време, за едно и също нещо се плащат две различни цени – с европейско финансиране санираме на 114 лв., а с пари от бюджета - на 348 лв.“, каза още тя.

Тази висока цена на санирането е довела до бързо изчерпване на финансовия ресурс, одобрен от МС, и така се е стигнало до наддоговаряне на първия 1 млрд. лв., с което е нарушена финансовата дисциплина. Още през ноември 2016 г. са били наддоговорени до над 1.2 млрд. лв., т.е. с 200 млн. лв. повече от отпуснатите с ПМС средства. Веднага след това МРРБ блокира програмата, спира изпълнението и договорите с общините и очаква решението на правителството за отпускане на още 1 млрд. лв., за да разплати вече договорените средства като това решение идва през януари 2017 г. Според арх. Комитова, този втори милиард за програма е гласуван заради допуснатия дефект от поетите ангажименти, надхвърлящи първия милиард, одобрен от Министерски съвет. „С 2 млрд. лв. от държавния бюджет ние ще санираме 2022 сгради. Това касае всички български граждани, но всеки собственик на саниран апартамент получи от държавата подарък в размер на 17 500 лв.“, обяснява тя.

През цялото време на програмата е липсвал контрол. „Този, който плаща за работа не извършва физическа проверка на място какво е направено, а плаща само по документи. Този, който изготвя документите за плащане пък, няма отношение към парите”, обяснява тя. Например всички оперативни програми в момента са с контрол на няколко нива. По всички проекти се разплаща след проверка на място, а по програмата за саниране се е плащало без проверка.

Заради тези три пропуски има извънредно множество жалби от граждани и фирми за некачествено изпълнение на СМР. Много са и депозираните претенции на браншови организации, които искат проверка на качеството на вложените материали и много неразплатени дейности по програмата“, отбеляза още заместник-министър Комитова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истина

    36 2 Отговор
    Още ще се санира в превод-още ще се краде!
  • 2 Пепино

    31 4 Отговор
    Кога Някой ще лежи дълго и ефективно в затвора за някой от хилядите кражби от нашия джоб?????КОГА?????ГЕРБ СА ПО ГОЛЕМИ КРАДЦИ И ОТ ВСИЧКИ ДОСЕГАШНИ!!!!ОЩЕ ДА ГЛАСУВА ЗА ТЯХ ТЪПИЯ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!!!!!А после всички плащаме заради тъпаците тука!!!!
  • 3 Пич

    18 2 Отговор
    Проблема е само един и той е 240 БЕЗДЪННИ ГУШИ!!!!!!!!!
  • 4 lava

    19 3 Отговор
    Има и още един проблем: кой реши, че от моите данъци ще се правят подаръци? Кой ще ми даде на мен, който живея в къща 17 500 за да си я санирам?
  • 5 nkavrakov

    8 10 Отговор
    Другари и другарки ,ми задайте си въпроса какво ще санираме ?
    Сега се върнах от Испания и там не видях панелки никъде,хората си санираха жилищата ,нормални сгради направени от тухла ,както в целия нормален свят.
    И така докато хората живеят в нормални жилища ,вие ще лепите стиропор върху заварени 50 годишни бетонни плочи - понеже това са панелките които масово заемат нашата територия в България.
    Май е по добре да емигрирате ми се струва,все пак живота е само един

    Коментиран от #11

  • 6 гостъ

    15 3 Отговор
    А ние саниращите санираме за 35лева на квадрат. Крадци.Как ги стигнахте
    С тези пари по 1-2къщи ще построите санирани,на апартамент
  • 7 гост

    13 3 Отговор
    Нямам нищо против да се санира, но не по този гнусен и просташки начин да се краде от нас. Ясно е, че е с подставени фирми на някой от правителството. Откраднали са над 70% от тези 2млрд., лошото е, че и да викаш и крещиш те пак ще си крадат и никой нищо не може и не иска да им стори. Дори цена от 114лв е висока, но да кажем, че освен облепянето има и дограма, тротоар, покрив, улуци, комини и вход = става реално. Въпроса е тези всичките подписали на 350-400лв какво ще се прави с тях сега? Най-разумното е да се подпише с тях договор да санират още толкова блока на тяхна сметка, така крайната цена ще е към 150лв и ще има полза за всички, а те пак ще са на печалба и няма да бъдат осъдени. Защо някой не го предложи това, а не умишлената кражба да се нарича само пропуск. Ами то всеки ако пропуска да си плаща или да извъши услуга срещу плащане какво ще стане? Защо не се търси отговрност на тези пропуски?
  • 8 ТритеПлюса

    6 2 Отговор
    Трите плюса на санирането: Може да си харчим колкото си искаме; Може да направи две и двеста (но най-добре две); Може да поемем политическата отговорност - то това нищо не значи в България.
  • 9 ФРР

    11 0 Отговор
    Готина схема за присвояване на милиони европейски парички!
  • 10 ТИКВОЧА

    3 0 Отговор
    ИСТИНАТА Е ДРУГА ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ КИНТИ МИНАВАТ ПРЕЗ 2 БАНКИ ЕДНАТА Е СИ БАНК А НАЛИ ЗНАЕТЕ ЧЕ ТЕЗ БАНКА Е НА Ц. БОРИСЛАВОВА .Е ЩОМ НАРОДА ГЛАСУВА ЗА ТАКИВА АИДУЦИ И АЗ СТАВАМ ТАКЪВ.
  • 11 кроко

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "nkavrakov":

    Не знам къде си ходил, обаче панелните жилища ги има по цял свят. Това е технология на строене, която се е използвала във всички страни, и на запад и в източникя блок. Ако много държиш, мога да ти покажа панелни блокове в центъра на Лондон, на 500м. от Биг Бен. Разберете, че това по което плюете че е било наследство от комунизма като архитектура и строителни технологии, всъшност се е използвало на всякъде по света.

    И санирането на става с европейски пари, а с пари от бпджета, от нас данъкоплатците. Иначе за програмата казваха че на Делян Добрев някакъв зет или нещо подобно случайно негови фирми печелели половината от поръчките.
  • 12 Янко

    1 0 Отговор
    Основния проблем е целта на санирането!
    Санирането като инициатива ма за цел не социален ефект , а финансов.
    Как става номера ли ? С пари от бюджета ( с НАШИТЕ ОБЩИ ПАРИ) се финансира дейност ( в общия случай няма значение каква ) за да има движение на парите. А като има движение на парите - някой има облага .
    Кой е той ? -НАШИ МОМЧЕТА !
    Кои? - тези от банките, търговците и ... други покрай тях!


    Да ви припомня кръговрата на парите:

    Банки --> Търговци --> Kрадци ---v
    ^----------------------------------------