Last news in Fakti

19 Април, 2017 06:21 4 080 8

Бум на инвестициите в недвижими имоти

  • инвестиции-
  • цие-
  • прогноза
Бум на инвестициите в недвижими имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Текущата година ще бъде по-добра в сравнение с 2016 г. по отношение на инвестициите в недвижими имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), прогнозират от консултантската компания Colliers International. Това означава, че вложенията ще надхвърлят 12.2 млрд. EUR.

Докладът „Компас на инвестициите в недвижими имоти в ЦИЕ“ разглежда основните тенденции за последните пет години на пазара на имоти в шест държави в ЦИЕ - България, Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Румъния и перспективите за 2017-а.

Близо 6.3 млрд. EUR са вложенията направени в сектора през първите три месеца на текущата година. Това е с 45% повече в сравнение с 2015 г. и 41% увеличение спрямо същия период на миналата година, отчитат от консултантската компания. Най-привлекателен е пазарът на Чехия където са реализирани 62% от инвестициите. Интересно е да се отбележи, че интерес на чуждестранни инвеститори към Чехия и Полша има от страна на Тайланд.

„Засилващата се зрялост на ЦИЕ може да допринесе за преодоляване на рисковете, които афектират Западна Европа и последствията от Brexit, които тепърва ще се наблюдават през 2017 г. Цялостното им отражение все още не е напълно известно, дори може да се окаже, че би довело и до някакви позитиви за ЦИЕ“, казва Марк Робинсън, специалист пазарни проучвания в Colliers.

Високата възвръщаемост и перспективите за ръст на наемите в ЦИЕ вероятно ще задържат интереса на инвеститорите от Западна Европа и САЩ на нивата от 2016 г., който в числа възлиза на 4.9 млрд. EUR. Инвеститорите от Западна Европа остават главният двигател на пазара през миналата година, но притокът на капитали от Южна Африка (20%) и Азия (16%) допринася за свиването на техния дял от 44% през 2011 г. до 22%. В същото време, нивата на вложенията, идващи от Обединеното Кралство, следва да се задържат на около 7-9% през 2017 г.

„На този етап негативните ефекти от Brexit върху активността по отношение на сливания и поглъщания на компании в ЦИЕ, изглеждат незначителни и нищо не ни кара да предполагаме, че английските инвеститори са замразили плановете си в резултат на референдума. Въпреки всичко, несигурността в следствие на това развитие, накара няколко лондонски компании да обявят, че ще преосмислят намеренията си за откриване на алтернативни локации извън Обединеното Кралство за част от операциите си. В тази връзка, Brexit може да има и позитивно отражение върху инвестиционните обеми в сферата на недвижимите имоти в ЦИЕ, по-специално в Германия, Белгия, Франция, Полша и скандинавските държави, които не са част от еврозоната“, казва Марк Хейтън, Директор недвижими имоти в CMS UK.

Съществена промяна се наблюдаваше на пазара през миналата година. Тя се изразяваше в това, че инвестициите от Южна Африка, Азия и ЦИЕ надминаха тези от Г10. Това явление се очаква да продължи и през настоящата година, като азиатските и инвеститорите от ЦИЕ ще бъдат двигател и на допълнителни инвестиции в региона, според доклада на Colliers и CMS.

Големи сделки, включващи портфолио от имоти с азиатски инвеститори ще се срещат все по-често в региона, което ще доведе до постигане и дори надминаване на миналогодишните резултати, с оглед на потенциала на източниците на капитал. Интересът на азиатските инвеститори към региона, в частност към Полша и Унгария, е нараснал значително през последните 3 години, достигайки 2 млрд. EUR през 2016 г.

Активността от Южна Африка междувременно е достигнала 2.4 млрд. EUR през миналата година. Въпреки че тези резултати може да не бъдат постигнати през 2017 г., имайки предвид фокуса върху региона на над 10 фонда за инвестиции в недвижими имоти от Южна Африка, все пак сделки ще има.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скорпион29

    16 1 Отговор
    Спекола отново за да надуват цените отново бг.Андрешковци
  • 2 Гост

    11 1 Отговор
    Да надуват,сега е времето да ме отърват от моя имот.Ще го продам на балъците вече им вземах капаро.
  • 3 btv

    10 0 Отговор
    Пълни дрънканици- поредният КАРТЕЛ !!!!
    От началото на 2017 всички строители са се споразумели за 7 - процентно увеличение!

    Паднаха лихвите по кредитите и зидаро -кофражистите пак са на първа линия......

    Евросъюза налага смъкване на лихвите в банките .....няма мърдане .
    КАк цените на имотите ще скачат .....след като работните заплати се стапят със скритата инфлация ???

    ИМОТНИЯ БАЛОН ПАК СЕ НАДУВА .....НАДУВА СЕ БАЛОНА и след 2 години банките пак ще продават на безценица :)

    Коментиран от #4

  • 4 ejko

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "btv":

    Ако говорим за България (понеже статията не се отнася само до нашия пазар), то няма да е дори след 2 години... по-късно през тази година ЕЦБ почва вдигане на лихвите, съответно и банките ще затегнат условията за кредитиране; ще се ограничат силно продажбите на зелено, оттам - ще има стотици недовършени проекти (понеже инвеститорите ги финансират с парите от продажба на зелено)... нататък е ясно, гледали сме го. Крайно глупав и ирационален човек е българинът, когато става дума за покупка на НИ
  • 5 Темида

    9 1 Отговор
    Супер Супер, стройте, че след 1-2 години мисля да взем жилище тамън да се спука балона в стил 2009. Само моля качествено стройте все пак за 1000 евро/квм трябва да е хубаво.
  • 6 гн Хокинг

    6 0 Отговор
    Програмиране на съзнанието се прави в тази статия никъде няма БУМ на каквито и да е било покупки на къщи, земя или апартаменти още по малко гладен народ храна гледа да си купи не 4-ри стени който да го оставят бос и гол да ходи Не вярвайте на думи от човек който не познавате вярвайте на родителите си много подвеждат с фалшиви новини тези кади наречем "играчи" защото имам умисъл в това да ви програмират мозъците и да си внушавате че като решите да купите нещо и като ви поискат някой бомбастична цена да се съгласите защото си мислите че знаете че наистина цените се качват а това не е така това е внушаване от хора който имат изгода от това! Целия свят е една заблуда за обикновения човек казват му каквото искат и му показват каквото си искат то било по телевизия или интернет Програмират ни мозъците както им е угодно.

    Мили хора внимавайте в какво вярвате и в какво си мислите че е истина поставяйте винаги на съмнение всичко което ви се казва защото винаги има лъжи с който искат да ви убедят че трябва нещо да направите или да вярвате че е така бих казал че Правителствата или хора с влияние в Света не искат хора който мислят критично те искат послушни хора достатъчно умни да работят с машини и достатъчно глупави за да приемат пасивно положението си!
  • 7 майна

    6 0 Отговор
    Глупости,цените са прекалено високи на недвижимите имоти,в Гърция нещата са много зле,камо ли за бедна България където се разчита най вече на емигранстските пари
  • 8 хого

    0 0 Отговор
    В крайните квартали на Софето имат по 25% и нагоре увеличение според обявите. Как да се изпусне тази далавера :)