Last news in Fakti

25 Ноември, 2011 08:30 6 718 28

Гратисният период за взелите заем изтича

  • ипотека-
  • банки-
  • кредит-
  • гратисен период

Няколко месеца след началото на кризата на пазара на недвижими имоти, която след това се прехвърли и върху цялата икономика, започна предоговаряне между лицата взели ипотечен кредит и съответната банка. Тогава планът беше ясен и лесен – банката сключваше договори с кредитополучателя за срок от две или три години длъжника да плаща само лихвата по заема. Презумпцията беше, че икономическата обстановка ще се успокои бързо и всичко ще тръгне по старо му – хората ще имат стабилни доходи и ще могат спокойно да си покриват заемите. Уви, това не се случи. Още по-лошо – няма никакви индикации подобен оптимистичен сценарии да се реализира в близко бъдеще. Напротив – прогнозите са за увеличаване на безработицата, а оттам и за невъзможност за изплащане на кредитите, коментират кредитни експерти.

Днес и банките, и техните клиенти, теглили ипотечни кредити, са в още по-лошо положение в сравнение с първите месеци след началото на кризата. Финансовите институции трябва да продадат имоти, които са загубили близо 40% от стойността си в сравнение с момента на сключване на договора за ипотека, за да могат да си върнат парите. Кредитополучателите, от своя страна, не само, че не могат да започнат да изплащат и главницата по взетия заем, но изпитват затруднения за покриват и лихвите по него. Банките вече не могат да правят отсрочки и броят на иззетите през тази година имоти ще бъде значително по-голям в сравнение с този от миналата. Въпросите, чийто отговор ще се търсят през следващите месеци, са как, кога и на каква цена банките ще продадат тези жилища. Още по-трудният въпрос е какво ще стане с онези кредитополучатели, за които ипотечният кредит е бил единственият вариант да имат покрив над главата си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор Димитров

    1 0 Отговор
    Какво ще стане,ако банките не успеят да продадат ипотекираните жилища?Каква загуба могат да си позволят?Какво ще стане с лихвите по депозити и т.н.
  • 2 Симо Симов

    3 0 Отговор
    "как, кога и на каква цена банките ще продадат тези жилища".
    Те вече продават при ЧСИ. Банките "тарикати" вече подбиват там цените. Който е първи в смъкването , той най малко ще е набълбукан. Плана на банките за бързо възстановяване е провален. Очаквам банките сами да започнат да си ги продават, без ЧСИ . Нали си направиха фирмички да купуват, за да подпират цените. Сега тези фирмички ще продават за кой колкото даде. Колкото повече задържат, толкова срива ще е по голям. Като се присъединят към тях и инвеститорчетата от бума(като АХХХ), пързалката ще е стръмна. Сори за хорицата които ще го отнесат!

    Коментиран от #22

  • 3 Психоза Масова

    3 1 Отговор
    Всъщност тази статия излезе вчера за САЩ. Тук няма кой да ни даде такава информация. Нямаме реална представа какво е положението с лошите кредити и какъв е приблизителният брой на отнетите жилища, които следва да се продават някога.
  • 4 Emo

    0 1 Отговор
    Симо Симов
    Симо на теория си прав ....... с малката разлика че банките имат малко повече акъл от теб и мен, и тези дружества са направени за да управляват въпросните активи а не да ги разпродават на безценица ....... тъй че успех с чакането. по срещи които правим с банките за да се опитаме да им помогнем с разпродажбите, още началото на миналата година казаха че по техни данни ще им се наложи да управляват тези активи поне 4-5 години ........ мдааа ..... но иначе на теория си прав :))) но де факто живеем с две к..ви и един п.....ст :)) дано знаеш вица :)) Айде лека
  • 5 Симо Симов

    2 0 Отговор
    Емо, преди година банките още вЕрваха в бързото възстановяване, както у нас , така и в Европа . В момента почти няма междубанково кредитиране.(Защо ли?) Всички разчитат на ЕЦБ. Ако им откаже- фалити, дефлация и нова рецесия.(съответно и тук) Ако им даде парички(новички) следва инфлация в Европа. Сега тук е интересното за нас. При нас тук ще е стагфлация (или бифлация) плюс демографски срив. (много са причините за това и са комплексни- обяснявал съм ги някъде тук)И така пак Цените на НИ надолу. Така, че какво казали банките е като вица: Събрали се мишките и решили...., ама не са питали котарака(пазара или тренда) дето ги чака пред дупката. Айде и на тебе!
  • 6 Симо Симов

    3 0 Отговор
    Та за умните банки съм голям скептик, особено като гледам знанията на висшите им мениджъри в БГ. Напоследък се разочаровам и от тези които са в Европа. Май само в УСА има тарикатски банки. Айде!
  • 7 Емо

    1 1 Отговор
    Симо

    Ако се надяваха на бързо излизане от кризата едва ли щяха да планират управление на тези активи за ПОНЕ 4-5 години :))
  • 8 Тодор Димитров

    1 0 Отговор
    Що за банки са - плащат високи лихви по депозити,нямат клиенти за кредити,управляват имоти които никои не иска?
  • 9 Observer

    3 3 Отговор
    Само човек,който изобщо не е наясно с материята,може да публикува тази "статия", без да уточнява за коя държава става въпрос...
    Само за информация,в България ,МАКСИМАЛНИЯТ срок е ОСЕМ месеца... От тук не се учудвам,че и "коментаторите" ,в по-голямата си част са "професионалисти"
    Като Симо Симов,който дори не е наясно защо ЧСИ се занимават с продажба на имоти и вещи на длъжници,а предполага,че това ще го правят банките..СМЕЕЕЕЕЕХ
    Словото"набълбукан", говори достатъчно за "капацитета"..
    Явно "специалистите" от форумът на един сайт са се прехвърлили тук.Те употребяват такива..термини..Три години близо чакат 150 евро на м2...В центъра...СМЕЕЕХ....
  • 10 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор
    НЕ ЗНАМ НО МИ СЕ СТРУВА ЧЕ КАТО ЦЯЛО В ЕВРОПА ЩЕ НАСТАНАТ ДОСТА НЕПРЕДСКАЗУЕМИ СЪБИТИЯ КОЕТО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ОЩЕ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА КОНКРЕТИЗИРА ДО КАКВО ЩЕ ДОВЕДАТ ! А БАНКИТЕ КОИТО НЕ МОГАТ ДА СЕ СПРАВЯТ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ФАЛИРАТ КАКТО Е И БИЛО ВИНАГИ ДО СЕГА ! ТОВА Е СЪБИТИЕ КОЕТО ПРИБЛИЖАВА С ПОДОЗРИТЕЛНО ПОСТОЯННО ДВИЖЕНИЕ НАДОЛУ !? СПОРЕД МЕН НЕДВИЖИМИЯ ИМОТ СИ Е АКТИВ КОЙТО ПО СКОРО Е УБЕЖИЩЕ ПО ВРЕМЕ НА ИНФЛАЦИЯ ! ПОНЕ ЗА МЕН ЕДИН ИЛИ НЯКОЛКО АПАРТАМЕНТА СА ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ ОТКОЛКОТО ПАРИ В КЕШ В КОЯТО И ДА Е БАНКА В БГ ! ДОРИ И ДЪРЖАВАТА ДА ГАРАНТИРА ДО 100 000е. ВСИЧКИ ЗНАЕМЕ В КАКВА ИЗМИСЛЕНА И БЕЗХАБЕРНА ДЪРЖАВА ЖИВЕЕМЕ ! ЕДИН ПЪТ ДА ФАЛИРА БАНКА ПЪК ТИ ЗАПОЧНИ ДА СИ ТЪРСИШ ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО ОТ РАЗНИ МИ ТИ ТАМ ТЕЖКОБЮРОКРАТИЧНИ ИСТИТУЦИИ ! ПАРЕН КАША ДУХА ! А ПЪК ЗА ,,ОБЕДИНЕНА'' ЕВРОПА ДОРИ НЕ МИ СЕ КОМЕНТИРА ЗАЩОТО КАТО ГЛЕДАМ ВЪОБЩЕ НЕ СЕ ЗНАЕ ОЩЕ КОЛКО ЩЕ Е ТАКАВА !!!
  • 11 rio

    2 1 Отговор
    няма страшно - все пак, света ще свърши през 2012 !
  • 12 Observer

    1 0 Отговор
    rio,за теб светът е свършил отдавна,с тази глупост,която си написал..

    В отговор та ТРОШАЧА-Европейският съюз,скоро няма да го има..Запитвал ли си се,защо по времето,когато се въвеждаше борда се.."вързахме към марката ,а не към долара?И някой спомня ли си 96-та-97-ва година?Нека се радват на спада на цените на имотите и на..покачването на златото...Ако смятат да живеят 1-2 години...;))))
  • 13 Симо Симов

    0 1 Отговор
    Даа..мм! Някои хора като Observer не им харесва развитието на събитията и почват да търсят под вола теле. По добре да беше дал някакъв оборващ анализ ,а? Ама не, по лесно е да анализираме какви думи съм използвал (забравил си да отбележиш с колко ръце съм писал)!Ххахаха! Като гледам с каква ирония си писал , явно и ти си от "моето село"! Ха!
  • 14 съдран цървул

    3 2 Отговор
    2007,2008,цената на имотите се наду със шест седем пъти,а някъде много повече,в малки и големи градове офертите бяха едни и същи,сделките се сключваха на малки разлики.Имотният балон гръмна и в САЩ цената на имотите се върна на нивата на 2002година/справка-статистика на САЩ/,тук имотният балон се наду за три-четири години/по лесно се манипулират бедни и хора с ниски заплати,обещаваха им се лесни апартаменти,на една ръка разстояние,абе направо за жълти стотинки,в САЩ имота се надува за десет години,а цените паднаха почити шоково/сравняват падането на цените с кризата от 1929-1931 година.Сега отворете сайта на ЧСИ-стотици апартаменти на продан,а сега забележете цените -интересни тенденции-цени от кризата-гаражи по 20 000/2003 година-толкова струваха гарсониери в големите градове/,парцели1000-2000кв метра по 350 000-500 000 лева,стари и малки къщи на село за 100 000 лева.Всеки втори продава и хвърля нервни мантри,че купувачите искат имот за жълти стотинки.Кризата ни е сграбчила здраво,активни са само магазините за хранителни продукти,другите масово затварят и хората остават без препитание,скоро настигаме Испания по безработица-там над 20%,заплатите ни са най ниски,лихвите най високи-аз лично имам три апартамента в голям град,една къща на село и една в малък град.На село съм дал в къщата да живеят мои познати и им плащам като обработват голямата ми градина иначе циганите няма да оставят и следа.По подобен начин са постъпили десетки стопани-апартаментите стоят заключени и им плащам данъците,защото пусках квартиранти навъртаха ми ток и вода,пускаха обяви от своя име,взимаха парите на появилите се кандидати и изчезваха,та се занимавах и с полиция.От икономическите мерки,които взема правителството някой да изразява надежда за светло бъдеще,от частното към общото-ако искаме да продадем ще отидем на цени ,които може някой да ни даде.
  • 15 агнец

    4 0 Отговор
    до 14: прав си човече, но българинът забрави що е то работа а искаше да бъде само рентиер и то в бедна държава. Добре дошли в реалността!
  • 16 ИРАКЛИ

    0 1 Отговор
    Благодаря на модераторите за ПОСЛЕДНИ НОВИНИ в САЙТ №1,
    към сигнала на ИРАКЛИ.
  • 17 трезво мислещ

    4 2 Отговор
    И ква стана сега тя,де са сега всички онея дето тръбяха аааа от 2012 стабилизиране на цените придружен с лек растеж за по качествените имоти.Еееее пак питам а сега ква стана,аз като ги пишех и говорих едни неща май точно те излязяха.Траен тренд надолу,главоломно увеличаване на работата на ЧСИ,лавинообразно отпушване на имоти от страна на банки,стагнация на пазара на работна ръка(закриване на работни места и намаляване на заплати), е да бехте слушали някои и да бехте си вземали бележки нямаше тотално да доубиете и без това агонизиращия пазар на имоти.брокита и банкери сега да се сърдят на себе си щот пазара вече се превръща в : Не ми пука на колко ми продаваш и колко ми сваляш,пука ми колко ти давам.Приближаваме се леко към пазар на подаяния.ЕХ БЕ КОЙ ВИ Е ВИНОВЕН СЕГА НА ВСИЧКИ ПРОДАВАЧИ,ЧЕ СИ СЪЗДАДОХТЕ ТАКЪВ ПАЗАР.Аре сега на тоталните разпродажби,и поне имайте вече малко доблест и не плюйте такива постове,всички продавачи да се сърдят единствено на себе си.
  • 18 ГладенБрокер

    0 0 Отговор
    Времето:
    тик-так тик-так ти-так тик-так
    "Инвеститорите":
    бълбук-бълбук бълбук-бълбук бълбук-бълбук бълбук-бълбук
  • 19 Калин Йонов

    1 1 Отговор
    До 17 и 18: Какво не му е стабилното на пазар с 5% годишен спад??? От сега ви заявявам че и през 2012 няма да станем свидетели на спад с повече от 5%. А "горките инвеститори"?!?!? - бълбук - бълбук (само в главата на брокера) защото от наеми не се лапа голяма комисионна, нали? Всеки разумен инвеститор е пуснал всички непродадени апартаменти под наем (или и пазара на наеми ви се струва нестабилен,а?) с наемите погасява вноски, ако има такива, ако не си гледа кефа. А след като хората нямат възможност да купят, къде отиват - под наем, пак при същия инвеститор!

    Коментиран от #20

  • 20 Психоза Масова

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Калин Йонов":

    @19 Да няма после: "Очакванията не се оправдаха?
  • 21 Симо Симов

    2 0 Отговор
    до 19 "А след като хората нямат възможност да купят, къде отиват - под наем, пак при същия инвеститор! "
    Отиват : някои на село,други в чужбина, трети се връщат при мама и тате, но без работа няма как да ти плащат наеми. А вие даващите под наем, заради свръхконкуренцията(наемите едва ли ще покриват вноските) съвсем скоро ще хвърлите кърпата и ще се включите при продаващите. От там цените пак надолу! Айде лека!
  • 22 AXXX

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Симо Симов":

    @2 Симо пак се е размечтал... Не се трае вече, а, Симо? Обаче 50% надолу не стигат на Симо... Симо! Работата е там, че и още 50% не те оправят. А докарат ли я банките до „кой колкото даде”, дървените философи като тебе пак ще сте „покрай оградата”. Нещата са свързани, Симо. И тия дето не можехте да купите на скъпото, не можете да купите и на два пъти по-евтино, няма да можете да купите и на „кой колкото...” То купуването не е за всеки. И не е задължително.
    Икономиката и тя така, Симо – не е за всеки. Няма нужда да се напрягаш толкова да правиш сметката на „инвеститорчетата”, че и на банките, и да Аххкаш театрално. Те сигурно ще поназнайват повечко как се правят тия сметки от форумни експерти като Симо, който едно понятие не можа да усвои като хората. Я пак да обясниш за стагфлацията, бифлацията и стофлацията, Симо! Ха-ха-ха!
  • 23 Симо Симов

    1 0 Отговор
    АХХХ , не моите мечти , а пазара ще закара цените до там. Като гледам напрягащи сте, само ти и балона. Ами подпирайте!
    Ако знаеха повечко експертите на банките, нямаше да се вкарат в тоя филм в който са сега с растящи лоши кредити.
    А за купуване не бери грижа. Само ще ти кажа, че когато вие купувахте преди 3-4 години на върха, имаше хора които продаваха. И когато вие ще продавате захвърлили кърпите, ще има такива които ще купуват.
    Айде, пък ако провериш някъде какво е бифлация и я осмислиш. може и да разбереш някои работи за кризата.
  • 24 bubblehead

    1 1 Отговор
    Само ще ти кажа, че когато вие купувахте преди 3-4 години на върха
    ------------------------------------------------------

    Абе Симо, ти откъде знаеш кога купувахме, бе ? Глеи са аз купувах през 2001, 2002 , 2003 и после пак през 2010 . До тук цените са назад до 2005. Какъв балон какъв връх !? Дори за последната покупка на имот в България през август 2010 в Бургас цените са леко по нагоре... какво набутване какво набаълбукване като говорим за едни срамно ниски цени по световните разбирания за там за къдетьо сме тръгнали. Апропо, ти знаесях ли за къде сме тръгнали ? Щото питате припряно веждите кога тръгваме отново... ОК не знам кога тръгваме ама знам къде ще стигнем. И до тук игнорираме изобщо големия въпрос дали имаше балон у нас или нямаше ( или имаше подплашено едно стадо да продава въпреки че безработицата в София си остана само 5% и заплатите растат с поне 10% на година все още дори в кризата) и моя железен аргумент тука за липса на балон е че заплатите растяха със почти същите темпове като цените. Дали знаете веждите че ако в България цените пораснаха 300% а за сравнение в Естония при подобни условия пораснаха с 450%? в Естония какво има? В АМейка пораснаха също с 300% ама заплатите с 30%? Разбираш ли кква е разликата с американския балон? БАЛОН Е КОГАТО ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ СЕ ОТКАЧАТ ЗНАЧИТЕЛНО ОТ ИКОНОМИЧЕСКИЯ СИ ФУНДАМЕНТ- ЗАПЛАТИТЕ!!! И тръгнали не тръгнали цените са вече почти 50% надолу какво от тук още 50% надолу ли!? Къде стана това къде в коя държава и кога че да умрем от страх набутаните? Всеки икономически процес си има повратна точка и ако веждите не го виждате то руснаци и англичани го виждат и банките също и затова започват да кредитират по-смело и свалят лихви. ( Апропо в Америка имаподобен процес. Нисято 99-нарите са оръфани не им е до купуванен накъсхти то богаташите купуват и ще им ги дават под наем. Майтап няма с най-скъпия щат Калифорния цели 30% от окъпките са в кеш в момента. А ти му викай криза.) Правят го защото каквото и да си мислите умопомрачените вежди то в банките знаят че при средна заплата от 1000 лева в София 70 000 за апартамент е евтино. Банките от тук започват да играят против веждите и вероятно от тук нататък не само че няма да има панически разпродажби никога не е имало нужда от тях защо българските банки са най-здраво капилаизирани заради борда . Не само няма да има разпродажби ами познай какво ще има. Някои го каза че се готвят за 4-5 години тежав пазар ама надали ще устискате на веждите на това банкова стискане оти има банки на по 200 години а хората имаме един живот и промеждутък от 10-20 години активен трудов живот където сме купувачи ако не .... Дали ще се вдигнат цените не знам , но знам че са ниски за доходите. И това колкото кощунствено да изглежда трябва да е ясно че при капилтализма няма жилища за всеки собствени. И това най-ясно се вижда при балалаики като теб, колкото и да паднат цените им е малко. Ха познай кои са тия дето живеят под наем цял живот при капитализма? Майтап няма соца свърши със на всеки според потребностите...
  • 25 ха ха

    1 0 Отговор
    Щом не си продал до 2008 ма значи си некадърен.Хитрите настроиха през 2002 2003 та на 200 евро квадрата и продадоха на балъците после.
    Тогава беше времето.Сега всеки притежаващ имот губи.Балонът се спука и не можеш да го запушиш.
  • 26 ГладенБрокер

    1 0 Отговор
    Бълбук-бълбук
    Бълбук-бълбук
    Бълбук-бълбук
    Бълбук-бълбук
    Бълбук-бълбук
    Бълбук-бълбук
    Мога да ги докарам до общото количество букви, щедро изсипано тук от Мехура и XXXL, но смисъла е само един:
    " Б ъ л б у к - б ъ л б у к"
  • 27 bubblehead

    0 1 Отговор
    Бълбук-бълбук ама какво те цените вечно ли ще падат след като вече 50% надоле и никoй като нас!? Море ще дочакате да видите катастрофата в личен план веждите май, нямя майтап! Ха-ха-ха!
  • 28 БГ реге

    2 0 Отговор
    Ще гледаме още много сеир.След надуване на балон 500% сега 50% са нищо.Тепърва ще падат цени и ще има приземяване както казваха някои хора от близкото минало.