9 Май, 2017 19:07 2 305 0

Над 11 000 души посетиха изложенията Техномебел и Светът на мебелите

  • иец-
  • изложение-
  • техномебел

На обща площ от 14 500 кв.м над 180 компании показаха тенденциите в бранша

Над 11 000 души посетиха изложенията Техномебел и Светът на мебелите - 1

Стил, елегантност и модерни технологии посрещнаха над 11 000 души, които посетиха изложенията Техномебел и Светът на мебелите от 24 до 28 април в Интер Експо Център – София. Най-големите изложения за мебелната индустрия в България се организират от Интер Експо Център и Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП).

Продължавайки положителната тенденция от изданието през предходната 2016 г., специализираните изложения отбелязаха ръст както в заетите площи, така и в посещаемостта. Техномебел отчете силно международно присъствие. Участие взеха освен български, и компании от Германия, Гърция, Италия, Македония, Полша, Румъния и Турция. Над 90% от изложителите на Светът на мебелите бяха български фирми производители.

По време на двете изложения продуктите си показаха над 180 фирми, а броят на представените компании беше повече от 350. Най-новите технологии и изделия в сектора на дървообработването и мебелното производство бяха изложени в шест изложбени зали на обща площ от 14 500 кв.м.

Техномебел и Светът на мебелите – с все по-високо ниво и атрактивни щандове

„От година на година нивото на изложенията Техномебел и Светът на мебелите се вдига все повече, а качеството на продуктите става все по-добро“, коментира управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов. Той посочва, че компаниите представят все по-атрактивно продуктите си по време на изложенията. Мебелната индустрия създава 2,5% от добавената стойност в страната, информира Галин Господинов председател на БКДМП.

По данни на Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката, средногодишната стойност на произведената в мебелния сектор продукция достига 1 млрд.лв. На церемонията по откриването той изказа задоволството си от факта, че на едно място – на Техномебел и Светът на мебелите, заедно присъстват представителите на тази индустрия и машините, чрез които се създават продуктите.

За поредна година чуждестранните посетители имаха възможност да се включат в Hosted buyers program, която дава възможност за b2b срещи, създаване на нови контакти и развитие на бизнеса. Възможност за възползване от програмата имаха над 30 представители на чуждестранни компании. Изложенията бяха посетени от бизнес делегации и търговци от Армения, Белгия, Великобритания, Германия, Грузия, Канада, Румъния, Франция, Холандия и Швейцария. Извън Hosted buyers program изложителите имаха посетители още от Австрия, Беларус, Босна и Херцеговина, Гърция, Индия, Израел, Испания, Италия, Кипър, Македония, Молдова, Русия, САЩ, Сърбия, Турция, Чехия и Финландия.

Най-новото в мебелното производство и решенията за дома, офиса и хотела

Част от акцентите на Техномебел бяха машините за дървообработване и мебелно производство. Изложителите предложиха решения за рязане, фрезоване, рендосване, кантиране, пробиване, завинтване, обработка на повърхности... и още много. Погледите на присъстващите бяха привлечени от провежданите на живо демонстрации с автоматизираната дървообработваща машина MEBOR HTZ 1000. Бяха демонстрирани качествата и на CNC машини, пробивна техника, дървообработващи стругове с програмно управление, автоматични кантиращи машини, бояджийска техника, машини и материали за тапициране на мебели, опаковъчна техника.

Посетителите на Техномебел имаха възможност да видят и най-новите декори на плочи, фолиа и кантове от водещи световни производители. За цялостна ергономичност и удобство на изложението бяха представени обков за трансформиране на мебели, системи за плъзгащи се и повдигащи се врати. Мебелните производители видяха още голямо разнообразиe на мебелни вратички, кухненски уреди за вграждане, мивки и смесители, както и широка гама от материали за обработка на дървесина - лепила, лакове, байцове и натурални масла.

Светът на мебелите предложи стотици красиви и функционални продукти. Посетителите можеха да се насладят на класически мебели, дърворезби ръчна изработка, съчетана с най-модерни технологии, разнообразни корпусни и тапицирани мебели, елегантни спални и редица други интериорни решения. Сред изложените продукти бяха и стилни, многофункционални дивани. В дните на изложението посетителите можеха да видят и масивни дървени маси, изработени от цели ламели дъб. Част от богатата гама представени продукти бяха и офис и бар столове, както и алуминиеви и ратанови мебели, подходящи за градинското обзвеждане. Участващите фирми показаха и своите интересни предложения за интериорния текстил - пердета и завеси, шалтета, текстилни щори, декоративни възглавнички от естeствени материи и още много текстилни аксесоари.

Като част от съпътстващата програма младите български дизайнери от Черга показаха успешната практика на българския производител. „Важно е да знаем от какво се нуждаят клиентите в бързоразвиващия се свят“, коментира по време на събитието Галин Господинов, председател на БКДМП.

В своята работилница „Отпечатък“ Ателие Трион нагледно доказа, че старите вещи не са за изхвърляне. Всеки посетител можеше да създаде сам декоративни възглавнички, като единствено бе нужно да си е донесъл непотребна вълнена или памучна дреха – за пълнежа за възглавницата.

7-и награди Българска мебел на годината

Традиционно, за 7-и път, бяха раздадени и наградите за Българска мебел на годината. В него се включиха 15 фирми с общо 20 продукта. Първа награда взе WOOD LINE с трапезната си маса Asimetrik, а втора и трета – съответно Love 2 Design (със заседателна маса „Exclusive“) и Актив Декор (с кухненски остров). Специална награда получи и ЗОРА СТИЛ. Първата награда от посетителския вот бе спечелена от заседателната маса „Exclusive“ на дизайнерско студио Love 2 Design. Второто и третото място завоюваха съответно Хармонт (с матрак и легло „Motor Boxspring Bed“) и Актив Декор с „Кухненски остров. За първи път тази година се проведе и конкурс за най-добър щанд. Победител в „ЩандЪТ“ на Техномебел е Интериор-И, а TED BED - в „ЩандЪТ“ на Светът на мебелите.

В рамките на изложенията бяха проведени и учебни посещения „STUDY VISITS“. Ученици от професионалните гимназии в Пловдив, Велинград, Перник и Сливен се запознаха с компании от бранша и от първо лице научиха какви са новостите. През последния изложбен ден, на официална церемония, бяха определени и победителите в конкурса за детска рисунка „Моят дом мечта“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА