Last news in Fakti

18 Май, 2017 15:51 1 572 0

Дефицитът на жилища в Прага гони жителите извън града

  • прага-
  • жилища-
  • дефицит
Дефицитът на жилища в Прага гони жителите извън града - 1
Снимка: Shutterstock

Все повече чехи мигрират към Прага в търсене на по-добри условия на живот. Дефицитът на жилища обаче е толкова голям, че много клиенти са принудени да купят имот в близост до чешката столица.

През март тази година в Прага е започнато строителството на 40 жилищни сгради. За сравнение, същия месец на миналата година техният брой е бил едва 12, сочат данните на Националния статистически институт на страната. За цялата 2016-а са били построени 1707 апартамента, а са продадени 6650.

Темповете на строителство през текущата година не отчитат ръст. За първото тримесечие е започнало изграждането на 411 жилища. При това положение за цялата 2017 г. в столицата ще бъдат построени едва 1600 апартамента.

Към 2030 г. в Прага ще се преселят още 100 000 души. Това означава, че годишно трябва да се строят поне 5000 жилища, смята кметът на чешката столица Адриана Крначова.

Поради недостигът на жилища много хора вместо апартаменти в Прага купуват къщи и парцели извън града. Така например, в Средночешки край за първото тримесечие на текущата година са издадени 944 разрешителни за строителство на къщи. Това е най-високият показател за последните няколко години. Друга тенденция е, че в по-малките населени места се наблюдава тенденция на строителство на многоетажни жилищни комплекси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА