Last news in Fakti

22 Май, 2017 13:33 15 905 17

Реституцията – тиктакаща имотна бомба

  • софия-
  • реституция-
  • здравков
Реституцията – тиктакаща имотна бомба - 1
Снимка: М. Богданова ©

Със започването на процеса на реституция на земеделска земя в столичните комплекси, застроени на принципа на модернизма през 70-те и 80-те години на миналия век, като Левски, Мусагеница, Обеля, Младост, се създава една „тиктакаща бомба”. „Тези бомбички са заложени във всичките планове и с изработването на ПУП-овете на Младост (в момента се изработват на Дружба и Мусагеница) се търси балансът между собствениците на имоти и собствениците в жилищните блокове. Този план е един вид граждански договор между хората, които имат реституирани имоти и собствениците на апартаменти. Един заровен проблем във времето към 2009 г.” каза главният архитект на София Здравко Здравков по време на пресконференция по повод една година на този пост. Според него налагането на мораториуми не решава проблемите. Те просто трябва да бъдат дефинирани и да им се намери решение.

По отношение на казуса на метростанция „Младост 3”, главният архитект обясни, че нанасянето на съответния имот в кадастъра е станало след изработване на плана на метрото и след изработването на плана на Младост. „Така че този имот в момента попада в улица и дали е възстановен правомерно или не, разследващите органи ще проверят”, уточни арх. Здравков.

Напоследък друга дискутирана тема в обществото е къде в столицата може да има небостъргачи. Според главният архитект, мястото на високите сгради трябва да е там, където има транспортни връзки, защото цялостната концепция за предвиждане пеша е насищане на функциите на метростанциите, там където има удобни паркинги, където има изградена и възможно довеждаща инфраструктура – ток, вода, канал. „Вече се образува едно сити на входа на София. Защо да не се развие сити в западното направление – при продължението на бул. „Царица Йоана” с Околовръстното шосе, където е кръговото. В цял свят местата около ж.п. гарата и северно от нея също би могло да се разположи високо строителство. Защо не и в района на летището”, каза главният архитект на София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плътен

    44 2 Отговор
    Много е важно плътността на застрояване да е като в центъра на Париж! Не по-малко, поне толкова! Така че само реституция и строежи до дупка! Искали били зелени площи, детски площадки и метростанции. Бе я във всеки имот по един небостъргач!
  • 2 kuku

    21 0 Отговор
    В Румъния отдавна премахнаха тяхният закон и всичко е наред!
  • 3 kuku

    25 7 Отговор
    Доколкото знам собствениците някога са били обезщетени с апартаменти! Защо тези земи се връщат?

    Коментиран от #4, #11

  • 4 Гост

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "kuku":

    Когато са имотите са иззети, са били земеделски земи. Ако са ти взели къщата и са построили блок на нейно място, тогава има апартамент. За земите е било мижава сума.
  • 5 Гости

    6 12 Отговор
    Когато навремето е взета къщата на нашите за да построят 14 етажен блок с по 5 ап. на етаж са им дадени 3 апартамента за 3 те домакинства, които апартаменти те си Изплащаха. А ако това не се беше случило сега за този имот могат да вземат 10-20 апартамента обезщетение. Та питам има ли разлика гн. Куку ?

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Svetlana

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "Гости":

    Очевидно е, че София се е напълнила с изключително прости, но най - отчайващото е, че никой не помни историята и не си взима поука от нея.
    Дали случайно някои е чувал, че през 1956 г. тогавашната власт принудително е "взела " всички земеделски земи и е оставила хората, които до този момент са си изкарвали хляба със земеделие, без нищо.
    Дали сте чували, че през 80 - те години на хората насилствено са им били отнемани имоти и да, даваха им жилища, които обаче трябваше да си плащат. Ще ви дам пример - за 800 кв.м. двор и къща 150 кв.м. на 20 год. ни обезщетиха с една панелна гарсониера и 3 - стаен апартамент за семейство с две деца / тогава аз бях на 17 г./, а баща ми трябваше да го доплаща още 30 години. Софиянци са най - ощетени, защото когато се чудеха как да ни разбутат собствеността, за да настанят хората от провинция, ние плащахме скъпо и прескъпо, за да отидем на море или планина, а вярвайте ми много добре си спомням мизерните условия тогава. И защо да не се възстановят имотите на хората в София, след като го направиха навсякъде по страната. Саво че като дойде някой, които си е продал нивицата не иска да си купи "панелка", всички искат ново строителство...
    Не е зле човек да е малко по - запознат, когато прани коментари.

    Коментиран от #10, #13

  • 7 Потърпевш

    2 0 Отговор
    При нас беше същата ситуация. За двуетажна къща с декар двор обитавана от две семейства и още двама самостоятелни по отделно, едната ми леля взе 3- стаен втората се отказа от дял за да може третата да вземе 2-стаен а баща ми остана без нищо и нашето 4 членно семейство настаниха в гарсониера под наем в Люлин. Сега на мястото в Белите брези на булевард България има огромен 15 етажен блок.
  • 8 Гражданин

    6 0 Отговор
    Къде се е чуло и видяло по света в градска собственост да се връща нива.Върната веднъж по този начин собствеността става неприкосновена и някой на който са му върнали нивата, може да реши да си посади картофи пред Александър Невски, защото там е била нивата на дядо му. Друг като този в кв.Младост си приватизира метростанцията,трети като този в Дружба 2 си направи ограда и спря свободното преминаване на хора от двата квартала Дружба1 и Дружба 2.Скоро и междублоковите площадки ще бъдат приватизирани и ще се появят огради, та да не можеш да отидеш до кварталния магазин или съседния блок.Решението е никакво връщане на такива имоти, а само обезщетение за нивата или ливадата според категорията, която е била при национализацията 1956г. Тези които са построили някакви обекти, да ги задължат със закон да премахнат всякакви огради.
  • 9 Деймън Хил

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гости":

    Който пил, пил. Кой ебал, ебал.
  • 10 Дионтей

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Svetlana":

    Като сте толкова компетентна кажете какво да правят останалите 50 семейства в някоя панелка, които са плащали 20години жилищата си и сега ви върнат земята, както е блока върху нея. На вас ли да плащат сега? Вие ли построихте този блок? На колко оценяте земеделската си тогава земя? Все едно земеделска земя близо до Елин Пелин да ви отнеме държавата и да ви даде 2 апартамента в столицата. Ще доплащате разбира се, ако ще и след 100 години там да има само небостъргачи пълни със софиянци. Гледа се в момента каква е стойността й.

    Коментиран от #12

  • 11 Илко

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "kuku":

    Това може да го каже само някой, който не е ограбен от комунистите. Явно не сте имали нищи, когато е дошла Народната власт. Помисли и за тези, чийто имоти и богатство са били ограбени, за да има и за такива като теб
  • 12 ГОСТ 3

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Дионтей":

    Само да спомена, (7) Възстановяват се правата на собствениците върху земеделски земи, притежавани преди образуването на трудовокооперативни земеделски стопанства, държавни земеделски стопанства, независимо от това дали са били включени в тях или в други, образувани въз основа на тях селскостопански организации и включени в границите на урбанизираните територии (населени места), определени с подробен устройствен план или с околовръстен полигон, освен ако върху тях при спазване на всички нормативни изисквания са построени сгради от трети лица или ако е отстъпено право на строеж и законно разрешеният строеж към 1 март 1991 г. е започнал.
  • 13 ГОСТ 3

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Svetlana":

    Навярно сте права за себе си, но защото гледате само от собствената си камбанария.
  • 14 guest1913

    6 2 Отговор
    Да, съгласен съм, че хората, на които за взели нивите, трябва да се обещетят.
    На когото са отнели ливади трябва да му се върнат ливади. Софиийското поле е достатъчно голямо. Не може при положение че преди 60г е взета картофена нива, на територията на сегашен Младост, да искаш да получиш имот с настояща цена стотоци хиляди евро.
    Принципа требе да е нива за нива:)

    Трябва обаче да спомена за един вид собственост във Великобритания, който се нарича лийхолд. Най-общо казано, хората притежават апартаменти в една сграда, но не и земята върху, която сградата е построена. За това те плащат граунд рент(наем за земята), който обикновено е около 100 паунда на година.
    Сега вече се вижда къв е проблема в България ако се въведе това. Веднага ще се излюпят не дотам инстински собственици на земи, които ще искат да дерат кожи. Кво да се прави, балкански манталитет.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 nkavrakov

    2 0 Отговор
    В момента в София има имотен балон.
    Нереални ,завишени с поне 20 процента цени на имотите .
    Който е решил да купува жилище горещо го съветвам да не купува в никакъв случай в момента,очаква се банките да започват да вдигат лихвите от края на тази година и палачинката полека лека да започне да се обръща както стана 2008 година.
  • 17 ...

    0 0 Отговор
    Реституцията в българския и вариант вместо да компенсира една несправедливост от миналото създава нова несправедливост в днешно време.