Last news in Fakti

27 Май, 2017 10:21 8 925 12

Общо пълномощно е достатъчно за сделки с недвижими имоти

  • пълномощно-
  • вид-
  • имот-
  • продажба

Какво трябва да съдържа пълномощното за покупко-продажба на недвижим имот, за да е действителна сделката, подписана от представител?

Общо пълномощно е достатъчно за сделки с недвижими имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд реши как да бъде уеднаквена съдебната практика по въпроса какво трябва да съдържа пълномощното, за да е валидно упълномощаването за разпореждане с имущество на упълномощителя. Достатъчно е в него да бъде изразена и формулирана общо волята на упълномощителя за овластяване на пълномощника да извършва разпореждане от негово име. За целта не е необходимо да се конкретизира точно видът на сделката, която следва да извърши или нейните елементи – цена, имот, купувач.

Решението е подписано от някои върховни съдии с особено мнение. Техният довод за това е, че за да е валидно пълномощното, в него трябва да се съдържа информация относно конкретни по вид сделка или действие на разпореждане, както и общо видът разпореждане – възмездно или безвъзмездно.

Тълкувателното дело беше образувано още през 2014 г. поради наличието на противоречива практика на ВКС по поставения въпрос. Тогава се оформиха две тези, припомнят от Консултантска kъща Велинов и партньори. Едната е, че за сделки с недвижими имоти се изисква да бъдат посочени както конкретно видът на разпореждането, така и съществените елементи на договора като имот, цена, страна по сделката и други. При липса на изчерпателно записване се приемаше, че не е ясно изразена волята на упълномощителя, съответно извършеното разпореждане е без представителна власт по смисъла на чл. 42, ал. 1 от ЗЗД. Другата теза гласеше, че пълномощното следва да е по-общо, а за неуредени клаузи по договора пълномощникът носи отговорност пред упълномощителя си, без да се опорочава сключената сделка.

Пет са основните мотиви на мнозинството:

1. В българското законодателство не съществува обща правна норма, която да установява изисквания за съдържание на пълномощното и няма нормативно разграничение и класификация на пълномощните според това дали те са дадени за извършване на разпоредителни правни сделки (напр. сключване на договор за продажба или дарение) или за извършването на такива за обикновено управление на имущество на упълномощителя (напр. сключване на договор за наем).

2. Незаконосъобразно е чрез тълкуване на закона да се наруши основният принцип в Закона за задълженията и договорите, а именно свободата на договарянето. С подобно действие би се посегнало на гарантираната от закона възможност упълномощителят сам и по своя преценка да определи обема и ограниченията на представителната власт, която предоставя на своя пълномощник.

3. Ако волята на упълномощителя е пълномощникът му да бъде овластен да се разпорежда с цялото му имущество, чрез правни сделки и действия, при условия и спрямо лица, каквито намери за добре, то няма основание такава воля на упълномощителя да бъде ограничавана.

4. Отношенията между упълномощителя и неговия пълномощник са такива на доверие и от степента на това доверие зависи обемът на представителната власт, която ще бъде учредена с пълномощното. По своя воля той може да овласти избрания от него пълномощник както да се разпорежда с цялото му имущество, по начин и в полза на лица, каквито намери за добре, така и да ограничи представителната му власт във всяка една от тези насоки, като дори сведе обема й до обикновено пратеничество. Това е негово право, но не и задължение.

5. Извеждането по пътя на тълкуването на изисквания относно съдържанието на пълномощното, каквито законът не установява, би застрашила правата и интересите на третите лица, които добросъвестно придобиват права по разпоредителни сделки, извършени чрез пълномощник на насрещната страна.

Решението на Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии на ВКС е задължително за всички съдилища в страната и те следва да съобразяват своите съдебни актове с него. Постановяването на решение в обратен смисъл е основание за неговото обжалване и отмяна от по-горната инстанция.

За най-добра защита на интересите на страните при покупка или продажба на недвижим имот препоръчваме да се обърнете към квалифициран адвокат, който да прегледа документите и да разясни рисковете, съответно положителните страни на определени действия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЮМУ

    21 3 Отговор
    Пак се канят до прибират имоти на възрастни хора.
  • 2 пешо

    21 4 Отговор
    Нотариусите трябва да бъдат поставени извън закона - обществото няма нужда от тях, само лапат такси и богатеят за сметка на трудещите се.

    Коментиран от #3

  • 3 Bossman

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "пешо":

    А кой тогава ще изповядва сделките с имоти?

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "Bossman":

    При толкова измами с недвижима и друга собственост да си чул да има осъден нотариус? Каква е ползата от тях, след като не се явяват никакви гаранти, дори напротив. Непробиваема, наследствена клика паразити.
  • 6 Аяжо

    0 8 Отговор
    Има и то не един осъден.

    Коментиран от #9

  • 7 ДА БЕЕЕ

    3 0 Отговор
    от 2014! от 100 години е нали... безобразие!!!
  • 8 некойси

    3 0 Отговор
    Какво говорите та то е достатъчна фалшива записна заповед за да ти вземат имота ... :)
  • 9 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Аяжо":

    като например този ли:
    http://www.segabg.com/article.php?id=268015
    "60-годишният Крашевски многократно бе задържан и пускан от ареста за други сделки. Срещу него се водят 61 предварителни производства. Кантората му е съвсем близо до Софийския районен съд и районната прокуратура."
    Казваш осъдени имало?! Обикновено условно и с минимално ограничение в правото да упражняват професията. Тоест дават си почивка две години и пак са в играта.
  • 10 Гринго

    0 0 Отговор
    Крайно време е на паразитите с вирнат нос и на бога с шлифера нотариусите да им се надене хомот и да започнат да носят отговорност, а не само да прибират колосални суми за да ти подпишат акта. Без да са отговорни за достоверността на който и да е документ.
    Наглостта на имотната мафия няма граници. А ако един имот е обременен с тежести банката да си търси парите от този на когото е бил. Продаде ли го и без това парите се превеждат по банков път ( да стане задължително) имота си остава автоматично чист за купувача. Като е заложен банките да си следят този който го продава как ще се издължава. Не да се прехвърля тежестта върху новия собственик.
  • 11 Гринго

    1 0 Отговор
    И никакви такива с пълномощните. Те и сега читавите нотариуси отказват да изповядата сделка с пълномощно без упомената изрична конкретика за сделката.
    Или без пълномощно или пълномощно с всичко изрично упоменато за конкретната сделка. Общи пълномощни - моля, хайде без законни грабежи.
  • 12 Албенчо

    0 0 Отговор
    Пак ще се краде