Last news in Fakti

26 Май, 2017 16:20 4 229 3

Бумът на имотния пазар носи сериозни рискове

  • европа-
  • имоти-
  • риск-
  • ецб
Бумът на имотния пазар носи сериозни рискове - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че на някои имотни пазари може да се наблюдава „свръх търсене”, предизвикано от високия интерес от страна на чуждестранни купувачи. От 2010 г. досега цените на апартаментите в европейските столици са се повишили значително повече в сравнение със средните стойности за дадената страна, посочва в своя доклад за финансовата стабилност ЕЦБ. В това отношение най-силно са се проявили Берлин, Париж, Виена и Амстердам.

Рекордно ниските лихвени проценти по ипотечните заеми са довели до ръст в търсенето на жилища. Днес инвеститорите се стремят към покупката на активи, които носят доходност, а не оставянето им в спестовен влог. От тази тенденция най-много спечелиха Германия, Франция и Холандия, както и Естония и Ирландия, отчитат от ЕЦБ.

Експертите на банката внимателно следят промените на пазара на недвижими имоти и при необходимост могат да разширят кръга от национални мерки с цел стабилизиране на пазара.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ле ле

    7 0 Отговор
    Колко глупава статия
  • 2 Инвеститор

    2 2 Отговор
    В не-столици,като Мюнхен,Хамбург,Ница,Барселона имотите поскъпнаха повече!
  • 3 nkavrakov

    11 1 Отговор
    Както стана през 2008 година и сега отново банките надууха нов балон.
    С ниските си лихви, и безумното печатане на пари,надуха до небесата цените на имотите ,като по този начин ги направиха отново надценен актив.Пример за това е и София .За 18 месеца над 30% на места че и повече,ненормални цени,недостъпни ,космически.
    Който търси жилище го съветвам да не купува в момента,защото се очаква от края на тази година постепенно банките да започват да вдигат лихвите.Всяка ненормална ситуация рано или късно избива нанякъде както стана преди 8 години.Мислете хубаво преди да купувате и да теглите кредити.Официално предупредиха че има балон и у нас.