26 Май, 2017 17:50 12 677 14

Поевтиняването на имоти в Гърция продължава

  • гърция-
  • цени-
  • жилища
Поевтиняването на имоти в Гърция продължава - 1
Снимка: Shutterstock

С 1.8% са се понижили цените на жилищата през първото тримесечие на текущата година в сравнение със същия период на 2016 г., сочат данните на Централната банка на Гърция. За последното тримесечие на 2016-а поевтиняването е било е в рамките на 1%.

При новопостроените жилища (построени през последните 5 години) поевтиняването е 2%, а тези старо строителство (построени преди повече от 5 години) – 1.7%. За цялата 2016 г. тези показатели са съответно 3% и 2%.

Разглеждайки пазара на географски принцип през първото тримесечие най-голямо поевтиняване се отчита в Солун – 2.7%. В Атина обезценяването е в рамките на 1.4%. Средно за южната ни съседка жилищата са загуби 1.3% от стойността си. На годишна база Солун също е на първо място по обезценяване със спад от 3.5%. В Атина то е било 1.8%.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    36 8 Отговор
    Софийския балон го чака същото

    Коментиран от #4

  • 2 Булгарише системише

    49 2 Отговор
    Добър вечер, драги зрители! Спите ли!? Само в България цените са реални :) Тайната е, че тук всичко ни е на ред. Работи здравеопазването, няма корупция изобщо, няма престъпност, положителен прираст на населението, имаме сигурност в утрешният ден.
  • 3 eeee

    14 2 Отговор
    а колко струват все пак...
  • 4 гощо

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Софийски балон няма да има!!! Докато всички идват тук да си търсят късмета и да живеят УЖ по добре няма да има спад!!! Добрата новина е,че може по КУРортите да има спад и ако си заделил някой лев ще можеш да си купиш на море,на планина нещо малко ей така за кеф!
  • 5 Балончо

    6 5 Отговор
    Само надолу от тук нататък!!!
  • 6 внук на 72години

    21 10 Отговор
    Моята баба Елена от Русе още когато бях дете, казваше: "Само имота пази парите". Беше преживяла войни и депресии, парични обмени и какво ли не, но благодарение на спестеното от нея и от другата ми баба Ганка от Плевен в имоти, сега и аз съм добре, даже вного добре. Думата балон от тях не съм чувал от тях да е споменавана. Цените на имотите през годините винаги са следвали "тангото"- две напред, една назад.
    Също, живота е пълен с глупости, но да не остави човек нищо на децата си и да им говори един ден, че е имало "балони" е безподобна глупост, така ли е?
    Мислете за семейството и не се занимавайте с глобализми и глупави критикарствания. Живота е кратък...

    Коментиран от #7, #14

  • 7 Pingvi

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "внук на 72години":

    Много точно казано.
  • 8 Gost

    13 6 Отговор
    Вного добре си казваш. Ами мислил ли си когато дойде ред на Плевен да се обезлюди? Всяка година изчезва един голям град (като население) или Плевен е някакво изключение?
  • 9 Ми-ау! :)

    10 4 Отговор
    Това с балона преди време се създаде до голяма степен и от брокерите на недвижими имоти чрез изкуствено вдигане на цените в рекламите - всяка седмица, при това -редовно и целенасочено! Разказвам неща "от кухнята"... С времето комисионните се услаждат -особено на нелицензираните, така наречени "креватни" брокери.
    В момента цените на недвижимите имоти в България са прекалено високи към съотношение качество на строителството, инфраструктурата, околната среда, екологията и още много други показатели.
    Изкуственото поддържане на високи нива на цените се предизвиква до голяма степен и от "провинциалните величия", за които е въпрос на престиж да осигурят жилища за своите наследници "в столицата". Столичани в повече...От 300 000 жители приблизително - по време на моето детство - днес с приходящите София "поема" около 2 000 000 дневно. И тънем в боклук, "шляпаме" по разбитите тротоари, паркираме в зелените площи, псуваме трафика и задръстванията, а децата ни затъват в субкултурата на гетото с графити по стените. И сякаш всичко това стана норма, от която излизането единствено остана като възможност - с еднопосочен билет, през Терминал 2 на софийската аерогара или Калотина...
  • 10 Kiko

    18 4 Отговор
    Повечето истински софиянци се изнесоха в чужбина, но си пазят жилищата в София. На тяхно място нахлуха селските пълчища и купуват като не видели. Докато е така в София имотите ще държат цена, а апартаментите в Банско и по морето скоро ще се продават за €15-20 хиляди, като в цената ще се включва и подарък чисто нова Дачия.

    Коментиран от #12

  • 11 Конфуций

    5 8 Отговор
    Поддръжниците на идеята за балона ги разбирам защото обикновенно реагират така "Това което е над нашите възможности е под нашето достойнство".
  • 12 Тука има тука нема

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Kiko":

    Налитат яко на новото строителство. Скоро стандартен двустаен за 72000Е на шпакловка и замазка с площ по нотариален акт 60 кв. на място ще е реално 42кв. Няма лощо, който има пари да купува.
  • 13 Бухал

    3 1 Отговор
    Всички говорите за обезлюдяване, а следва да сте наясно, че вакуума ще бъде запълнен от други народи... Проблем за собствеността ще бъде дали държавата БГ ще има суверенитет да я защити и гарантира на поданиците си, български граждани правото на собственост или нечия експанзия - икономическа или военна ще ни принуди да продадем без пари !!!
  • 14 Баба Елена

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "внук на 72години":

    Здрасти Внуче, а помисли ли какво е имала в пред вид баба ти като е казала "имоти'. Дали са били апартаменти или нещо друго, земя например, която може да те храни.
    А що се касае за децата си прав-но уви кои раждат в БГ-циганите.
    Затова имотите които трупаме ще бъдат за тях един ден.