2 647 2

Поредното разрушаване на защитена местност

Снимка: М. Богданова ©
Снимка: М. Богданова ©
Милена Богданова

Окръжната прокуратура в Бургас е образувала досъдебно производство срещу лице, което е повредило фиордите в Защитена местност „Колокита“ край Созопол, съобщиха от пресслужбата на магистратурата. Според неофициалните данни става въпрос за плажа в комплекса на бизнесмена Стефан Шарлопов- Созополис, уточнява burgasinfo.com. В резултат на избутаната сканла маса, която граничи с морето, са увредени специфични скални образования.

В периода от април 2014 г. до ноември - м. ноември 2015 г., чрез извършване на изкопно – насипни дейности са увредена защитена територия. Това е Зона 1 - „Скални образувания и фиорди“ от Защитена местност „Колокита“.

Дейностите са извършени в нарушение на Закона за защитените територии, посочват от прокуратурата и уточняват, че това е престъпление по чл.278в, ал.1 от НК. Законът предвижда наказание до 3 г. „лишаване от свобода“, „пробация“ или „глоба“ в размер от 2000 лв. до 10 000 лв. затова. Досъдебното производство е образувано на 5 юни т.г.

Окръжната прокуратура е била сезирана за случая от ВКП. Предстои на мястото да бъде извършен оглед, да бъдат разпитани свидетели, като е назначена и комплексна строително - техническа и геоложка експертиза. Тези дейности ще определят степента на увреждане на скалните образования.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • зелен
  Отговор
  1 09:34  08.06.17
  Шарлопов току що си го премести в други крачол.
 • хахамян
  Отговор
  2 10:53  08.06.17
  Всички реват за екология, бургазлии спряха навремето нефтопровода, от който щяха да се хранят,а застроиха крайбрежието. Голям туризъм развиваме. И лакомия.

Напиши коментар:


Публикувай