Last news in Fakti

14 Юни, 2017 09:37 4 513 12

Близо 40% от сделките са с имоти на банки

  • публична продан-
  • жилища-
  • търг-
  • банка
Близо 40% от сделките са с имоти на банки - 1
Снимка: Shutterstock

Оживлението на пазара на недвижими имоти, което се наблюдава от миналата година, дава отражение и върху сегмента на т.нар. „лоши имоти”. Техният брой рязко се увеличи след 2009 г. На фона на дефицита в предлагането и наличието на все още замразени проекти в строеж се наблюдава ръст в покупката на жилища от банки. „30%-40% от сделките са с имоти собственост на банките и този процент ще нараства”, прогнозира Младен Митов, главен брокер на агенция „Явлена". В никакъв случай не се очакват драматични скокове по отношение на реализацията на такива обекти, предупреди още той.

Цените, на които се предлагат имотите от банките, са близки до пазарните. Хубаво е, когато се купува имот при публична продан, да има агенция или специалист, който да успее да събере всички прилежащи, нужни документи, защото, когато те липсват, ако купувачът реши да продаде имота след придобиването му, може да възникнат проблеми и препятствия, предупреждава още Митов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    24 5 Отговор
    Хубаво е да има Адвокат, който си знае работата! Купувате ли от ЧСИ само адвокат и всичко минава гладко!
  • 2 Бай Ганю МЪДЕВ

    15 6 Отговор
    "брокерчетата" пак се облизват да лапат, а пък нямат даже лиценз и никаква отговорност не носят за разлика от АДВОКАТА с ТАПИЯ!!!
  • 3 Кънев

    13 6 Отговор
    И каква отговорност носи адвоката с "тапия", че нещо ми убягва?

    Коментиран от #5

  • 4 бббббб

    14 0 Отговор
    Хахаха.Имотните сделки явно са затихнали щом почнахме да рекламираме иззетите от ЧСИ имоти в полза на Банките.Съответно положението явно не е розово, както ни го описват журнолята и правителството щом като има толкова много запорирани жилища.
  • 5 Бай Ганю МЪДЕВ

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "Кънев":

    Адвоката защитава само наелата го страна, по опитен е от брокера, за него няма % от сделката (няма личен интерес да те измами с имота както '' БГ брокера'' примерно), не пуска фалшиви обяви за апартаменти по сайтовете..........................още да ти изброявам ли??

    Коментиран от #7

  • 6 nkavrakov

    11 4 Отговор
    Не знам колко хора четат коментарите под статията ,но преди малко се обадих на обява за жилища от една от най-големите агенции в София за имоти.Сградата я продаваха на зелено и брокера ми обясни че спират продажбите защото имат съмнения че строителя няма да я построи !
    Каза ми и че цените ще са високи още най много десет месеца и после нищо не се знае.В момента пазара на имоти е в БАЛОН !
    Не купувайте в момента нищо най малкото на зелено и лихвите по кредити започват да ги вдигат до 6 месеца.
    Банките надуха нов балон заедно с брокерите и в момента цените са в пика си както беше 2008 година.
  • 7 Ала баланица

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Ганю МЪДЕВ":

    Вече редовна практика е адвокатът да защитава тази страна, която плаща повече и/или има необходимото влияние. Дали тази страна е страната която го е наела официално за пред инстанцията,потърпевшите се усещат по-късно. Това, че знае повече не го прави по-морален, а %-та - знят си тези които му плащат.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Бай Ганю МЪДЕВ

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ала баланица":

    дрън дрън броко, и сам знаеш че не е така както си го написал. :)
  • 9 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ала баланица":

    А пък брокера никого не защитава. Той се интересува от това да се стигне до предварителен договор, да си вземе комисионната и оттам нататък ако сделката се разсъхне той няма проблем. Виждал съм го с очите си. Виждал съм и брокер който въпреки че си взе парите на предварителен се движи с клиента до момента на вписването на ипотеката.
  • 10 ооооооо

    3 1 Отговор
    Близо 40% от продадените имоти са от вторичния пазар!
    Представете си в каква депресия е икономиката ни.
    И е вярно - сега всички надуват балона "недвижими имоти" - и строители и брокери и банки.. а и цените. Само че той скоро няма да се спука, защото все още няма толкова голямо по обем строителство.
    Цените неистово вървят нагоре, поради недостиг на качествени и с добра локация имоти и ще се окажат най-големия фактор за гръмване на балона.
  • 11 ниски цени висок риск

    3 2 Отговор
    Сделките с имоти на банките и тези на търговете чрез ЧСИ са доста рискови защото закона дава много възможности длъжника да развали сделката, и да си получи обратно имота след това започват дългогодишни имотни дела. За купувача остава единствената възможност да си събира парите с години.

    Коментиран от #12

  • 12 weki

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "ниски цени висок риск":

    В голяма грешка си има доста добри промени в закона, но задължително читав адвокат трябва да провери документите.