Last news in Fakti

21 Юни, 2017 15:11 15 531 34

Само 10% разлика в цената между готово и жилище „в строеж”

  • жилища-
  • строеж-
  • ново строителство-
  • цени-
  • перфанова
Само 10% разлика в цената между готово и жилище „в строеж” - 1
Снимка: М. Богданова ©

През настоящата година цените на жилищата ще се повишат средно между 4% и 8%, очакват анализатори. Това ще е по-малко в сравнение с 2016-а, когато се отчете ръст от над 10%. Факторите за това са много. От една страна наблюдаваме забавяне в темповете в броя на реализираните сделки, а от друга – новото строителство играе все по-важна роля при формирането на цената.

Именно при втория фактор се наблюдава интересна картина. Ако допреди няколко години разликата в цената на жилище в етап на строеж (изкоп или на груб строеж) беше значително по-ниска от тази на вече готов нов апартамент, то към момента тя е почти стопена и не е повече от 10%.

„Още в самото начало, когато се отвори отново пазарът за ново строителство, цените му бяха много високи, като все едно на завършено строителство, сравнявайки го с останалата част от пазара. Логиката е, че строителите очакваха, че те са съвсем в началото на новия възход на пазара и предполагаха, че цените ще се повишат и започнаха предлагане от по-високи ценови нива”, коментира инж. Ирена Перфанова, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти (НСНИ).

И в момента строителите имат много добро финансиране от банките (тези, които са с добра история), т.е. имат и ниски лихвени проценти. Финансирането на проектите им е подсигурено и никой от тях не бърза да продава „на зелено”. „Поради тази причина разликата между завършения продукт и началния етап на новото строителство не е чак толкова драстична, както преди”, допълва инж. Перфанова. Колко е точно разликата е трудно да се определи, защото жилищата, които сега започват да се строят се продават много бързо. Налице са и случаи, в които още теренът не е разчистен от старата постройка и има вече капарирани или резервирани недвижими имоти.

„Да кажем, че на „груб строеж” е продадена 70% от сградата, т.е. на строителя не му остават почти никакви имоти, които да продава накрая и тези, които са вече на завършения етап, са по-скоро някакви препродажби. Тези, които са се включили са платили определена цена, но след като искат сега да продават, искат някаква разлика в цената. Но разликата се получава, не защото е било купено на „кота 0”, а сега е завършен имотът, а защото са минали една-две години и пазарът се е повишил в ценово отношение”, обяснява председателят на НСНИ.

Тъй като се очаква да се появи вторичен пазар на готово ново строителство, т.е. не от строителите, а от тези, които са купили преди време в етап „на строеж”, предлагането им ще нараства. Тези имоти ще започнат да конкурират онези, които не са завършени, прогнозират анализатори. „Какво ще предпочете клиентът, зависи от схемата на плащане, която се предлага. Ако за него е изгодно разсрочване на плащането, ще предпочете новото строителство, както и да има повече избор в сградата. Ако иска по-бързо да влезе във владение на имота и има готово финансиране ще предпочете завършеното, но тогава вече ще се появи определена разлика в цените”, прогнозира инж. Перфанова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Купувач

    17 71 Отговор
    Цените ще растат поне още 2 години. Накрая умниците, които сега чакат заради "високите'' цени ще се надънят на най-високите. Също като ония разбирачи, дето долара като беще 2000 лв. казваха, че е скъпо и накрая купиха на 3000 от страх да не поскъпне повече. Знаем какво стана после...

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    55 8 Отговор

    До коментар #1 от "Купувач":

    Мечтай си :) безплатно е, и вземи се прекръсти на ''брокер''

    Коментиран от #22

  • 3 Гого

    32 0 Отговор
    То да бяха само там аномалиите ами като почнем горива енергетика съдебна система все е гнило!
  • 4 До купувач

    44 8 Отговор
    Братчед, вземи се поинтересувай малко, не само да лаеш празни приказки.....първо, лихвите тръгват нагоре, второ.... след 3 годишен разтеж на цените на имотите, специалистите прогнозирад или задържане на цените или спад. Явно си или брокер (бивш шлосер), или си продавач......който продаде ще спечели, който купи сега ще го духне.
  • 5 Жоро

    27 4 Отговор
    Един двустаен апартамент, ново строителство е около 72 кв.м. с общите части. По 1000 евро/кв.м. за Младост, стават 72 000 евро. Разходи за прехвърляне на собствеността - 2000 евро. Разходи за довършителни работи и обзавеждане - 10 000 евро. Станаха 84 000 евро. За данъци за 25 години - 2500 евро. За основен ремонт на всеки 10 години по 5000 евро - общо 10000 евро. Така за 25 години - 96 500 евро. При сценарий, че парите се държат в банка - онези 84 000 евро, при 1% лихва за депозит, без сконтиране - още 20 000 евро. Наем - 360 евро за месец. Данък печалба 10%, станаха 330 евро. При заетост 11/12, за година приходите станаха 3600 евро. За десет години - 36 000 евро. За 25 години - приходите са 90 000 евро.
    Кой както иска да изчислява периода на въвзвръщаемост. Ама сметката на лицата, организирали събитието и популяризирали го, нещо никак не излиза. 25-30 години е твърде голям период. Причини - много.
  • 6 nkavrakov

    47 7 Отговор
    Хайде сега малко от реалността.
    Балона в момента е факт при цените на имотите ,официално предупредиха да не се купува и да не се теглят кредити,лихвите плавно започват да се вдигат до 6 месеца нагоре .
    Преди два дни се обаждам на брокер на Явлена за едни жилища в строеж пуснали - и брокера ми вика -Ами господине май ще сваляме обявите понеже няма движение по строежа,няма кранове,няма работници,и после допълва цените ще растат най много още 10 месеца малко и после никой не знае какво ще стане..
    Това е господа ...няма ръст до безкрай ,цените са нереални надути до небесата ,не купувайте и в никакъв случай не теглете ипотечни кредити..банките започват да събират масата полека лека както беше 2008 година.От 6 месеца цените замръзнаха ..не правете сделки и ще дръпнат надолу....

    Коментиран от #15

  • 7 666

    51 5 Отговор
    Българските продавачи/строители/ просто са се самозабравили от алчност и желания да забогатяват.Всички знаем че 1 кв.м. не струва 1000.оо евро а по -малко от половината. Тогава за какво говорим.Била съм свидетел на разходите по построяването на един жилищен блок и Ви уверявам че казвам истината.Имаше един министър.председател който казваше "БРАТЯ НЕ КУПУВАЙТЕ" и ако всички се откажат то тогава наистина цените ще паднат.Както желаете............
  • 8 Марков

    45 4 Отговор
    Стига сте помпили цените ужас нищо не се купува сега! Застанете пред един блок и вижте колко апартамента светят всичко останало рано или късно се продава въпрос на време и финанси. Колко фирми строят вече от 10 фирми в моя град сега са само две! Не се правете на идеалните брокери аз 15 години съм на пазара и НЕ правя такива тъпи коментари. Лека вечер брокери добри!
  • 9 dudi

    18 6 Отговор
    По коя статистика е само 10%, защото всички строители първо питат колко пари под масата ще дадеш?
  • 10 гост

    59 6 Отговор
    В обявата четем:
    Изгодно, Ново качествено стоителство, Супер лукс, близо до банки, училища, супермаркети, паркове, детски площадки........
    А в същност:
    Квадратите не отговарят(завишени са), замаскирани са много дефекти, които ще откриваме години наред, използвани са най чападжийските материали, комшиите са завистливи селяндури наблягащи на чалгата, улицата и останалите наоколо са разбити и мръсни, тротоара е с разкъртени плочки и е много вероятно вървейки по него да си изкълчиш крака или да си скъсаш обувките, ако има градинка то тя е пълна с говна от кучета и кърлежи, казаните за боклук нямат определено място и пречат на видимоста ако си с автомобил, вятъра и клошарите разпиляват боклуците от тях, навсякъде щъкат бездомни котки и кучета, няма смисъл да си миеш автомобила защото всичко е кал и прахоляци, също е много вероятно да ти го надерат, ударят или откраднат....................................и още много, много екстри.
    И как така цените се вдигат ???? :))))
  • 11 някои от някъде

    35 4 Отговор
    При такова изобилие на жилища, и такова обазлюдяване на държавата, откъде има хора да купуват....за качество и инфраструктура не говорим,...добра сделка на всички желаещи.
  • 12 РЕАЛНИЯ ИСТЕЙТ

    30 2 Отговор
    ДОБРЕ БЕ БРАТЯ, ДОКОГА ПЛАТЕНИ РЕПОРТАЖИ БЕ? ОТ ГОДИНИ САМО РАСТЕЖ...Е КАК, ЗАЩО, КОЙ КУПУВА БЕ? ЩО ПЛАШИТЕ ХОРАТА БЕ?
    ПЪЛНО Е СПУСТЕЕЩИ БЛОКОВЕ.
    ТРЯБВА НИКОЙ ДА НЕ КУПУВА 10 ГОДИНИ ДА ГИ ВИДИМЕ ТОГАВА
    КАКТО И 10 ГОДИНИ ДА НЕ ПИЕМ КОКА КОЛА..., ЗАМИСЛИЛЯЛИ СТЕ СЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ?
  • 13 реалния истейт

    37 4 Отговор
    Това е картел между строители бе. Как може ново строителство в Силистра да е 280 евро квадрат, а в Софеа да е 1200.
    ПО СИЛАТА НА КАКВО ???
    Защо?
    Ма това е спекула бе.
    Ма трябва да има осъдени.
    Как ще ти излиза 280 евро квадрата, а ще му искаш 1200???...
    А?...

    Коментиран от #16

  • 14 РЕАЛНИЯ ИСТЕЙТ

    32 3 Отговор
    И всеки месец в продажните сайтове плъзват съобщения, уж статистика.
    ИМОТИТЕ ПОСКЪПВАТ С 3%
    ИМОТИТЕ ПО-СКЪПИ С 8%
    ОТНОВО РЪСТ В ЦЕНИТЕ НА ИМОТИ С 6%
    И хорицата се плашат и търчат бегом към банките да се обрекът на ИЗНЕМОГА до края на дните си
    Не е честно
    ВИВА ФИДЕЛ
    ВИВА ЛА РЕВОЛЮСИОН
  • 15 Прост

    7 12 Отговор

    До коментар #6 от "nkavrakov":

    Официално предупредиха ..... и т.н /....!


    Кой предупреди , че не разбрах? Извънземните ли ?

    Хахахах

    Коментиран от #26

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гост

    21 3 Отговор
    И на фона на тези 10% купувача понася огромния риск да не види завършена сградата и жилището си. Примери много. Съд в този случай не помага, хората остават с изгорели пари в неизползваеми сгради. В най-добрият случаи може да си ги дозавършат сами на двойна цена от първоначалната.
    Най-добре е старо и реновирано строителство. За разлика от актуланите построики от бетон, итонг и гипсокартон, старите са построени от тухли или ПК, изключвам панел като опция за покупка.
  • 18 бай Либен

    21 3 Отговор
    Който иска да вземе парите, да свали цената! Така се прави!За справка - дебелите книги :-)
  • 19 запознат

    14 1 Отговор
    Измамата "на зелено" се толерира от много институции. Като вземат капаро от нещастните клиенти, продължават след това да ги изнудват, като доста "строители" накрая "фалират".
  • 20 Дедо

    14 2 Отговор
    Айде и аз да изокам.
    У Софето е илядо и двеста, щото има кой да ги даде, а у Силистра са 300, ама тамошните "бизнесмени" не щат да дадат прилични заплати...
    У банките има 42 милиарда, кво да ги праат ората - застраховка убуу, малко лайф - убуу, нема лихви... Е? На побългарения фондов пазар ли? Смех!
    Та преди 14 години си купих едностаен ПАНЕЛЕН за 14К гущера, демек 12500 еврака, сега е 33к еврака - намалявам, нищо че е до "вълшебното" метро... Дори и най-големата криза в последните 40 години го свали до 20К евро... Е, има и некаква инфлуенца ли, инфлация ли, там кво беше. Тя пак ще си я има... Мантратаза това, колко е убуу у чужбината също се износва - ще останат 3-5 процента, които навсякъде ще намерят добър приход, а на българските "бизнесмени" ще им се наложи да започнат да плащат...И те така...

    Коментиран от #24

  • 21 Грую

    12 2 Отговор
    Според мен предшестващото пукане на имотния балон имаше съвсем други причини, които същите почти със сигурност няма да доведат до следващото му спукване. През 2009г. въпреки твърденията на управляващите тогава световната криза вече беше докопала България и бяха започнали да се оттеглят като инвеститори на строителния и имотния пазар първо ирландци и британци, а по-късно и други. С настъпването на кризата и увеличаването на безработицата и ниските заплати се стигна до отлив и на желаещи да наемат. Създаде се вторичен пазар на ипотекирани имоти. След санкциите срещу Русия и предизвиканата от това финансова криза там пък драстично се свиха и покупките на имоти по морето или ако следва да бъдем точни май балонът не се спука ами спадаше с бързи темпове от зейналите пробойни по него. Сега балонът е що годе добре подлепен и дори да има някакво неправилно раздуване то не е в някакви изключителни размери и няма да доведе до чак такъв драстичен спад ако разбира се, както твърдят политиците да се очаква някакво устойчиво развитие в държавата за по-дълъг период и не се случат някакви по-сериозни аномалии или катаклизми от непредвидим характер.
  • 22 до продавач

    5 19 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    мечтай ти брат. кво си купил и продал та знаеш. брокерите са най тъпите животни. статията е много глупава. и неточна. купих апартамент на зелено на 750 в младост декември 2015. сега върви на 1200-1300евро. това 10% ли са растеж или повече? много смотан сектор за работа.

    Коментиран от #23, #25

  • 23 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "до продавач":

    имал си пари-дал си :) Да си жив и здрав :)
  • 24 Рангел Балкански

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Дедо":

    Баш си добре "Дедо" , баш ги разбираш дет са вика " черно на бело" .... 👍🏻
  • 25 Гого

    12 1 Отговор

    До коментар #22 от "до продавач":

    от коментарите ти намирисва на евтини брокерски номерца ;)
  • 26 nkavrakov

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Прост":

    Ти си брокер явно
    Предупреждението да не се купува беше официално от няколко финансови институции ,едната беше Кофас България.
    Цените на жилищата са нереални изкуствено завишени само заради изкуствените банкови лихви.
    Банките обезценяват ИЗКУСТВЕНО парите и свалят лихвите и от там ИЗКУСТВЕНО НАДУВАТ БАЛОН ПРИ ИМОТИТЕ !!!
    Това е всеки си има глава на раменете
  • 27 tkavrakov

    10 0 Отговор
    Малко градче в Германия, на границата с Холандия:
    къща с площ 185 м2, 1488 м2 двор/земя/ Цена 179 000 евро.
    Някой греши в математиката, но не знам дали са германците или българите.

    Коментиран от #28, #32

  • 28 Ввв

    14 1 Отговор

    До коментар #27 от "tkavrakov":

    Ква Германия брато,във Виена/Австрия са по-евтини от центъра на света София,пффф нещастници,не знаят цената на парите 😂😂😂

    Коментиран от #33

  • 29 само питам

    16 0 Отговор
    За последните 30 г. 2 млн. българи се изнесоха от тук, остават 2 млн. пенсионери, 1 млн. - до 18 години, 0.3 млн. безработни, а останалите 2 млн., работещи, едва свързват двата края. Е кой тогава ги купува тези жилища, на тези абсурдни цени?!

    Коментиран от #34

  • 30 watcher

    4 16 Отговор
    Разбира се, че в дългосрочен план, цените на имотите имат само една посока - нагоре! Да, има спадове, но в 15-20 годишен аспект (колкото е ипотеката), посоката е нагоре! През 1996 бях млад и зелен и купих хубав имот за 266,00 щд за кв.м. Сега цената му е около 1500,00 евро. И какво да казвам, че пазара се е сринал ли??? Очевидно не е. Нама и да се срине, защото в книжните пари има ИНФЛАЦИЯ. Те поевтиняват. Ако сте харесали някъде-купувайте! По-евтино няма да стане.
  • 31 И Дим

    1 0 Отговор
    е като гръмне още една банка като КТБ и ще разберете защо е по-добре да сте инвестирали парите си в имот...
  • 32 statistikus

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "tkavrakov":

    Имаш чувство за хумор , но пари не :-). Хайде да сравняваме подобни неща. Например подобен на твоя случайно избран . Къща на границата със Сърбия 100 кв.м, двор 650 кв.м, Къща в центъра на гр.Трън цена 15000 лева
  • 33 prodava4

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ввв":

    Като ще сравняваме и понее си мой човек ще ти продам на ПОЛОВИНАТА от цената във Виена. Сделка ? Само за инфо цената във Виена ако не я знаеш Price per Square Meter to Buy Apartment in City Centre 6,392.86 € . А да и събирам 500 евро месечна такса за поддръжка за озеленените 15 квадрата пред блока и 2 крушки сменени месечно. Моля те да си ги предвидиш
  • 34 отговарям

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "само питам":

    АЗ ! Аз купувам щото мисля за децата си. Хубавото е че не всички мислят като мен защото цените могат наистина да се балонират...Жалкото е че парите ми свършиха, но колкото съм могъл съм купил и децата ми са осигурени...Може да греша /едва ли/ ще разберем в далечното бъдеще, но е сигурно че алтернативите са гарантирана грешка - депозити с по-ниска лихва от инфлацията, БГ бамборса /живнала случайно от ЕТФ-а/, чужди акции на исторически върхове, злато в килера за братята дето ме посещават неканени често и т.н....Истината е че в София засега е евтино особено през призмата на големите градове по света и не е толкова лошо за живот