4 036 4

Новите жилища в Германия се строят на неправилни места

Новите жилища в Германия се строят на неправилни места
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Новите жилища в Германия се строят предимно в селски региони, където хората не желаят да живеят, а препълнените градове страдат от хроничен недостиг на апартаменти. Близо 20% от новото строителство в сегмента в периода 2011-2015 г. е било изградено в селата, сочи проучване на Института за икономически изследвания в Кьолн (IW).

В Емслад (Долна Саксония) за посочените години са построени 1060 жилища, което напълно съответства на търсенето. В богатата провинция Бавария също може да се види ненужно много ново строителство. В района Кам, в близост до границата с Чехия е изпълнена 226% от необходимостта от жилища.

Причините за свръх предлагането в подобни райони са много. Една от основните, според IW, са ниските лихви по ипотечните заеми, което помага да се строи на достъпни места и купуват жилищата. Друга причина е, че кметовете на тези градчета щедро са издавали разрешителни за строеж само и само да имат нови жители. Подобна тактика обаче е малко ефективна, тъй като младите хора, както и преди, предпочитат да живеят в големите градове, където шансовете за получаване на качествено висше образование и добра кариера са по-високи.

Икономисти предупреждават, че свръх предлагането на нови жилища в малки населени места ще доведе до спад в цените и увеличаване броя на пустеещите имоти.

В същото време изследването на IW показва, че в големите германски градове се стори малко. Така например, в Берлин в периода 2011-2015 г. са изградени едва 40% от необходимите жилища. Ситуацията в Мюнхен е почти идентична – 43%.

Основната причина за липсата на повече ново строителство е дефицитът на парцели. Това, от своя страна води, до повишено търсене и ръст на цените.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Джон Смит
  Отговор
  1 10:24  26.06.17
  А тука в НАЙ- голямото село се строи къде ли не и върху каво ли не!
 • бай Либен
  Отговор
  2 18:04  26.06.17
  И тук в БГ е така :-) Егати якото! Цяла България празна, а шопия .... Искам Ст.Загора да е столица!!!
 • един
  Отговор
  3 21:33  26.06.17
  Ми като няма парцели, разширете града настрани бе- то много просто. Вместо като у наша софия да строите архитеектурни изгъзици с безформени триъгълни стаи с по няколко колони в средата им и на 3 метра от съседния блок, и с подземни гаражи, в които и с велосипед трудно се влиза, или пък с асансьори за колата, дето като се счупят и струва хиляди левове ремонта, или пък без никакво място за паркиране, и последващи побоища и убийства за паркоместа........ Ама за целта треба какво- да се изгради инфраструктура- вода, канал, ток, пътища...... А те струват повече от самите имоти. И тъпата банка, дето дава кредит за строителство и иска 300 процента обезпечение, няма как да даде пари за това. За това трябва да плати общината, а тя пари не дава. А не дава щото ако дава, трябва да ги вземе от нас. А ако ги вземе, ще наруши най-вече интереса на големите бизнеси. Ето защо ще го ядем големия, ама явно и братята германци го ядат същия. Да вземем викам аз да влезем в АЗИАТСКИЯ СЪЮЗ, да излезем от европейския. Така поне всеки ще живее в едн иглу, без комшии, без простотии, ще пасем кравите по цял ден и туй ша е то....
 • това
  Отговор
  4 12:16  27.06.17
  за Германия не е вярно. Авторката не трябва да свързва желанието на младите хора за качествено образование с това къде след това биха искали да живеят. Огромна част от хората предпочитат да живеят в села или малки градове, което е почти идентично. Причината се корени в това, че на много места в Западна Европа центровете са изцяло или частично превзети от мързеливи малцинствени групи ...

Напиши коментар:


Публикувай