7 Юли, 2017 15:21 1 789 6

По-справедливо плащаме такса „Смет”

  • такса смет-
  • формиране-
  • данък
По-справедливо плащаме такса „Смет” - 1
Снимка: М. Богданова ©

Според изхвърленото количество боклук, а не според данъчната оценка на имота да се определя такса „Смет” от 2019 г. предлага Министерството на финансите. Промените в Закона за местните данъци и такси бяха дискутирани в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Количеството ще е определящо при образуването на такса „Смет”. Ако отделните общини желаят данъкът да се формира по друг начин, то те ще трябва да изнесат съответните доводи за това.

Тригодишен преходен период за влизане в сила на промените няма да има, както и 5-годишният, в който общините поетапно да увеличават с 20% данъка на година. Това ще доведе до драстично поскъпване на такса „Смет” в някои градове.

Три са вариантите, по които може да се формира данъкът. Първият е на база броя живеещи в жилището. Вторият е измерване на битовите отпадъци. Това става като боклукът се изхвърля в определени торби. Такава практика има в Швейцария. Третият е измерване на боклука на база вместимост на контейнерите и честота на извозването им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    8 0 Отговор
    И как ще разбират, колко боклук изхвърлям?!? Според данъчната оценка също не е реално.Да намерят друг вариант.
  • 2 onq s konq

    7 3 Отговор
    А ако не живея принципно в жилището и респективно няма боклук кво правим?

    Коментиран от #5

  • 3 Costelo

    2 5 Отговор
    По брой на живущите в жилището също не е съвсем коректно. Например 4 членно семейство, което оползотворява всичко, не пият безалкохолно или бира от пластмаса (обемисти бутилки), ползват само стъклен амбалаж, който се връща в магазина и т.н. От другата страна е "несемеен" младеж, чието гадже не е регистрирано, но живее на адреса, нон-стоп гости, вечеринки и т.н от по 6-8-10 човека.

    Коментиран от #4

  • 4 дам

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Costelo":

    А кое е справедливо, някой да идва всеки ден да ти тегли на кантар боклука, а ти да го хвърляш през прозореца ли...
    На данъчна оценка е супер нечестно, защото апартаментите в централна част плащат двойно по-голям данък смет отколкото апартаментите в крайните квартали.
    На човек е най справедливо и няма да има цигании с изсипани боклуци без чували

    Коментиран от #6

  • 5 пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Плащаш половин данък, както и сега.
    обявяваш в общината че не се ползва жилището и плащаш половината от дължимото.
    Но последните години правят проверки чрез фактурите за ток и вода и ако видят , че лъжеш , ще отнесеш и глоби и ще имаш проблеми
  • 6 Costelo

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "дам":

    Лесно решение няма. Съгласен съм, че на данъчна оценка не е правилно, но това дето съм го писал си е направо пример от живота - моето семейство и комшията през един етаж, само дето ние не сме четирима. А иначе от неговия апартамент се изхвърля сигурно тройно повече от колкото от нас. Не съм му душманин на момчето - да е жив и здрав, разбираме се добре и т.н. , говорим за принципа на заплащане на такса смет. Даже не знам колко е на година, защото съм оставил на жена ми да плаща сметките, но едва ли е кой знае каква сума. Въпроса е как най-коректно спрямо всички платци да се изчислява.