Last news in Fakti

13 Юли, 2017 10:33 6 066 7

Българинът търси по-малки жилища

  • жилища-
  • софия-
  • arco
Българинът търси по-малки жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Към средата на 2017-а близо 50% от клиентите, които желаят да купят жилище, се насочват към имоти с две стаи, а една трета към тристайни апартаменти. За сравнение, към средата на 2016-а интензивността на търсене към двата типа имоти е била една и съща. „Като резултат клиентите се спират на обекти за покупка с площ 80-120 кв.м., като крайната им продажна цена най-често е в диапазона 80 000 – 110 000 EUR”, посочват от агенция Arco Real Estate.

Най-голям интерес в София има към Витоша, Хладилника и Банишора. Близо 18% от клиентите се насочват в тези райони на столицата. Следва Борово с 10%. На трето място са Дианабад и Оборище – 9.5%.

С близо 20% се е повишило предлагането на жилища през второто тримесечие на текущата година спрямо първото. „Около 5.25% от продавачите предлагат къщи, а основната група продавачи – 92.75% - апартаменти, а останалите жилищни имоти (ателие, мезонет, етаж от къща) представляват около 2% от общото предлагане”, посочват от агенцията.

Най-голямо предлагане се отчита при 2-стайните жилища (47%), като общо за столицата средната им офертна цена е 1032 EUR/кв.м (ръст от 8.82% спрямо 2016 г.). Следват 3-стайните апартаменти (34.75%) със средна офертна цена от 1054 EUR/кв.м (ръст от 5.41%). В края на класацията остават многостайните (7.25%) със средна офертна цена от EUR/кв.м (ръст от 23.8%) и едностайните (около 3.5% от общото предлагане) и средна цена на предлагане от 1026 EUR/кв.м (спад от 0.88%).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    18 3 Отговор
    Малеее направо без пари.Тръгвам да се набутам с един ипотечен кредит ,че току виж цените паднали на 500-600 Евро след някоя и друга година.

    Коментиран от #2

  • 2 аааааа

    4 13 Отговор

    До коментар #1 от "бббббб":

    Много зависи точно на кое място, в кой блок и в кой район ще го купиш. Да, в някой райони може да паднат до 5-600, но в други може да се покачат и то доста! Има случаи дори на два блока, един до друг, в единия цените ниски и никой не купува, а в другия високи цени и няма свободни апартаменти - правете си изводите ...
  • 3 гост

    25 3 Отговор
    На всеки закупен хапартамент трябва да подаряват поне един трактор, за да може новия собственик да се придвижва по улици и тротоари и да използва максимално перфектната инфраструктура. ;)
  • 4 гост

    16 4 Отговор
    Новото строителство трябва да е много по-евтино от старото, защото е пълно с недомислици и грешки. Не е допустино да не се отварят всички големи прозорци, не е допустимо от канала да ти извира вода, не е допустимо да ти падне мазилката на първата година, не е допустимо да има течове в стените, не е допустимо асансьора да е по-зле от 60-годишен, не е допустимо мазите да се наводняват при всеки дъжд. На това ако му се казва съвременно строитество, преминало през инженери, контролен орган и разрешителни, здраве му кажи. И на всичкото отгоре плащаш 1000евро на квадрат.
  • 5 извод

    5 1 Отговор
    Та извода е следния търсят се апартаменти над 80кв и е нормално след като в момента 60кв са по-скъпи на квадрат.
  • 6 незнайко

    4 0 Отговор
    Стая и кухня за ергени и моми. Две стаи и кухня са за младо семейство. Три стаи и кухня са за семейство е деца. Няма нищо интересно в тази статия !
  • 7 gagaga

    2 0 Отговор
    Я дайте реалните цени на сделките. То офертните цени са все нагоре. Търсачи на имоти много ама как са купувачите?