Last news in Fakti

14 Юли, 2017 08:51 7 188 28

Чужденци ще могат да купуват земя у нас

  • ливада-
  • нива-
  • земя

Партиите не знаят за готвената промяна

Чужденци ще могат да купуват земя у нас - 1

България ще освободи напълно пазара на земеделска земя за купувачи от Европейския съюз. Това предвижда законопроект на ресорното министерство, публикуван за обществено обсъждане.

В него се предлага фирми и граждани от ЕС да могат да придобиват безпрепятствено ниви, ливади и градини у нас. Промяната в режима трябва да се направи с корекция в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Срокът за даване на мнения и предложения по проекта е до 13 август.

Бързо допитване на "Сега" в парламента вчера показа, че политическите сили не знаят за готвената поправка. В момента има сериозно ограничение - който иска да вземе земеделски имот, трябва да е пребивавал в България най-малко 5 години. Условието за "уседналост" бе вкарано в закона през 2014 г., когато изтече мораториумът за придобиване на земя от чужденци.

Още в края на 2013 г. ЕК предупреди, че ако България не вдигне забраната за кандидат-купувачи от ЕС, както е предвидено в договора й за членство в ЕС, ще си изпроси наказателна процедура. Две години по-късно, през 2016 г., Европейската комисия даде ултиматум на страната ни да престане да третира по различен начин гражданите на ЕС, като ги дели на местни и чужденци, и да се премахне изискването за уседналост, иначе отива на съд. Целта на проекта, лансиран сега от министър Румен Порожанов, е да измъкне България от наказателната процедура, става ясно от мотивите.

Ако Брюксел заведе дело в Съда на ЕС, България може да бъде осъдена да плати еднократна санкция от 839 000 евро, а отделно от това ще се трупат по 660 евро глоби за всеки ден, в който нарушението продължава, което прави по 241 000 евро на година. Важен "детайл" е, че ако се стигне до глоби, те няма да се плащат от бюджета, а ще се "прихващат" от еврофондовете, предвидени за българските земеделски производители. Унгария, Латвия, Литва и Словакия, които са въвели подобни на нашите ограничения за покупка на земя от фирми и граждани от други страни от ЕС, също са заплашени от предаване на съд и глоби. Според еврокомисията всички тези държави погазват един от основните принципи на ЕС - за свободното движение на капитали. През 2014 г. БСП и "Атака" с общи сили прокараха условието купувачът - физическо или юридическо лице, да е пребивавал поне 5 години в България. Те дори настояваха пълният мораториум за продажба на ниви на чужденци да остане поне до 2020 г. Спорно е обаче дали тази позиция е истинска загриженост за националните интереси, или е лицемерно политическо заиграване със страховете на хората, че българската земя ще попадне в чужди ръце. Особено деликатен е въпросът за сънародниците ни с двойно гражданство. 5-годишната уседналост бе вкарана в закона най-вече заради българските турци. Неслучайно ДПС бяха най-големите противници на ограничаването.

Тогавашният президент Росен Плевнелиев наложи вето върху закона, но депутатите приеха повторно същите текстове. Всъщност условието за поне 5 години "престой" е доста формално и е лесно заобиколимо - и в момента всеки пришълец от кой да е континент може да регистрира фирма в България на името на някой местен човек и така да преодолее препятствието "уседналост".

Опасенията са безпочвени и защото за сделка трябват две страни, а повечето собственици на земя си я обработват или са я дали под аренда и нямат никакво намерение да продават. Прави лошо впечатление, че Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) няма никаква представа доколко изискването за уседналост затормозява пазара на земеделски имоти и доколко отпадането на ограниченията ще оживи цените и сделките, пише в. "Сега".

В документите, придружаващи проектозакона, е посочено само, че "с оглед липсата на нормативно установено задължение за МЗХ, нотариусите или службите по вписванията да събират статистически данни за сделки относно земеделски земи между частно-правни субекти, броят на засегнатите лица от ограниченията не може да бъде установен и по същество няма отношение към проблема".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър

    24 5 Отговор
    Гарантирано от Герб!
  • 2 Говньо

    10 23 Отговор
    Аз съм за! Тепърва ще започне бум в производството! На качествени продукти, а не на амониева силитра!
  • 3 утрален

    22 8 Отговор
    Аааа , НЕ ! Това ще бъде вредно за страната ни ! Не съм съгласен !
  • 4 Ядеитн

    39 7 Отговор
    Тая земя сме я завоювали някога с меч и кръв. И с меч и кръв сме я губили. После отново сме си я взимвали. Сега за сефте ще я харижем за жълти стотинки на който му е кеф.
    Предатели, еничари, ша го турна на макя ви !!! Какъв е проблема да плащаме символичните глоби, питам?
  • 5 ВъйВъй

    30 5 Отговор
    Така, така, нека да продадем земите си на Левски, Ботве, Раковски и др. само и само да сме член на групов секс по нареждане на организаторите и да чакаме онзи край преди очите си с усмивка на уста. "Аз го гавря, той се радва" - това ще станем накрая.
  • 6 ЧИСТА ДИКТАТУРА...

    36 5 Отговор
    Е.С. принудително ще наложи своите искания на България-иначе глоби...ЕТО ЗА ТОВА ВИ НАМРАЗИХ ВАС ОТ Е.С....даже при червените нямаше такова нещо. Това е земята на дедите ни-кои сте вие че да ни карате да се приема закон за продажбата и...
  • 7 Гост

    27 5 Отговор
    Направо да идват сърби, гърци, турци и румънци да си купят по 1/4 и да се приключва.
    Много хора са си дали живота за да живеем СВОБИДНИ но явно тези в парламента са учили до 3-ти клас.
  • 8 Гост

    26 5 Отговор
    Нама какво да се продава вече за 28 години продадоха всичко само земята остана. МИ ПОСЛЕ НА КЪДЕ.
  • 9 Трол

    19 5 Отговор
    Шорошките колеги мъчат, ослушват се и пляскат с уши. Темата не им е удобна, пък и в нея няма нищо за Русия или Путин. А ние изчезваме...
  • 10 onq s konq

    10 15 Отговор
    Ехаааа как си имам 500 декара хубава добружанска земя чакам се нетърпение да се обади човека с евраците !!!
  • 11 mediator37

    32 6 Отговор
    Едно излизане от ЕС май ще е по-доброто решение.
    Ей така палестинците са си загубили държавата, като са продавали парче по парче земята си на евреите. И като стане всичката ни земя турска, остава само да забият знамето и кметът на Кърджали да покани танковете. Същото може да направи и кметът на Разград, Исперих, Търговище. И се приключва с най-старата държава в Европа.
  • 12 Олигарха

    19 6 Отговор
    Не виждам някой да протестира за това решение, за цените на ток, парно и горива, за пенсиите и т.н. Значи сте съгласни и ви е добре.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 333

    16 3 Отговор
    НЕЩАСТНИЦИ
  • 15 Борко

    11 11 Отговор
    Как не ги е срам бе! Сега като я изкупят и започнат да я изнасят за чужбина кво праим а?
  • 16 незнайко

    14 3 Отговор
    ЕТО НАЧИНА ДА ПРОДАДЕШ ДЪРЖАВАТА СИ !!! От всяка сделка комисионна! НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГИ СПРЕ ! Просто не трябва да си продаваме земята на чужди граждани !

    Коментиран от #18

  • 17 Ние лаем но купуваме много

    10 1 Отговор
    "Ще купим България, вече купихме половината крайбрежие" Пьотр Толстой депутат от „Единна Русия“ 18.09.2016 г. пред кореспондента на БНТ в Москва в отговор на пожелание да води доброжелателна политика към България.
  • 18 Говньо

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "незнайко":

    Има хора които Г..А биха продали, ти за земята говориш! Национални предатели да те управляват!
  • 19 Мими2

    3 5 Отговор
    До медиатор 37 . Кога палестинците са имали земя бе. Колкото циганите имат земя .
  • 20 Stefan

    8 2 Отговор
    По - добре излизаме от ЕС, ОТКОЛКОТО ДА СИ ПРОДАВАМЕ ЗЕМЯТА.
    За тази държава загинаха и бяха избити милиони българи, а сега сме на път да се унищожи тази държава. За какво загинаха героите ни?
  • 21 jazzbira

    3 8 Отговор
    Аз искам да продавам земя на хора с пари а не на гащници от БълХария,които се чудят как да те убедят,че тая земя нищо не струва,ай сиктир на дедите ви земята защото нямате какво да продавате комунисти гадни...
  • 22 Дядо поп

    4 6 Отговор
    Съмнявам се граждани на ЕС да искат да купуват земя у
    нас с тази бюрокрация и корупция убежище на мафията
    която се вихри по нашите земи.А сега няма пречки чужди
    фирми от страни извън ЕС да купуват земя,просто реги-
    стрират фирми и си купуват на воля и безценица.
  • 23 Коко7

    0 8 Отговор
    Някой се е засилил за разни поля и щубраци и да им плаща данъците . Тоя дено има пари има и акъл къде да ги вложи . Молете се някой да дайде да копува голи земи .
  • 24 Иво

    4 7 Отговор
    Това е един от начините да тръгнем към оправия. Защото като купи имот европеецът , той няма да търпи бай мангал да му безчинства, а директно ще съди държавата в Страсбург. и тя ще, не ще ще започне да си върши работата. За мен, както ние като Българи имаме право да купим имот където и да било в Европа, така и те трябва да имат същотот право.
  • 25 херодот

    3 3 Отговор
    БРАВО !!! Най-после. Край на издевателствата на българските болшевики над Българските собственици.Край на извращенията над българските пенсионери.Край на агонията за северозапада . БРАВО!
  • 26 ЕДИ КОЙ СИ

    2 0 Отговор
    ТО КАТО ГЛЕДАМ КАК СА СЕ ЗАТЪРЧАЛИ ЧУЖДЕНЦИ ДА КУПУВАТ ЗЕМЯ В БЪЛГАРИЯ......ЧАК ЩЕ СИ СЧУПЯТ КРАКАТА ОТ ТЪРЧАНЕ....ПА И ЕДНА ОПАШКА ЗА ЗЕМЯ КОЙ ДА КУПИ СЕ ИЗВИЛА.....МАЛЕ..МАЛЕ.....????
  • 27 дам

    1 0 Отговор
    Пълно с неграмотни коментари.
    И сега няма праблем чужденци да купуват земя.
    Регистрират една фирма в България за 2 лева и си купуват без проблем.
    Не случайно последните няколко години се появиха фондове дето притежават по 300 хиляди декара земя.
    Всичко си зависи от българите, ако не продават земята си , никой няма да е купи, ако е продадат на гражданин на ЕС той няма да си е занесе у тях си.
    Англичаните като изкупиха преди години Банско , след това продаваха на половин цена.
    Къде е проблема
  • 28 Гост

    0 0 Отговор
    Министъра на земеделието с поткрепата на коя партия е министър ? И с покупката на земя в България от страна на турски граждани за какво и е на турция да влиза в EU.Със земя в България продукцията им е произведена в EU.