Last news in Fakti

17 Юли, 2017 18:43 4 185 14

Небостъргачи ще се строят на три места в София

  • небостъргач-
  • софия-
  • здравков
Небостъргачи ще се строят на три места в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

Протестите около строителството на високи сгради в София, а именно в района на булевардите „България” и „Гешов”, както и на други места, рефлектираха върху обмисляните от Столична община и НАГ промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за застрояване и устройство на Столична община (ЗЗУСО). „Възникналата в последно време ситуация от поредица искания за високи сгради, които започват да се появяват хаотично в града, ни ангажира да направим такива промени, с които да създадем ясни регламенти къде може да се изгради бъдещето сити на София”, каза главният архитект на София Здравко Здравков по време на дискусия за бъдещите промени на нормативните актове.

Целта на промените е също така да се затворят законовите вратички, които дават възможности с формално нарязване на урегулирани поземлени имоти да се използват максимални параметри на имотите като плътност и интензивност. „Какво виждате възможностите, които даде случаят НИКМИ на булевардите „България” и „Гешов”, да се нареже формално един имот, да не се спазват показатели като плътност и интензивност, да се използва вратичката, която дава параграф 2, ал.9 от ЗЗУСО да не се спазват параметрите за зоната за обществено обслужване, ни изправя пред ситуация, в която трябва да отговаряме на хората защо някой там иска да стори 43-етажна сграда.

Категорично ще има ограничение на височината на новите сгради. Трябва да има ясни правила и регламенти, които да важат за всички”, каза главният архитект на столицата.

Три зони ще бъдат създадени в София, в които ще има възможност да се реализира неограничено строителство като височина. Първата е от 7-ми километър посока Искър, около Цариградско шосе. Втората е в западно направление – продължение на бул. „Царица Йоана” с Околовръстен път. Там също има възможност за бъдещо сити, тъй като след продължаване на метростанция Люлин по бул. „Царица Йоана” до Околовръстното шосе ще може да се развие бъдещето сити. Третата зона е в района на Централна жп гара.

„За останалите зони слагаме кота корниз от 75 метра, а за комплексните градски центрове даваме възможност за сгради до 125 метра. Има известно условие, а именно Общинският съвет да дава възможност за издаване разрешение за строеж на сгради над 75 метра, т.е. контролът на Общинския съвет за високото строителство да бъде пълен”, допълни арх. Здравков.

Какво ще стане с вече стартиралите процедури за високи сгради, зависи от решението на законодателя. Предложението е тези сгради, за които има допуснати процедури по изработване, да бъдат завършени по досегашния ред. През 2007 г. ЗЗУСО въвежда изключително тежки рестрикции и дава възможност само за тези сгради, които имат строително разрешение да бъдат по досегашния ред.

Що се отнася до казусът с небостъргача в Стрелбище, но „категоричното ми желание е градинката да остане част от зелената система на града”, заяви главният архитект на София. По отношение на 77-метровата сграда на ул. бул. „България” на ъгъла с ул. „Борово”, то тя не е небостъргач. „Най-високата сграда в София преди години беше хотел „Родина” – 104 метра и след това сградата на КНБС на площад „Македония”, която е с височина 99 метра. Характерната височина на високото строителство в жилищните комплекси на сгради от 20-22 етажа е около 75 метра. Така че тази сграда не може да се нарече небостъргач”, обясни арх. Здравков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ироничен

    8 7 Отговор
    Категорично се въздържам от идеята за казвам кое е правилно. Само припомням, че българинът все се възхищава от американските небостъргачи, а кото рекат, че и до него ще строят, вика "Ауууууууууууууу".
  • 2 да ни гледат отгоре

    13 5 Отговор
    Защо са й на София небостъргачи, ако някой може да даде разумен отговор !?
    Сега това ли е новото модерно сред мутрите да се праскат на кой му е най-голям небостъргача ??? Айде нЕма нужда, мерете си ги другаде на нас не ни пука за мутренските ви комплекси !

    Коментиран от #4, #6

  • 3 PST

    13 1 Отговор
    Небостъргачите се правят в група - за да има естетич. ефект! Но с кметица и гл. арх- провинциалисти...едва ли ! Вижте ПАРИЖ- кв. Д.ефанс с небостъргачите - по - ефектен е от Аифеловата кула ..а и туристическа атракция !
  • 4 Иван

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "да ни гледат отгоре":

    Небостъргачът е високотехнологично изделие и построяването му никак не е лесно. Строят се главно за икономия на място, а на много места /Азия/ и за престиж. У нас се вихри "криво разбрана цивилизация" Хем не даваме зелените площи за строителство, хем пищим срещу небостъргачите, които пестят огромна, полезна, застроена площ. В САЩ и Канада посмъртно не можеш да накараш нормален човек да живее във толкова висока сграда. Повечето небостъргачи - над 30 етажа са офис сгради. В ОАЕ, големите градове на филипините Индия, Китай, Корея дори Пакистан има истински небостъргачи в които жилищата стигат астрономически цифри . особено емирствата. Просто трябва да се определи една зона в София, в която да се строи високо. Има си изисквания за роза на ветровете, вид основа, итн. Да му мислят. Не съм срещу небостъргачите. Не може обаче да ревем срещу всичко. Яко някой ми каже нещо, което е предложено и веднага да не са ревнали срещу него ще го призная.
  • 5 небостъргача

    13 4 Отговор
    на това голямо село само небостъргач му липсва,по добре една голяма ливада с люцерна да направят и всички да пасат като кози,тя цялата селософия тъне у л..на и мизерия те небостъргачи ша праят,бе по-прос народ няма на цялата планета.
  • 6 Един гост

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "да ни гледат отгоре":

    Комплексите са само в твоята глава.
    Защо да не са ѝ на София небостъргачи. Крайно време беше. Отдавна отдавна трябваше да са построили няколко.
    Ще стане нормален, хубав европейски град.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 hahomingov

    3 2 Отговор
    Цъфнали сме с цървулите. Пожарната ще умори народа, но предградието на Банкя ще придобие призрачен вид с празни небостъргачи. Видяла жабата ........, а нашата жаба е мноооого голяма
  • 9 вълнев

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Един гост":

    Вълна от селски пръчки, заселени в столицата се опияняват от новината. даже вече сравняват гетото с Париж. Тц, тц, тц. Комплексиран народ с ниски доходи, лоша храна, никаква държава, избивани всеки ден от мургави съседи, но горд с два-три небостъргача....

    Коментиран от #10

  • 10 Един гост

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "вълнев":

    Много преди теб съм в София и аз, и предците ми.
    Ниски доходи са само твоите. И на тези, които ви мързи да работите.
    А да кажеш, че храната е лоша... сигурно не си пътувал много по света. Жалко за теб. Ходи си избивай комплексите някъде другаде, не се занимавай с мен. ;)

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Един гост":

    Аз съм пътувал, и ти казвам че храната е лоша. Щом тази храна ти е хубава на теб, ясно ми е колко си ходил по света.

    Коментиран от #13

  • 12 гост

    3 1 Отговор
    Всичката ни наред . ..... Пха ха ха..... дупките оправете първо, тротоарите, градинките, изчистете боклуците и прахоляка............навсякъде кал и локви като в гето, няма къде да вървиш без да си скъсаш обувките, само небостъргачите липсват.
  • 13 Един гост

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Пътувал съм доста из всички контитенти.
    И хубавата и качествена храна в България, не оранжериини изкуствени глупости, е доста по-добра от еквивалентната по света.
    Ако можеш да кажеш, че розовите домати от градините на бабите са по-хубави от домати в Германия или Англия; или че българските дини и пъпеши са по-лоши от гръцките и турските... мисля, че ще излъжеш. Или нямаш вкус.
  • 14 Hotel Aris Sofia

    0 0 Отговор
    Винаги, във всяко начинание има за и против.