2 791 3

Удължават живота на язовир със 70 години (СНИМКИ+ВИДЕО)

Снимки: М. Богданова ©
Снимки: М. Богданова ©
Милена Богданова

През следващите 18 месеца язовир „Студена”, който водоснабдява град Перник с вода ще бъде реновиран. Уникалното в случая е, че ще се работи под водата без съоръжението да бъде източвано. За целта ще се използва италианска компания „Лукатели” с обучени водолази, които ще укрепят язовирната стена. Ще бъде положен PVC гел композит, който се състои от три слоя – дренажна система, гел текстил 1.5 мм и гел мембрана мм.

„Това е превантивна мярка за следващите 70 години с цел поддържане водоплътността на бетоновата конструкция. В момента има изцяло бетонна стена, която е добре, но с оглед този бетон да издържи още 70 години се вземат тези превантивни мерки. Те са за защита на бетона”, обясниха специалисти.

Подобна система на укрепване е имало и на язовирите Карагьол, Бели Искър, Петрохан. Там обаче съоръженията са били източвани.

Други мерки, за да се подобри цялата структура на стената като съоръжение, е, че ще се подмени машинната част - затворените механизми, които служат както за ремонти, така и за цялостна експлоатация. Ще се подменят 2 броя основни изпускатели. Ще бъде укрепена водоземна кула и ще се подменят 200 метра тръбопровод, който служи както за водоподаване към ВЕЦ, така и за подаване към водопречиствателна станция към Перник. „Също така имаме рехабилитационни работи по короната на стената, по отходящия канал на целия хидровъзел с оглед да имаме допълнителни възможности за водоснабдяване чрез аварийно водохващане на водите на язовир „Студена” в случай на аварии”, обясниха специалистите.

„За първи път в България уникалната технология се изпълнява под вода. Най-важно е, че не оставихме 100 000 души без вода. Рехабилитацията на язовир "Студена" е част от големия проект "Развитие на общинската инфраструктура", който се изпълнява от 2010 г. със заем от Световната банка”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. По думите му стойността на ремонта е 32 млн. лв. Министърът посочи, че се проектира язовир "Нейковци" до Трявна, изграждат се 2 язовира за питейно-битово водоснабдяване – "Пловдивци" до Рудозем и "Луда Яна" до Панагюрище.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • реновиран
  Отговор
  1 15:55  18.07.17
  И какво му е лошото на думата обновявам? доре ремонтирам е по-хубава
 • Bossman
  Отговор
  2 12:00  19.07.17
  Явно богаташчетата,които имат къщички около язовира са се притеснили,какво ще стане ако се скъса стената и водата залее имотите им.Да си помисли човек,как властта се грижи за благото на обикновенния човек.
 • Григорий Цамблак
  Отговор
  3 12:50  19.07.17
  " Заменям нова "лада " за къпана врачанка ? Помните ли го тоя виц?

Напиши коментар:


Публикувай