20 Юли, 2017 15:21 4 940 8

Колко достъпни са имотите за българите

  • жилища-
  • икономика-
  • достъпност-
  • софия
Колко достъпни са имотите за българите - 1
Снимка: М. Богданова ©

През 2017 г. имаме съвкупност от позитивни фактори за имотния пазар и за първи път от 10 години насам всички пазарни сегменти се развиват добре и дават положителни индикации, коментират анализатори от компанията Bulgarian Properties.

Ускорява се растежът на БВП, доходите продължават да нарастват, безработицата остава ниска. „Достъпността на жилищата, измервана от нас като съотношение на цената на кв.м. в София и средната заплата за града, остава в рамките на 1.4, като бележи леко повишение спрямо 2016 г. Това означава, че достъпността леко намалява, но като цяло коефициентът се движи между 1.3 и 1.4 от 2014 г. насам и е над 2 пъти по-нисък от годините на бума”, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

Лихвените проценти по жилищните кредити паднаха под 4% по данни на БНБ, което е исторически най-ниското им ниво. Това стимулира покупките с кредит. Съответно, банковото кредитиране продължава да нараства, като отпуснатите заеми през второто тримесечие бележат рекорд за последните години, а това е един от основните двигатели на жилищния пазар. Въпреки високите нива на кредитиране, следва да се отбележи, че обемите отпуснати кредити все още са наполовина от тези в бума, което още веднъж потвърждава по-здравата основа, върху която се развива пазарът сега.

Жилищният пазар в София определено е във възход и тази тенденция е трайна и стъпва върху добре балансирани и благоприятно въздействащи икономически фактори. „Макар растежът на цените в София да се доближава до 20%, не можем да говорим за прегряване или балонизиране, а по-скоро за бързо наваксване на годините на стагнация”, коментира Стойкова. Всички показатели, които влияят върху пазара, са на нива около 50% по-ниски от стойностите им в пика през 2007-2008 г., което показва, че няма свръхочаквания и че засега темповете на развитие на жилищния пазар в София са устойчиви.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eee

    23 4 Отговор
    Стига с тези реклами деее!
  • 2 nkavrakov

    29 6 Отговор
    За 16 месеца над 30% поскъпване и надуване до небесата.
    Само че, не това не е балон ,в никакъв случай да не си помислите нещо,това е само балансиране на пазара.
    Истината е че брокерите ,заедно с банките и строителите надуха нов имотен балон.В София има цени като в Копенхаген,един от най скъпите места за живеене в света !
    От догодина ще се вдигат лихвите ,в САЩ ги вдигнаха един път ,до края на тази година ще ги вдигнат още.а след тях и Европейската централна банка ще ги псоледва.
    Моя съвет е да не купувате нищо в момента защото всичко е изкуствено ,и цените са нереални и лихвите са нереални/те съвсем не са ниски както се рекламира/.

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГОСТ

    13 1 Отговор
    Щом се изказва тази фирма, значи скоро ще са доста достъпни! 2007-2008 беше същия филм ама що не сменят малко имената?
  • 5 бай Либен

    4 0 Отговор
    По-добре е да купуват - така нещата ще си дойдат на място от самосебе си :-)
  • 6 Ю.кортес

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "nkavrakov":

    На олиото,кашкавала,доматите,хляба...и тези цени ли не са реални...да спрем да купуваме олио и хляб.
    Цените са такива,каквито са
  • 7 Чочо

    0 0 Отговор
    Средната заплата в Мюнхен е 3450 евро,2300 чисти.Средната цена на кв.метър е 7500 евро.
    В София средната заплата е 850 евро,чисто 650,средно за кв.м,,1800 евро...и не ми казвайте,че в Мюнхен плащаш за чиста площ,защото всичко останало остава собственост на предприемача.Стени,стълбище,строително петно и т.н...съответно те обува с договор подръжка от който няма откачане...едновременно си собственик и наемател.Измерени през реалните доходи,жилищата в България са достъпни.

    Коментиран от #8

  • 8 Ю.Кортес

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Чочо":

    Те,ако в Германия бяха достъпни,нямаше 55% да живеят под наем.