3 732 5

Колко достъпни са имотите за българите

Снимка: М. Богданова ©
Снимка: М. Богданова ©
Милена Богданова

През 2017 г. имаме съвкупност от позитивни фактори за имотния пазар и за първи път от 10 години насам всички пазарни сегменти се развиват добре и дават положителни индикации, коментират анализатори от компанията Bulgarian Properties.

Ускорява се растежът на БВП, доходите продължават да нарастват, безработицата остава ниска. „Достъпността на жилищата, измервана от нас като съотношение на цената на кв.м. в София и средната заплата за града, остава в рамките на 1.4, като бележи леко повишение спрямо 2016 г. Това означава, че достъпността леко намалява, но като цяло коефициентът се движи между 1.3 и 1.4 от 2014 г. насам и е над 2 пъти по-нисък от годините на бума”, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

Лихвените проценти по жилищните кредити паднаха под 4% по данни на БНБ, което е исторически най-ниското им ниво. Това стимулира покупките с кредит. Съответно, банковото кредитиране продължава да нараства, като отпуснатите заеми през второто тримесечие бележат рекорд за последните години, а това е един от основните двигатели на жилищния пазар. Въпреки високите нива на кредитиране, следва да се отбележи, че обемите отпуснати кредити все още са наполовина от тези в бума, което още веднъж потвърждава по-здравата основа, върху която се развива пазарът сега.

Жилищният пазар в София определено е във възход и тази тенденция е трайна и стъпва върху добре балансирани и благоприятно въздействащи икономически фактори. „Макар растежът на цените в София да се доближава до 20%, не можем да говорим за прегряване или балонизиране, а по-скоро за бързо наваксване на годините на стагнация”, коментира Стойкова. Всички показатели, които влияят върху пазара, са на нива около 50% по-ниски от стойностите им в пика през 2007-2008 г., което показва, че няма свръхочаквания и че засега темповете на развитие на жилищния пазар в София са устойчиви.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Eee
  Отговор
  1 16:18  20.07.17
  Стига с тези реклами деее!
 • nkavrakov
  Отговор
  2 17:58  20.07.17
  За 16 месеца над 30% поскъпване и надуване до небесата. Само че, не това не е балон ,в никакъв случай да не си помислите нещо,това е само балансиране на пазара. Истината е че брокерите ,заедно с банките и строителите надуха нов имотен балон.В София има цени като в Копенхаген,един от най скъпите места за живеене в света ! От догодина ще се вдигат лихвите ,в САЩ ги вдигнаха един път ,до края на тази година ще ги вдигнат още.а след тях и Европейската централна банка ще ги псоледва. Моя съвет е да не купувате нищо в момента защото всичко е изкуствено ,и цените са нереални и лихвите са нереални/те съвсем не са ниски както се рекламира/.
 • 3 18:13  20.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ГОСТ
  Отговор
  4 10:51  21.07.17
  Щом се изказва тази фирма, значи скоро ще са доста достъпни! 2007-2008 беше същия филм ама що не сменят малко имената?
 • бай Либен
  Отговор
  5 06:38  23.07.17
  По-добре е да купуват - така нещата ще си дойдат на място от самосебе си :-)

Напиши коментар:


Публикувай