Last news in Fakti

21 Юли, 2017 11:37 4 941 6

С 8% годишно се увеличават продажбите на имоти

  • продажби-
  • жилища-
  • българия
С 8% годишно се увеличават продажбите на имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Обемите продажби на недвижими имоти през последните 4 години непрекъснато нарастват, сочат данните на Агенцията по вписванията. Най-голям ръст е отчетен през 2014 г., когато пазарът се оттласна от дъното и цените започнаха да растат.

През последните 3 години продажбите в София нарастват равномерно с по около 8% годишно. Ръстовете, регистрирани от Агенцията по вписванията се забавят през последните месеци, отчитат анализатори и обясняват тенденцията с високия интерес на клиентите към новото строителство, което е в процес на изграждане и вписването на сделките ще стане на по-късен етап.

С 8% годишно се увеличават продажбите на имоти

Като брой продажбите в София са около 25 000 на година, което все още е далече от нивата в бума, когато достигаха до 45 000 сделки годишно и това предполага един много по-балансиран пазар и е още една индикация, че не можем да говорим за прегряване и балонизиране на жилищния пазар в София. „Данните за обемите продажби като цяло показват стабилно и умерено увеличаващо се търсене, което дава много добра основа за продължаващо развитие на жилищния пазар в София”, коментира ситуацията Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията Bulgarian Properties.

С 8% годишно се увеличават продажбите на имоти


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Statis

    17 3 Отговор
    Продажби нива 2012, а цени нива 2007. Голям пазар има :)
  • 2 асдф

    19 4 Отговор
    За да купуваш жилище в тази ситуация трябва или да си много на зор
    или да си много глупав. Един нормален 3-стаен апартамент е над 160-170К евро, което не е нормално.
  • 3 Тодор

    20 4 Отговор
    Не е нормално в Амстердам в квартал който не е най-скъпия, но от гледна точка на инфраструктура няма аналог в София, в нова сграда с енергиен клас А, с подземно паркомясто, обзаведен до последния детайл да струва 250К евро, а в София 150К. Средната заплата там е 4000 евро, в София 500. Наема на този апартамент който може да се взима спокойно е 1300-1500 евро, а на този в София 300-350... Сами си правете сметката дали има смисъл да се теглят огромни кредити за жилища на тези цени в София.

    Коментиран от #6

  • 4 Тони

    8 2 Отговор
    Тодор, средната заплата в Амстердам е 2000 евро, не 4000.
  • 5 интеррсен анализ

    3 1 Отговор
    http://www.investor.bg/analizi/113/a/zlatnata-era-za-globalniia-pazar-na-imoti-e-kym-kraia-si-242176/
  • 6 do Todor

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "Тодор":

    Тошко цифрите не са ти силната страна май ? А и логиката силно едностранчива. Амстердам средна цена на квадрат 5,703.40 € . Къде и какво ще вземеш за 250К ? Да може на 30 км от града там средна цена 3,582.50 € . И тук почти в София със супер инфраструктура можеше да си купиш например в Пернишкият квартал Тева здрава панелка за 200 евро квадрата...С наемите тук пак не си в час = апартамент за 150К тук е тристаен в добър квартал - наема е 500 + на места до 700 зависи...Това че ние на се справяме с финансите не означава че всички нямат пари за да платят сегашните цени...които има още доста накъде да растат...за СФ само разбира се...