27 Юли, 2017 06:21 6 787 19

Покрив над главата - в Германия излиза солено

  • германия-
  • жилища-
  • наем-
  • дефицит
Покрив над главата - в Германия излиза солено - 1
Снимка: Shutterstock

Да живееш на 60 квадрата и да плащаш близо 2000 евро месечен наем? В Мюнхен това вече е реалност. Недостигът на жилища в Германия става все по-остър, а цените на имотите и наемите устремно вървят нагоре, констатира в свои материал Deutsche Welle.

Срещу 30 евро в Германия можеш да си купиш средно голям букет цветя или пък хранителни продукти за няколко дни, компютърна игра или книга с твърди корици. През 2016 г. 30 евро струва един-единствен квадратен метър на добре оборудвано ново жилище под наем в централен квартал в Мюнхен, сочи сп. Finanztest.

Ако си нов наемател, в Мюнхен може да ти поискат до 30 евро, но и старите наематели плащат доста. Средният наем за жилище без режийни разноски миналата година в Мюнхен възлиза на около 11 евро за квадратен метър - т.е. 71% по-висок от средния наем в Германия. В Хамбург, Берлин, Щутгарт, Дюселдорф и Франкфурт става все по-трудно да се намират квартири на прилична цена. През 2016 г. наемите в Германия са се вдигнали с 1,8% - въпреки че преди две години беше въведена горна граница на наемите, с което трябваше да се попречи на прекомерното им завишаване при отдаване на жилище на нов наемател.

Липсват един милион жилища

Цените на недвижимите имоти също растат неудържимо. Една от причините за тази възходяща спирала е нарастващото търсене и недостатъчното предлагане, особено в цетровете на привлекателните големи градове. "Междувременно повече от половината от завършилите през дадена година зрелостници отиват в университетите в градовете. Ясно е, че градовете привличат младите хора", посочва проф. Сузане Хег от университета във Франкфурт на Майн. Който може да си го позволи, след края на следването си остава в града.

Според германския Институт за строителни и градоустройствени изследвания, за покриване на жилищните нужди до 2020 година трябва да бъдат построени близо 272 000 жилища. По данни на Германския съюз на наемателите на Германия й липсват един млн. жилища. През 2016 г. са построени едва 53 000 жилища за отдаване под наем, предната година - още по-малко. Според интердисциплинарния Институт Пестел, през изминалите 10 години от жилищния пазар тихомълком са изчезнали 100 000 т.нар. социални жилища.

"Проста пазарна логика"

Много жилища, които преди са били обществена собственост, днес отдавна са в ръцете на концерни. Най-големият жилищен концерн в Германия, Воновия, стопанисва над 300 000 жилища. Една от целите му е "чрез постоянно повишаване на наемите да се реализира печалба, която да отиде в ръцете на акционерите. За тях самото жилище изобщо не е важно, важна е само печалбата", посочва Сузане Хег. Освен това много новопостроени жилища в градските центрове се купуват като пенсионна инвестиция – собствениците им осигуряват старините си чрез отдаване под наем на закупеното жилище.

Има опасение, че "в Германия може да възникне ситуация, каквато има във френските големи градове, където бедните социални слоеве живеят в предградията", посочва Сузане Хег. Във Франкфурт например само определени групи от населението все още могат да си позволят да наемат жилища в централната част на града. "И вече се водят дискусии за опасните сбивания и вандалщини в крайните квартали, където младите хора не са доволни от условията на живот и започват да се бунтуват", изтъква експертката.

За да се подобри положението на жилищния пазар, Съюзът на германските наематели настоява годишно да бъдат изграждани най-малко по 200 000 нови жилища за отдаване под наем. Инвеститорите могат да бъдат привлечени с данъчни отстъпки и финансови стимули, а наемните цени в същото време да се държат под контрол. Защото от само себе си положението едва ли ще се промени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зорлем

    27 13 Отговор
    Ех, така е то. "На Запад" ти дават голяма заплата, пък после ти я прибират по един или друг начин.

    Не знам кой какво разбира под социална и уредена държава, но за мен възможността да имаш покрив над главата без това да ти "реже главата" е основополагащо за един нормален живот (каквото и да се разбира под "нормален").

    Германците въвели таван на наемите и, о, чудо - 100 000 жилища изведнъж изчезнали от пазара. Мистерия някаква ви казвам. Миналата година в Швеция пък приеха закон, забранващ ипотеките да надхвърлят 120 години! .ахти "хубавите" държави, .ахти чудото...

    P.S. Тъй като аз най-мразя да мрънкам и давам пари, затова съм запретнал ръкави и от миналата есен и аз съм "на черешата", наречена "строеж на къща". Обаче съм като едно време нашите дядовци - с две ръце, на мускули и помощ от време на време от приятели, роднини и "майстори".
  • 2 гост

    28 4 Отговор
    Статията е подвеждаща. Средната цена на наема в Мюнхен е 11евро или 660евро за 60кв.м. 2000евро може да е в центъра на баровско място за новак без история на наемане (рисков).
    Не е чак толкова скъпо, в града където съм живял двустайно жилище от 50кв бе 450-500евро и ценат ана парното влиза в наема. Или да кажем 30% от дохода отива за наем. Все едно в София да даваш 500лв и да взимаш 1500лв заплата. Не е зле, не ги мислете.

    Коментиран от #3

  • 3 do 2

    15 16 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    живял си някога...Сега цифрите са други. Минимален наем на 30 км от центъра 1000 евро, в нормален нетурски квартал под 1500 няма. Средна заплата след данъци 2200 евро. Цените на всичко без храна по 3 в сравнение със София. Хайде да видим как се живее ? Варианта с 10 мангала и пияници в една къща, за да се спести за бира не ми е интересен...И пак не си в час за София. 500 лева е наема САМО в крайните квартали. В нормален квартал и нормално жилище наемите са по-високи...Мазе или гараж може за по-малко... Уцелил си само заплатата - толкова е средната...За всеки е различно, но при горните цифри за мен Сф е много по-добре...Да не казвам че в Мюнхен бял човек по улиците е рядкост...

    Коментиран от #11

  • 4 ОЗИ

    8 4 Отговор
    НЯМА НИЩО ЧУДНО.ТАКА Е НА МНОГО МЕСТА В РАЗВИТИЯ СВЯТ.ЖИЛИЩЕТО Е ЛУКС.ЗА ТОВА КАПИТАЛА Е ИЗМИСЛИЛ ЗА РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА ПАНЕЛКИТЕ И БРОЙЛЕРИТЕ.ДА ИМА КАКВО ДА ЯДЕ И КЪДЕ ДА ПРЕСПИ.ДРУГОТО Е ОСТАТЪЦИ ОТ СОЦА ЧЕ ВСЕКИ ИМАЛ ПРАВО ДА ИМА СОБСТВЕННОСТ ЧЕ И С ЦИГАНИТЕ БАРАБАР.ДЕМЕК И ТЕ СОБСТВЕННИЦИ.
  • 5 Stanimir

    9 10 Отговор
    As pechelq 1700evro neto tova e dobra zaplata tuk zaplati ot 1200do1500 savsem ne sa izkluchenie a v istochna germaniq I po bednite zapadni provincii dosta chesti Za naem 60kv500evro tok parno tel I kabel tv okolo 200evro benzin do rabotnoto mesto 150evro mesec ostatak za jiveene okolo 850 evro koito za mesechnata prehrana ok no za vsichko ot koeto se nujdae chovek nedostatachni Osnovnoto predimstvo na Balgarina e che jivee v sobstveno jilishte moje da e panelka no sobstveno tuk sobstvenicite sa malcinstvo

    Коментиран от #6

  • 6 gost

    18 7 Отговор

    До коментар #5 от "Stanimir":

    А ми върни се в България на 500-600 лева заплата и 300-400 наем. Отделно сметки за ток, вода, парно телефон и др.
    След това искам да ми обясниш къде е по добре.

    Коментиран от #8, #12, #14

  • 7 ГОСТ

    8 1 Отговор
    И защо се дават само цени за най-скъпите градове в Германия.

    Я сравнете наема в Мюнхен с някое малко градче като Лайпциг - идва наполовина за подобна квадратура!

    Коментиран от #9

  • 8 истината е в цифрите

    6 12 Отговор

    До коментар #6 от "gost":

    за теб средната заплата може да е 500-600...за моите познати /работници а не бизнесмени/ е 5-6000, а иначе средната в Сф е 1500, наем , сметки 700 и с остатъка си като в Мюнхен поради в пъти по-ниските цени тук...Разликата е че не си в чужденеция, а дома... дори и домът да не ни е подреден засега...И да МНОГО хора отиват и се връщат /познавам лично над 10 такива/ видели тамошната реалност...

    Коментиран от #10

  • 9 истината е в цифрите

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "ГОСТ":

    проверих, даже е под половина наем 500-800 евро прилични места...Обаче и заплатата е на половина спрямо Мюнхен...А от първа ръка на най-добрият ми приятел отишъл видял и се завърнал точно от региона работното време е по 2 без допълнително заплащане...
  • 10 истината я няма

    16 3 Отговор

    До коментар #8 от "истината е в цифрите":

    '' като в Мюнхен поради в пъти по-ниските цени тук.''
    Я да ми изброиш 2-3 неща с едно и също качество и цената да се различава в ПЪТИ ???? Въобще бил ли си там някога?
    5-6000 за работник в София къде ???? Я дай координати? Чакам................?????
    Средна заплата в София 1500, ...............пак си се объркал......извади данъци и осигуровки и .............колко остана??
    Да има на някои места ама да ми кажеш СРЕДНА заплата..ха ха ха.
    С две думи само лъжи в твоя коментар.
    Не е зле да ми посочиш и някой чужденец(германец например), дошъл в БГ да работи, да е наел квартира или да изплаща апартамент, да се храни, облича, плаща сметки и данъци, да доведе после и семейството си и............................. да спестява пари. !?!????
    Няма такъв филм!!! А обратните примери са много, прекрасно знаеш.

    Коментиран от #18

  • 11 Гого

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "do 2":

    '' Цените на всичко без храна по 3 в сравнение със София''
    ШШШШ, онуфри, ти за канарчета ни взе тука май.
    Изброй кое е това ''всичко'' и цената му е по 3 от София?
  • 12 стига ревахте

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "gost":

    Как при минимална 460 се навивате за 500 в София ??? Доста драматизираш ,не мислиш ли?

    Коментиран от #13

  • 13 gost

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "стига ревахте":

    Писал съм 500-600 за България, не за София. И София не е България.
    Не драматизирай а прочети и помисли.
  • 14 Stanimir

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "gost":

    Priqtel as nikade v komentara si ne sam kazal che sme po dobre makar che smeq da tvardq che edinstvenoto po dobro ot bg tuk e zaplashtaneto Prosto dadoh primer s men I jivota na sredniq nemec kam koito spadam I as za da znaqt potencialnite imigtanti che I tuk ne teche med po darvetata A ti shtom pechelish 500lv v bg tuk nqma da ti dadat poveche ot 900 evro s koto shte jiveesh gore dolu kato v Balgariq samo che obgraden ot zabratki I bradi

    Коментиран от #15

  • 15 gost

    9 5 Отговор

    До коментар #14 от "Stanimir":

    Те в Германия ще ме питат първо, и ако съм взимал 500лв ще ми дадат 900евро :))))))))) Браво, добра логика :)
    Искам да ти кажа само да не заблуждаваш хората, не че там е лесно, напротив иска се яко бачкане, но труда ти е възнаграден а тук не е.
    Не мисли читателите за прости. Казваш че предимство е жилището в България, да така е но нали трябва да го купиш? Ти като влезе в трудоспособна възраст да не би да ти го подари държавата?
    Ти със големия си опит колко българи видя в Германия да почиват?
    Може ли българина да си позволи почивка в Германия?
    А сега ела в БГ и виж колко германци почиват тук, виж колко почиват и на други по добри места. Разликата е огромна.
    И пенсионерите им почиват, а нашите стоят на тъмно и ядат хляб и кисело мляко.
    И пак ще те попитам, що не се върнеш да работиш тука? Нали там не тече мед по дърветата?

    Коментиран от #16

  • 16 Stanimir

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "gost":

    Parvo za 500,leva imah napredvid che shom vazmojnostite I obrazovanieto na edin chovek v bg mu pozvolqva da poluchava minimalnata rabotna zaplata ste poluchava I minimalnata v Germaniq logichno nali? Vtoro za jilishtata as citirah prosto statistikata koqto kazva che v bg sobstvenicite na jilishta sa85 procenta v Germaniq 35 treto Da pochivat tuk Balgari ste se namerqt sas sigurnost dostatachno.kakto se namirat dostatachno v Garciq iliTurciq naprimer edinstvenata prichina da gi nqma e che tuk za sajelenie nqma toplo more A zashto ne se vrashtam za sega v bg otgovara e mnogo prost tuk mi plashtat po dobre I za tova sam vse oshte tuk kakto I tova pravqt ne mallko Germanci v Shveicariq Povqrvai mi Balgariq e po hubava strana za jiveene ot Germaniq I edin den dai boje da postignem po visok standart samnqvam se che ste ostanat mnogo Balgari tuk
  • 17 Диди

    1 0 Отговор
    До Станимир
    От колко време жшвееш в Германия?
  • 18 istinata e v cifrite

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "истината я няма":

    Да не стане дълго накратко. Работата ми е такава че обикалям сета непрекъснато от 20 години така че знам от първа ръка...Цифри - •Cost of living index in Munich is 92.29% higher than in Sofia Това с основната тежест на храни и техника които са същите цени. Другото е поне по 3. Фирми в Сф с казаните заплати САП, ВМуаре...Приятелите ми в САП БГ взимат ПОВЕЧЕ от тези в САП Германия поради по-високите данъци там капиш ? Официално СЛЕД данъци СРЕДНА заплата в София 1200 лева..заради сивата икономика е НАД 1500 реално /строители майстори, монтажници всичко се плаща кеш без касова бележка и изкарват тук ПОВЕЧЕ от Германия - споделено от тях/ Ти като имаш уменията на 500 левов работник е нормално да си по-добре там където минималната е достатъчно висока за оцеляване за разлика от 500 лева тук и толкова...За нас останалите е друго...

    Коментиран от #19

  • 19 истината я няма

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "istinata e v cifrite":

    Като си разглеждаш ''Cost of living'' и си сравнил градовете дали ти направи впечатление най долу сравнението на заплати ? София - 1075лв (А НЕ 5-6000ЛВ КАКТО В ИЗМИСЛЕНИТЕ ТИ ФИРМИ) .....Мюнхен 5159лв. ЕТО ТАМ Е КЛЮЧА ЗА ПАЛАТКАТА !!!!
    А ми аз съм съгласен на два пъти по високи цени и почти пет пъти по висока заплата.
    Също така: Mortgage Interest Rate in Percentages : София 5.13%, Мюнхен 1.53% ??????????????
    Да вземеш още малко да пообиколиш света и да поразгледаш, и тогава да си помислиш още един път.
    Или вземи си намери за 5-6000 работа в София, за какво да го обикаляш тоя свят като ти е хубаво тук? И ти като Станимирчо, ''навън е кофти ама ще си стоя там'':)))))))