Last news in Fakti

31 Юли, 2017 13:11 17 576 8

Стотици хиляди непродаваеми имоти

  • испания-
  • жилища-
  • продажба
Стотици хиляди непродаваеми имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Строителният бум отпреди 10 години все още е огромен проблем за пазара на недвижими имоти в Испания. Тогава бяха построени огромно количество жилища много, от които и до днес не могат да намерят.

Близо 492 000 е броят на непродадените апартаменти към края на 2016 г., сочат данните на Министерството на обществените работи на Испания Fomento. Това е с 4% по-малко спрямо предходната година, но продължава да е тревожно голямо количество.

Най-много броят на пустеещите жилища е намалял в Страната на Баските (-34%). Половината от непродаваемите имоти се намират в три региона: Андалусия, Каталония и Валенсия.

По-оптимистични данни публикува водещата оценителска компания Tinsa. Според нея, на пазара има 340 000 непродадени имоти, построени след 2008 г. Към момента в етап на строеж са 63 100 имота. От тях 15 900 броя са в Мадрид, 5500 в Аликанте и 4500 в Барселона.

Според компанията, върху парцелите отредени за строителство в Испания, могат да бъдат изградени 1.6 милиона жилищни единици. Проблемът е, че земята се намира там, където няма търсене. Дефицит на парцели за строителство има в Мадрид, Барселона, Малага и по крайбрежието на Ибица, Палма де Майорка, Марбеля, Тенерифе и някои райони на Аликанте. Недостигът на земя повишава цената на малкото продавани парцели, което води и до ръст в цените на жилищата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ванга

    46 5 Отговор
    След 20 години в София

    Коментиран от #7

  • 2 дани

    37 3 Отговор
    в германските провинции са повече от милион необитаемите жилища.

    Коментиран от #3

  • 3 толерастията е вредна

    54 5 Отговор

    До коментар #2 от "дани":

    Спокойно тя Изтрещелкел усилено внася обитатели, е те пари няма да платят, но поне жилищата празни да не седят.
  • 4 Дългият

    21 0 Отговор
    Внимание с правописа..все пак хиляди ви четат...Ибиса....Марбея.....

    Коментиран от #6

  • 5 Gost

    5 1 Отговор
    реклама на https://www.imot.bg/ :)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ванчо

    12 14 Отговор

    До коментар #1 от "Ванга":

    чекай душко има да почекаш:-). Още 20 години може да живееш при мама и тате :-) и после още толкова. Колко апартаменти са построени в София последните 10 години знаеш ли ? И колко са непродадените ? И понеже четеш избирателно ще цитирам малко 'Публикувано във факти.бг: Дефицит на парцели за строителство има в Мадрид, Барселона' ... Същото е за Сф в качествените места...

    Коментиран от #8

  • 8 ГОСТ

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ванчо":

    Не знам какво визираш под качествени места но преди два дни мярнах че на новата сграда на НИКМИ до малкото НДК има огромни транспаранти "Продава апартаменти"

    А уж там цените били в хиляди евра, уж се било изкупило - дръжки.

    Иначе за мен локацията на тази сграда освен за офиси и за магазини за друго не става - жилище на три булеварда може да е мечта само за ид.от