5 178 3

Как да печелите бързо и редовно от имота си

Снимка: М. Богданова ©
Снимка: М. Богданова ©
Милена Богданова

Навлизането на втори нискотарифен авиационен оператор на българския пазар рефлектира и върху пазара на недвижими имоти. Краткосрочните наеми, които набраха скорост преди години в Европа, вече се актуални и на българския пазар.

Първият и основен въпрос е кой апартамент е удачно да се отдава под наем краткосрочно. Особеното е, че тук (за разлика от дългосрочното отдаване) не се гледа големината на имота, а броят стаи. Най-важното обаче е местоположението. Колкото на по-централно място се намира апартамента, толкова на по-висока цена може да се отдаде и по-безпроблемно ще е намирането на клиенти. Следват съседните на центъра квартали, където нощувката е с около 20% по-ниска от тази в централната част. Ако разполагате с имот в по-отдалечена част на практика трудно бихте могли да го отдаде под наем. Причината е, че повечето ползватели на тази услуга са чужденци, а те не биха си губили времето в път. Алтернатива са жилищата разположени в сгради в близост до метростанции.

Собствениците на апартаменти, които са решили да печелят от подобен бизнес обаче трябва да знаят, че ангажиментът към краткосрочните наематели е по-голям. Така например, след всеки гост жилището трябва да се почисти – да се сменят кърпите, чаршафите, да се измие тоалетната и кухнята.

Наемодателят има ангажимент към наемателя и по време на неговия престои. Ако спре тока, интернета или кабелната телевизия, развали се нещо в тоалетната или кухнята, то наемателят трябва да се обади на собственика, а не както е при дългосрочното отдаване на кабелния оператор, например.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Склададжия
  Отговор
  1 15:29  02.08.17
  Ми добре, ама като имам 200 дка складове само - какво да дам под наем? Мола за съвет....

  Коментиран от #2, #3

 • СЪВЕТ
  Отговор
  2 15:51  02.08.17

  До коментар #1 от "Склададжия":

  Еми може да го направиш на бардак, ако се намира в близост до Околовръстното ...
 • Пинко до Динко
  Отговор
  3 14:51  03.08.17

  До коментар #1 от "Склададжия":

  Абе ти имаш 200 дка парници за домати ама си си внушил, че са складове... ти да не си Динко бря?

Напиши коментар:


Публикувай