1 207 0

Жителите на „Кремиковци” на протест (СНИМКИ)

Снимка: М. Богданова ©
Снимка: М. Богданова ©
Милена Богданова

Почти всички възможности за спиране изграждането на кариера в кв. „Кремиковци” са изчерпани. Причината е, че на всички съдебни инстанции, включително и на ниво Върховен административен съд, съдебните власти са се произнесли в полза на концесионера. „Уведомлението към администрацията и жителите е част от изискванията, за да се стигне до оценка за въздействие върху околна среда. Мисля, че ще бъде направена след около 4-6 месеца и затова сме тук сега, защото от тази оценка зависи какво ще се случи в бъдеще”, каза пред Факти.бг кметът на район „Кремиковци” Ивайло Панев. Ако докладът по оценка върху околната среда не е отрицателен, „на практика трудно ще може да бъде спряна тази кариера”, допълни кметът.

В случай, че изграждането на кариерата се случи, то тя ще е само на 500-600 метра от първите къщи на село Локорско и малко по-надалеч от тези на район „Кремиковци”. Жители на района казаха пред Факти.бг, че всяка събота и неделя той се посещава от много софиянци. Повечето от тях са велосипедисти, които упражняват планинско катерене и минават през територията, определена за кариера.

Сагата с кариерата в „Кремиковци” датира от 2009 г., когато Министерски съвет отдава кариерата на концесия. Концесионерът е продало правата си на друг ползвател – „Камико” ООД, който сега заявява концесионните си намерения.

За момента това е единствената компания с подобни инвестиционни намерения, каза кметът на района.

Преди кризата в сектора на недвижимите имоти имаше намерения районът да се обособи като бизнес център. „Идеята се отложи с едно 10 години напред. Тя ще се осъществи един ден, въпросът е, че няма да бъде утре”, каза Панев.Напиши коментар:


Публикувай