6 777 1

Китайците спряха да купуват имоти зад граница

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

С 84% са намалели покупките на китайците на недвижими имоти зад граница през първото полугодие на текущата година в сравнение със същия период на 2016-а. Това стана след като правителството официално обяви „отрицателен списък” с проекти, които са привличали финансови средства.

През 2016 г. китайците са купили 25% от търговските имоти в центъра на Лондон. Внезапното оттегляне на китайските предприемачи от британския пазар до голяма степен се обяснява с отслабването на столичния пазар: цените на жилищата започнаха да спадат през последните няколко месеца.

Имотите, придобити от китайци през 2016 г., се оценяват на 10.6 млрд. USD. Прогнозите на Morgan Stanley са, че през текущата година този обем ще спадне до 1.7 млрд. USD, което е 84% по-малко. Според експерти ситуацията ще бъде идентична и през следващата година. Тогава се очаква китайците да придобият имоти за не повече от 1.4 млрд. USD.

През последните седмици Комисията за регулиране на банковата дейност в Китай започна процедура по преустановяване на финансирането в чуждестранни недвижими имоти. В същото време правителството иска предприемачите да инвестират средствата си в местни инфраструктурни проекти като One Belt, One Road, които свързват Китай със западния свят. Вложения в недвижими имоти като хотели, развлекателни центрове и спортни клубове се окачествяват като „ирационални”.

Оттеглянето на китайските инвеститори няма да е само от Великобритания. Подобна съдба ще имат САЩ и Австралия. Досега 30% от сделките в Манхатън бяха с китайски предприемачи. Цените на търговските обекти там са се понижили с 25% на годишна база. В Австралия китайците придобиват между 12% и 25% от всички продадени имоти.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Истината
    Отговор
    1 06:57  11.08.17
    Ква стана тя уж първа икономика уж тва уж онова пък свиват харчлъка нещо ?

Напиши коментар:


Публикувай