Last news in Fakti

10 Август, 2017 14:37 7 321 1

Китайците спряха да купуват имоти зад граница

  • китай-
  • инвестиции-
  • чужбина
Китайците спряха да купуват имоти зад граница - 1
Снимка: Shutterstock

С 84% са намалели покупките на китайците на недвижими имоти зад граница през първото полугодие на текущата година в сравнение със същия период на 2016-а. Това стана след като правителството официално обяви „отрицателен списък” с проекти, които са привличали финансови средства.

През 2016 г. китайците са купили 25% от търговските имоти в центъра на Лондон. Внезапното оттегляне на китайските предприемачи от британския пазар до голяма степен се обяснява с отслабването на столичния пазар: цените на жилищата започнаха да спадат през последните няколко месеца.

Имотите, придобити от китайци през 2016 г., се оценяват на 10.6 млрд. USD. Прогнозите на Morgan Stanley са, че през текущата година този обем ще спадне до 1.7 млрд. USD, което е 84% по-малко. Според експерти ситуацията ще бъде идентична и през следващата година. Тогава се очаква китайците да придобият имоти за не повече от 1.4 млрд. USD.

През последните седмици Комисията за регулиране на банковата дейност в Китай започна процедура по преустановяване на финансирането в чуждестранни недвижими имоти. В същото време правителството иска предприемачите да инвестират средствата си в местни инфраструктурни проекти като One Belt, One Road, които свързват Китай със западния свят. Вложения в недвижими имоти като хотели, развлекателни центрове и спортни клубове се окачествяват като „ирационални”.

Оттеглянето на китайските инвеститори няма да е само от Великобритания. Подобна съдба ще имат САЩ и Австралия. Досега 30% от сделките в Манхатън бяха с китайски предприемачи. Цените на търговските обекти там са се понижили с 25% на годишна база. В Австралия китайците придобиват между 12% и 25% от всички продадени имоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    3 6 Отговор
    Ква стана тя уж първа икономика уж тва уж онова пък свиват харчлъка нещо ?