15 Август, 2017 16:17 4 031 4

Над 200% ръст в инвестициите в имоти у нас

  • българия-
  • цие-
  • инвестиции-
  • имоти-
  • colliers
Над 200% ръст в инвестициите в имоти у нас - 1
Снимка: Shutterstock

С 213% са се увеличили инвестициите в недвижими имоти в България през първото полугодие на текущата година в сравнение със същия период на миналата. Разглеждайки страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на второ и трето място са Румъния и Чехия, съответно със 155% и 114%.

Разглеждайки данните като абсолютна стойност първото място е за Чехия, където са били извършени транзакции с недвижими имоти на обща стойност 2.2 млрд. EUR. Второто място е за Полша с инвестиции в размер на 1.5 млрд. EUR. „Бронзовият медал” е за Унгария с вложения от 824 млн. EUR.

Най-бързо вложенията нарастват в секторите на търговските площи и хотелите. За първите шест месеца на тази година инвестициите в търговски площи възлизат на 2.6 млрд. EUR. За сравнение, през цялата 2016 г. тяхната стойност е 3.7 млрд. EUR.

„Случващото се през първата половина на 2017 г. ни дава основание да твърдим, че рекордният резултат от 12.2 млрд. EUR инвестиции в ЦИЕ, постигнат през 2016 г., може да бъде надминат през настоящата година”, казва Марк Робинсън, специалист проучвания в Colliers CEE.

За разглеждания период нивата на възвръщаемост в столиците на държавите от ЦИЕ спадат в 5 от общо 18 основни категории. Това е най-видно в София и Будапеща. „През следващите 12 месеца очакваме възвръщаемостта да намалее в общо 8 от 18 категории. Разглеждайки данните, при офиси и индустриални площи предвиждаме спад на нивата на свободни площи в 5 и увеличение в 3 от категориите, които следим. Ръст на наемите ще има в 9 от общо 30 категории в краткосрочен до средносрочен план, само в две очакваме намаление. Динамиката на нарастване на наемните цени е най-съществена при първокласните офисни, логистични и търговски площи“, казва Робинсън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eee

    16 1 Отговор
    Пак фълшиви новини и платени от някого.
  • 2 nkavrakov

    9 0 Отговор
    Динамика има в надуването на новия ИМОТЕН БАЛОН !
    След краха и кризата от 2008 ,банките пак си правят каквото искат.
    Централните Банки в света печатат пари като за световно,лихвите са отрицателни и всичко в името на харченето.Розовия балон на благоденствието се надува отново ,всички са щастливи ,банките раздават кредити като подаръци,цари финансов рай.
    В следствие на това цените на жилищата удариха небесата отново,надуват ги до нереални нива ,с непрекъснати статии за още и още ръст ...Не теглете кредити и не купувайте имоти защото този път сгромолясването ще бъде двойно и тройно...
    Ситуацията е ненормална защото парите нямат стойност заради банковата политика но това е изкуствено
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 незнайко

    0 0 Отговор
    Ще ни купят страната без да ни бият ! Инвестиции в имоти, разбира се, след като цената им е в пъти по-малка от колкото на запад ! НАРОДА Е КАЗАЛ - ПО ДОБРЕ ПРЪВ НА СЕЛО , ОТКОЛКОТО ПОСЛЕДЕН В ГРАДА !