735 1

Омбудсманът сезира земеделския министър заради скандалните схеми в Монтанско

Мая Манолова се срещна с протестиращите земеделци от Монтана

Константин Карагьозов

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с протестиращи земеделци от Монтана – производители и собственици на земя, които я сезираха с жалба, подписана от близо 160 души. Хората настояват за нейната спешна намеса за пресичане на порочна схема, в която терени от най-плодородната земя в Община Вълчедръм са отдадени едновременно на четири фирми, чиито управители и съдружници сключват помежду си договори, без да са собственици на парцелите. Става въпрос за недобросъвестни лица, които сключват договори за наем на земите, със срок от 3 години, с нотариално заверени подписи и ги регистрират в службата по вписванията, без да са упълномощени от собствениците да управляват имотите им.

„Проблемът ескалира в началото на август и не засяга само Северозападна България – Монтана, Видин, Враца, Белоградчик, а и Русе, Бургас“, казаха земеделците.

Според тях за порочната практика допринася и вратичка в Закона за арендата в земеделието /ЗАЗ/, появила се след направена промяна, буквално в последния ден от работата на 43-ото Народно събрание, а именно отпадането на изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в службата по вписванията, която доказва собствеността.

Институцията на омбудсмана извърши проверка в Общинската служба по земеделие – Вълчедръм и в Областната дирекция „Земеделие“ – Монтана, откъдето потвърдиха, че представените за регистрация договори за наем не са сключени със собствениците.

Манолова изпрати препоръка до министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, в която настоява да се засили контролът на държавата, като се проверява дали наемодателите/арендодателите са собственици на земите по договорите за аренда и наем. Според институцията на омбудсмана, договорите за ползване на земеделска земя, сключени от собствениците, трябва да се зачитат с предимство.

На срещата с омбудсмана земеделските производители и собственици на земя изразиха притеснение, че чрез „измамните“ договори за наем върху земите им, се дава право на недобросъвестни ползватели да обработват и засяват парцелите, както и да получават евросубсидии. Те подчертаха, че работата им ще бъде сериозно възпрепятствана, защото от 1 октомври 2017-та започва новата стопанска година.

Още в понеделник националният обществен защитник ще се срещне с ръководството на Министерството на земеделието, храните и горите за спешно предприемане на необходимите мерки за разрешаване на проблема.

Манолова се ангажира да предложи и промени в нормативната уредба на ползването на земеделските земи, гарантиращи правата на собствениците. Тя ще се обърне и към Нотариалната камара на Република България с предложение да се проверява собствеността при заверяване на подписите на договорите за наем и аренда на земеделски земи.

„Става въпрос за схема на фирми, които работят мащабно в редица области на страната, за да получат евросубсидии“, категорична е Манолова. Според нея е необходимо спешно предприемане на мерки за гарантиране неприкосновеността на частната собственост и защитата особения статут на земеделската земя, съгласно Конституцията на Република България.

Монтана / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • onq s konq
    Отговор
    1 19:56  18.08.17
    Това са пълни глупости и подобни "разбунтували" се собственици просто трябва да се оставят сами да си копат нивите.На практика ако някой собственик на парцел от порядъка на 10,20,50 дк /а повечето са такива/ реши да смени арендатора и земята му е приблизително в центъра на целия терен обработвен от арендатора ,то арендаторите без проблем се договарят ЗА ЗАМЯНА НА ПАРЧЕТО,т.е. старият арендатор пак продължава да си го обработве,но преотстъпва на другия арендатор също толкова площ.Така сметката за общите декари излиза абсолютно,евросубсидиите се получават от арендаторите,а собственика на земята тия неща НЕ ГО КАСАЯТ,ЗАЩОТО ТОЙ СИ ИМА ДОГОВОР ЗА АРЕНДА с първия си арендатор/или кооперация/ и според него си полечава договорената рента.Всичко това се прави пояснявам ЗА ВТОРИЧНА КОМАСАЦИЯ НА ЗЕМНИТЕ ПЛОЩИ С ЦЕЛ ПО-ЛЕСНА И БЪРЗА ОБРАБОТКА С ТЕХНИКАТА и минимум криволичения и избягване на нежелани синури при което се губи обраб. площ .

Напиши коментар:


Публикувай