2 477 0

Съдбата на небостъргачите след Brexit

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Три пъти са нараснали китайските инвестиции в търговски имоти в Лондон след като стана ясно, че Великобритания излиза от Европейския Съюз. Заедно с Хонконг инвестициите в този тип недвижимости представляват 30%. Преди референдума на Китай и Хонконг са се падали едва 10% от реализираните сделки, сочат данните на консултантската компания СВRЕ.

Знаковите за миналата година сделки бяха Сhееѕеgrаtеr и Wаlkіе Таlkіе. Сградите бяха купени от бизнесмени от Хонконг. За първото полугодие на текущата година китайците са инвестирали 3.96 млрд. паунда. За сравнение през цялата 2016-а вложенията са възлизали на 2.69 млрд. паунда.

Над 90% от китайските инвестиции в британската столица са от Хонконг. Сред предстоящите сделки са 34-eтaжния нeбocтъpгaч Wаlkіе Таlkіе. Цената на сделката е 1.28 млрд. паунда. Новият собственик е хранителният гигант Lее Кum Кее.

Причината редица китайски компании да реализират сделките си през Хонконг е, че властите в Пекин наложиха ограничения в подобен тип сделки. Целта е спиране на изтичане на китайски инвестиции извън страната.

Сред основните причини, поради които се наблюдава ръст в чуждестранните инвестиции във Великобритания е обезценяването с 12% на британския паунд спрямо щатския долар.

Комбинацията високи цени на търговските имоти и политическа несигурност карат предприемачите от Хонконг да се насочат към чуждестранни пазари. Там и наемните нива са по-високи.Още по темата

 • Брекзит не пречи на чуждестранните инвеститори

  Брекзит не пречи на чуждестранните инвеститори

  Независимо от Брекзит и новите данъчни ставки, които бяха въведени в британската столица, чуждестранните инвеститори, предимно от държави от Азия и ...
  6.12.2017
  912
  0
 • С 21% по-евтини имоти заради Brexit

  С 21% по-евтини имоти заради Brexit

  След референдума за излизане на Великобритания от Европейския Съюз (ЕС) имотите за местното население поскъпнаха с 6.23%. Това обаче не се отнася за ...
  13.09.2017
  2 684
  0

Напиши коментар:


Публикувай