912 2

Ремонтът на Биг Бен започна (ВИДЕО)

Снимки: АР/БТА
Снимки: АР/БТА
Милена Богданова

Четиригодишната реконструкция на Биг Бен и британския парламент започна. Началото е поставено с демонтирането на най-тежката камбана с тегло 13.7 тона. Целта е да се осигури безопасност на работниците, които ще ремонтират най-знаковия символ на Лондон. Камбаната е монтирана през 1859 г. и по-късно става известна като Биг Бен.

По време на ремонта на часовника само един от четирите циферблата ще остане видим за граждани. Той ще показва точно време като ще е свързан с електрическата система. За да се работи по-ефикасно вътре в кулата ще бъде монтиран асансьор. На реставрация ще бъдат подложени напуканите тухли по стените и подменени керемидите на покрива.

Строителството на кулата, чиято височина е 96 метра, е дело на британския архитект Огъстъс Пюджин. Съоръжението е завършено през 1858 г. Явява се паметник на викторианската епоха и е включено в Списъка на обектите със световно значение на ЮНЕСКО. До 2012 г. името й е било Часовниковата кула на Уестминстърското абатство. В чест на 60-тата годишнина от възкачването на трона на Елибазет II е преименувана на нейно име.

Очаква се Биг Бен да зазвъни отново през 2021 г.Още по темата

 • Пуснаха Биг Бен за празниците (ВИДЕО)

  Пуснаха Биг Бен за празниците (ВИДЕО)

  След като през август един от най-известните символи на Лондон – Биг Бен, беше спрян за ремонт, местните власти решиха да изненадат гражданите ...
  24.12.2017
  611
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Нафарфорий
  Отговор
  1 15:35  22.08.17
  Полумесец ли ще му слагат???????????????

  Коментиран от #2

 • незнайко
  Отговор
  2 11:15  24.08.17

  До коментар #1 от "Нафарфорий":

  Може би в края на ремонта на върха !!! До тогава ще са "клекнали" !

Напиши коментар:


Публикувай