3 850 7

Доплащаме имот с потребителски кредит

Снимка: М. Богданова ©
Снимка: М. Богданова ©
Милена Богданова

Всеки шести потребителски кредит е взет с цел доплащане на имот или пък за неговия ремонт след придобиването му. „В около 25% от случаите, се вземат и кредити за ремонт на жилища или довършване на новопостроени, купени на шпакловка и замазка. Около 15% е делът и на изтеглените потребителски кредити за обединяване дълговете на домакинството в един. В останалите случаи се вземат заеми за покупка на автомобил (6-7%), битови уреди, обзавеждане или възникване на някакво голямо задължение“, казва кредитният консултант Тихомир Тошев, цитиран от в-к „Монитор”.

Една от причините кредитополучателите да се насочват към потребителските заеми е сравнително бързият срок на одобрение – около една седмица. Съветът на специалистите обаче е преди да се вземе подобен заем да се проучат офертите на поне 3 банки. „Много внимателно трябва да си направят и сметката как изплащането му ще се отрази на финансите на домакинството и каква е сумата, която трябва да отделят месечно за изплащането му“, казва Тошев.

Що се отнася до делът на необслужваните кредити към момента той е 18%, като в последно време непрекъснато отчита спад.

Лихвените проценти по потребителските заеми отчитат спад за изминалата година. През юни тази година лихвата на потребителските заеми м български левове е 9.66% срещу 10.42% за същи месец на 2016 г.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ключаря
  Отговор
  1 16:29  23.08.17
  И защо е отново по-близо до 10% - нали сме в Европа?Или не сме? Та в Германия ти подаряват 0.4% от взетия заем, само и само да те прилъжат да го вземеш проклетия заем, та съответната банка да не внася парите в ЕЦБ, че там и вземат 0.9% за съхранение!
 • ключаря
  Отговор
  2 16:32  23.08.17
  „Който изтегли кредит в рамер на 1000 евро,трябва да плати обратно 994 евро – това означава ефективен лихвен процент в размер на минус 0,4%. Никъде не могат да се заемат пари толкова изгодно“, твърдят от платформата. Негативните лихви по депозитите бяха въведени от Европейската централна банка още през 2014 г. В последствие големите предприятия получиха въможността да се рефинансират на отрицателни лихвени проценти.
 • Гост
  Отговор
  3 16:47  23.08.17
  Ако взимаш потребителски кредит за да си доплатиш за апартамента с ипотека, то кредита е почти сигурно от същата банка от която е ипотеката. А това да се види офертата на поне 3 банки е смешно, гледат се на всичките, това ще се връща 20-30 години, не е да отидеш до ъгъла за хляб.

  Коментиран от #5

 • ЛИХВИ
  Отговор
  4 17:09  23.08.17
  Лихвите в момента са 5-6-7 процента.Зависи как се договориш с банката.Така че е съвсем нормална.На 30 000 лв ВРЪЩАМ 6000 лв за 5 години срок общо ще върна 36- 37 000 лв.съвсем в рамките на допустимото РАЙФАИЗЕН. ПОТРЕБИТЕЛСКИ..НЯМА ГОДИШНА ТАКСА УПРАВЛЕНИЕ.Какво искате не знам.Да не връщате ли????
 • ЛИХВА
  Отговор
  5 17:38  23.08.17

  До коментар #3 от "Гост":

  Кой ти гледа това .След една година като види зор и тогава се гледа.и се започва ъъката мъката те ме излъгаха.мошеници ,ала бала
 • БББ
  Отговор
  6 18:29  23.08.17
  Тези лихви са лъжливи, гледайте вноските, като сметнете вноски по месеци се получава, че купуваш един апартамент или къща а плащаш 2 или 3 реално. Това го няма никъде в света. В Бг. не са банки, а лихвари.
 • nkavrakov
  Отговор
  7 00:17  25.08.17
  Теглете кредити,взимайте заеми...смело задлъжнявайте...2008 година не беше далеч ама на българина му е много къса паметта за съжаление. Аз съм с кеш и прибарвам до банка само да внасям. В момента в който хубаво ви набутат пари под формата на кредити и полека лека ще започнат да вдигат трапезата банкерчетата и тогава дупе да ви е яко ... Всъщност това време идва ..от догодина всички централни банки по света започват да свиват баланса ,така че мислете му с тия кредити..а за ипотечни направо сте си сложили въжето на врата и то двойно - цени на имотите надути до небесата и лихви по кредити с ясни тенденции за вдигане.

Напиши коментар:


Публикувай