Last news in Fakti

29 Август, 2017 11:11 5 260 10

И отново се заговори за писта от Formula 1 у нас

  • бургас-
  • писта-
  • formula 1
И отново се заговори за писта от Formula 1 у нас - 1
Снимка: Shutterstock

Една позабравена идея отпреди 1989 г. отново излезе на дневен ред. Става дума за строителството на писта от Formula 1 край Бургас. Това може да стане, ако се реализира съвместният проект на „Шарлопов груп" и „София кар" за изграждането на „Бургас ринг". Проектът предвижда строителството на мултифункционална автомото и картинг писта, на която да се провеждат състезания на FIA.

Предимството на подобно съоръжение няма да е само привличането на туристи извън активния летен сезон, но и ще има и социалноикономически ефект като бъдат създадени нови постоянни работни места в региона, коментират част от инвеститорите.

Преди 1989 г. подобна писта трябваше да бъде изградена в близост до Сливен. Тогава обаче е била изградена пистата в Хунгароринг в Будапеща и изграждането на писта у нас се е обезсмислило.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Темида

    39 3 Отговор
    Шарлов и компания и трилионери да бяха немогат да им платят подкупите на наще идиоти. А да не говорим, че и посмъртно немогат да избият инвестицията после....щото за ко да давам 20лв за track day кат аз BMW-то си го режа по пътя долно мундрище-прещенак кат на писта.
    А и на пистата сиг даже няма да ме пуснат пил.
    Цялата сме я опрайли писта за F1 ще строим. Във Варна 25 години стадион не могат да построят.
  • 2 иван

    11 1 Отговор
    Преди няколко години пак се говореше да правим писта. Тогава араби щяха да я правят някъде из северна българия. ФИА ги отряза защото имат изискване пистата да е в близост до град над милион жители. Тогава отпадна сега не виждам защо ще стане. Също интересно каква целогодишна заетост ще направят с 5-10 състезателни уикенда в годината

    Коментиран от #4

  • 3 до темида

    13 1 Отговор
    Много си прав че за магистралата/шосето се правиш на велик за без пари и срещу коли които дори не знаят че се състезават. А на пистата ще са само други напомпани и надъхани и с БМВ 320д си за никъде без значени колко си го чипосал
  • 4 Илиян

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "иван":

    "България с писта за МОТО ГП до 2017" .Това бяха заглавията във вестниците тогава (2008-2009).И в деиствителност арабите бяха тук с много голям мерак за строеж.След няколко седмици когато всичко пропадна,при въпрос от журналист защо се отказват от строежа отговорът беше "Искат ни повече пари за подкупи,отколкото бихме изхарчили за строежа".............така че "надай се к..е на пияни жени"

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Илиян":

    Те затова строят у тях такива инженерни чудеса, а у нас една проста писта ще им излезе повече от инженерно чудо. То не е като да викнеш манго да хвърля с лопатата асфалт и да тъпче с крака. Като за настилката и поддръжката ще отговаря концесионера/собственника и няма да могат да се точат пари от бюджета, както е с пътищата. А нужда от писти има. Поне 3-5 писти в страната, за да може да карат хората и да има спешна помощ при нужда. Цената няма да е 20, а 40-50лв, но пак ще си струва и много хора ще ходят. Тогава няма да има извинение, че няма къде да се кара и затова се лудее по улиците. На тези писти могат да се правят всякакви мероприятия, драгове, картинг, мотоциклетизъм както и други дейости.
  • 6 дфгдфсг

    4 2 Отговор
    Това не разбрахте ли, че няма как да стане. За да се направи писта трябват няколко стотици милиона евро, хайде може да има някой, който да реши да си изпере парите. Ама при домакинство на кръг от Ф1 (всяка година) пистата домакин (или там който и е собственик) заплаща едни десетки милиони (20-30-40) евро на ФИА и ФОМ. Е това си е сериозната тежест. А постоянните работни места са някакъв мираж. такива ще бъдат създадени само докато пистата се строи. По време на състезателния уикенд не малък процент от работните места на пистата се заемат от доброволци, на които не им се плаща нищо а се осигурява само храна и вода.
  • 7 други подобни

    6 1 Отговор
    Арабската фирма Emirates Associated Business Group (ЕАBG), която беше нарочена за инвеститор по грандоманския проект за построяване на писта за "Формула 1" обяви, че няма никакво намерение да влага пари в подобно начинание. Това съобщава в днешния си брой в. „Сега“. Пред изданието бизнесмените са съобщили, че не са шейхове, за каквито бяха представени от българското правителство, и фирмата им не е държавна, а частна, и не се занимава със строителство на писти, а със земеделие. Арабските "инвеститори" са толкова разочаровани от изопачаването на информацията от страна на българските власти, че няма да инвестират изобщо в България.
    В отговор на запитване на в. "Сега" изпълнителният директор на ЕАBG Раид Абу Худра заявява, че фирмата никога не се е сблъсквала с подобен непрофесионализъм и ще направи необходимото да предупреди партньорите си да не инвестират в България.
    Ето какво казал още Богдан Николов пред „Сега“: "Единият е баровецът. Емир ли е, не е ли, не го знам. Всичките му синове са шейхове. Ал Блюки е син на президента на Абу Даби! На премиера не съм му ги обяснявал тия работи, защото и аз много не ги знаех".

    Коментиран от #9

  • 8 перла 04 вариант

    4 0 Отговор
    ха-ха...инвестицията както винаги ще дойде от южноамерикнски инвестиционен фонд ,нали......
  • 9 незнайко

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "други подобни":

    И по добре, че не са инвестирали !!! Чалми не ни трябват !!!
  • 10 Гост

    2 0 Отговор
    то това с пистата не е за нас, трудно Ф1 ще дойде току така, печалба би имало, билетите за едно състезание не са малки, отделно хотел в периода на състезанието се резервира месеци по рано на други цени.
    т.е цялостно ще влезнат пари в страната, но не и инвеститора на пистата.
    А в нещо подобно и не виждам от къде ще се краде....
    А ФИА ще умрат от смях и тъга когато стъпят на безупречната писта и тя е на вълнички и кръпки.