Last news in Fakti

30 Август, 2017 11:21 4 111 3

Преотдават под наем общински жилища

  • общински-
  • жилища-
  • велико търново-
  • схема
Преотдават под наем общински жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Добри допълнителни доходи си докарват водещи по документи безработни и социално слаби лица. Става дума за Велико Търново, където хора наемали общински жилища за по 40-50 лв. на месец, а после ги преотдават срещу 200-300 лв., пише в свои материал в-к „Монитор”. Направена проверка от местните органи на реда е установила, че част от тези, които отдават имотите под наем, дори не са в България.

Докато се водели безработни и нуждаещи се, те изкарвали пари в чужбина, а в същото време припечелвали и от отдаването на наетите от тях жилища на други лица. Някои от наемателите правели и какви ли не врътки, за да се сдобият с жилището на символична цена. Те фиктивно се развеждали или припознавали деца, за да отговарят на критериите, записани в общинската наредба за даване на жилища под наем. Друга порочна практика била възможността, която се дава на наемателите след петгодишно ползване под наем да си купят общинското жилище на цена далеч под реалната пазарна. В началото на 2017 г. след извършена от общината проверка, 11 души са били изгонени от дадените им за ползване общински апартаменти.

През тази година община Велико Търново разполага с над 400 апартамента, мераклиите за които обаче са най-малко два пъти повече. Месечният наем е повече от символичен и започва от 80 стотинки на кв.м. Хората, които искат да получат общински апартамент, трябва да отговарят на 12 условия, сред които да нямат жилище или вещни права, свързани с този тип недвижими имоти и да живеят през последните пет години във В. Търново. Размерът на наличните средства, включително автомобили и земеделска земя, пък не трябва да е по-голям от две трети от оценката на апартамента, за който се борят. Освен с измамите общинарите имат проблем и със събираемостта на наемите, които макар и смешни и символични, също не се плащат от всички навреме. Само 12 от най-големите длъжници имат неплатени наеми в размер на 17 000 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хорацио

    5 0 Отговор
    Най-евтини са жилищата на българи в съседство с цигански апартамент и колкото повече цигани има около него толкова е по-евтино, като може да стигне до няколко хиляди лева.
  • 2 гост

    7 0 Отговор
    На фона на наеми от 200 до 600лв за Велико Търново и аз да ставам един безработен и неук социално слаб. За какво да работя за 450лв, като само с тази врътка ще съм 300лв напред и няма да се потя?
    Хайде социалните да започнат да ходят по местоживеене, защото ги познавам и хич ги не бива, някои от тях и български не могат да говорят. Никой не го интересува конкретно човека как живее и какво му трябва, безработните идват с мерцедеси, а искат жилище за 50лв месечно, докога така? В същото време бабите измират понеже нямат пари за лекарства и хляб.
  • 3 111

    2 0 Отговор
    "Безработните" с мерцедесите и беемветата не са самотни играчи в този бизнес. И те си плащат " данък" печалба.