5 638 2

Откриха най-голямото пристанище в Близкия Изток (ВИДЕО)

Милена Богданова

Hamad Port е сред най-значимите инфраструктурни проекти в Катар. Планира се то да се превърне в най-голямото в региона на Близкия Изток. Разположено е на площ от 28.5 кв.км. Планираният му годишен капацитет е да достигне 7.5 млн. контейнера, 1.7 млн. тона товари и 1 млн.т. силозен капацитет. Разполага със складови пространства за 500 000 автомобила, база за прием на живи животни и съпътстваща инфраструктура, отговаряща на най-високите световни стандарти, между които контролна кула с височина 110 метра, най-съвременна товароподемна и транспортна техника, митническа зона с възможности за обработка на 5600 контейнера дневно и други. Изградена е и икономическа зона, която ще стимулира ръста на износа от Катар на стоки, различни от нефт и природен газ, за да се насърчи развитието на преработвателните индустрии.

Сред официалните гости на откриването беше и българският министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той е провел разговор с министъра на общините и околната среда на Катар, Мохамед Ал-Румейхи. Последният се е позаинтересувал за възможностите да наеме висококвалифицирани специалисти в областта на строителството за реализацията на инфраструктурни проекти в страната. Подчертан е бил и интересът на Катар за внос на българска земеделска продукция.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще организира посещение на български кметове в Катар за обмяна на опит и създаване на контакти за реализация на съвместни проекти, стана ясно още по време на срещата.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 11:08  06.09.17
  Каква обмяна на опит като сме въшки? Всичко става с пари или много пари!
 • невярващия
  Отговор
  2 14:55  06.09.17
  Незнайко и с ДУПЕ става

Напиши коментар:


Публикувай