7 287 10

Вила на нестандартно място (СНИМКИ)

Милена Богданова

Обикновено „вечните” туристи се впечатляват от забележителностите, които посещават в различни точки на света. Малко са тези, които би им направило впечатление хотелът, където са отседнали. Това обаче не важи за тези, които са посетили вила „Валс”, разположена в сърцето на швейцарските Алпи. Тя е нестандартно подземно място, в което туристите могат да пренощуват. Отвън имотът наподобява метеоритен кратер. Според архитектите на проекта именно подобен замисъл дава възможност да се създаде една съвременна и модерна сграда без да се наруши природата.

Да се влезе в хотела е възможно не само през парадния вход, но и по подземен бетонен тунел. На просторния каменен двор е обособена прекрасна тераса за отдих с природни източници, холандска вана (дървена гореща вана), грил и склад за дърва. Но главната забележителност на нестандартния имот е приказната панорама към алпийските планини, която се разкрива през широко елипсовидно отверстие, разположено на склона на хълма.

Вилата, която е с разгъната застроена площ от 160 кв.м., се състои от два етажа. На първия са разположени кухнята, дневната, библиотека и една спалня. На второто ниво има още четири спални всяка с баня. Там има и легла пълни със сено, на които могат да отдъхнат всички желаещи.

Интериорът на къщата е решен в съвременен холандски стил. Мебелите, предметите, светлините – всичко е измислено до най-малкия детайл. А бетонните стени, каменните стълби и дъбовите врати още повече свързват съвременната вила с природата наоколо. Друга особеност на къщата е топлият воден под. Подобно нестандартно решение архитектът Кристиан Мюлер е измислил с цел икономия на електричество.

Независимо от факта, че по-голямата част от сградата се намира под земята, всички стаи разполагат с добро естествено осветление. Подобен ефект е възможен благодарение на отворените вдлъбнатини във фасадата и наличието на големи прозорци. Друго предимство на нестандартната форма на вилата е, че именно тя пази сградата от вятър.

Днес вила „Валс” функционира като хотел. Цената на една нощувка е 2000 EUR.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мечо турист
  Отговор
  1 09:20  18.09.17
  Готино! .. но само за избрани „туристи“, уви!
 • Шаран БГ
  Отговор
  2 09:29  18.09.17
  Сиромах- човек -- жив дявол Като няма пари за матрака на Андрей, тъпче дюшека със сено. За капак иска и 2 000 евро за една нощувка ! Аз не че съм се запътил към вила "Валс", ама и 16 месечни пенсии /моята и на моята половинка/ за една нощ няма да дам , ако ще и швейцарско да стане !!!!

  Коментиран от #10

 • незнайко
  Отговор
  3 09:48  18.09.17
  Печката до входа на стаята направо ме "разби". Страхотно решение, нямащо равно на себе си !
 • Ташунко
  Отговор
  4 10:05  18.09.17
  Поработил малко във България, изкарал парици,направил си човекът скромно имотче.

 • MasterBoy
  Отговор
  5 10:28  18.09.17
  Много оригинално. Само дано да няма лавини
 • Jack Bauer
  Отговор
  6 13:58  18.09.17
  Колкото и да е "оригинално" и "модерно" не бих спал в бетонен бункер с неизмазани стени и тавани на цена от 2000EUR.
 • САП
  Отговор
  7 14:34  18.09.17
  Тия арки на последната снимка ми се струват направени от много дебел картон за кашони. Сега има едни дебели по 5 см и можеш да ходиш по тях. Печка на дърва и картон рецепта за проблеми. А като се загледам стените са гол бетон. Изливан с едроплощен кофраж и затова не си личи много. Идеята ми харесва, но е опропастена от поредната модернистична дивотия в интериорния дизайн. Да платиш 2000 евро за нущувка да спиш в една остъклена панелка с шантав дизайн. Тая няма да стане.
 • юрист
  Отговор
  8 19:40  18.09.17
  Не ми допада нищо от вилата, освен панорамата.Все едно човек е в някаква картонена кула, която всеки момент ще се разпадне. Таваните са ниски и честно казано , не бих дала и 1 евро за престой / спане в тази вила. Имам чувството, че просто вилата не е довършена, но собствениците й са нямали изход и за да не губят повече пари, са решили да я предоставят в този й вид.

  Коментиран от #9

 • Неюристка
  Отговор
  9 10:21  20.09.17

  До коментар #8 от "юрист":

  ... казал човекът, живеещ в люлински панел.
 • твртхеъйетъйрт
  Отговор
  10 13:38  25.09.17

  До коментар #2 от "Шаран БГ":

  Никой не те кара да спиш там. За всеки влак си има пътници.

Напиши коментар:


Публикувай