14 Септември, 2017 14:47 2 159 10

Европейците са сигурни в поскъпването на имотите

  • жилища-
  • цени-
  • европа
Европейците са сигурни в поскъпването на имотите - 1
Снимка: Shutterstock

За пръв път за последните две години все повече европейци са уверени, че цените на недвижимите имоти ще продължат да растат, сочи ежегодният доклад на ING International Survey Homes и Mortgages 2017. С 20% повече (до 72%) от румънците са сигурни, че стойността на жилищата им ще се увеличи. През тази година 66% от испанците също смятат, че цените ще растат. За сравнение, през 2016-а техният процент е бил с 14% по-малко. Близо 65% от чехите също са на мнение, че стойностите при недвижимостите ще вървят нагоре, а не надолу. Разглеждайки средните за Европа данни, се наблюдава спад от 57% през миналата година на 44% сред тези, които очакват поскъпване, сочат данните на специализирания сайт PropertyWire.

Поради поскъпването на имотите висок процент от купувачите се оказва, че не са си направили добре сметката, когато са купували имоти. Малко над 40% от анкетираните, които са си купили през последните месеци жилища и къщи, заявяват че са били или на границата на бюджета си, или са го превишили. На 23% от европейците текущите разходи по поддържане на жилищата им превишават очакванията, а 20% изпитват затруднения при погасяване на режийните разноски.

29% от жителите на Стария континент въобще нямат спестявания, сочат още данните на ING International Survey Savings 2017. Очертава се тенденция, че всички спестявания, които евентуално биха имали, ще отидат за погасяване на текущите задължения. На въпроса дали пазарът на недвижими имоти в страната, в която живеят, се развива правилно 29% от респондентите заявяват, че „да”, а 45% дават отрицателен отговор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    10 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: На въпроса дали пазарът на недвижими имоти в страната, в която живеят, се развива правилно 29% от респондентите заявяват, че „да”, а 45% дават отрицателен отговор.

    45% хора с акъл в главата

    Коментиран от #5

  • 2 Think

    10 5 Отговор
    От къде на къде европейците да са сигурни, че цените на имотите ще растат? Или европейците са много тъпи или са анкетирали брокери и банки или статията е поръчана с цел да плаши стадото да купува, да тегли жестоки шестцифрени кредити(с временно ниска лихва де). Каквото и да набивате в главите на хората разберете - няма балон, който да не се пукнал! Очаква се вдигане на лихвите, така че няма как цените да продължат да вървят нагоре! Има още няколко месеца за ловене на балъци и след това купона спира ;) В Канада вече благодарение на мерките взети от правителството от няколко месеца вече тренда на цените е отрицателен и не се очаква покачване скоро. Дали правителствата ще успеят да спасят страните си от мощното пукане на балона или ще оставят всички да се насладят на купона до край преди всичко да се срине предстои да видим. Едно е сигурно - мнозина ще разберат, че това, че временно лихвата е била ниска и са си надценили възможностите за тези със слаба психика може да бъде пагубно, други може да станат клошари.
  • 3 правилото

    12 2 Отговор
    Правило при вземане на ипотечен кредит е размерът му да е максимум колкото сумата от 3 годишни заплати! Ха сега взелите кредит да проверят накъде са с това съотношение ;) Малцина се вписват в тази граница...
  • 4 Иван Господинов

    6 0 Отговор
    Банките имат своите цикли на посяване и жътва. Даваш евтини кредити после събираш ипотеки на цени под пазарните а клиента плаща разликата. Какъв по-лесен начин да си купуваш интересни неща евтино. Никой няма да ти ги продаде с 25-50% отстъпка за това си хващаш балъци да ти я платят те. В момента съдия изпълнителите са задръстени с имоти. Толкова се оядоха, че вече дори не работят ами си веят задника по курорти в чужбина и си управляват заместниците и помощниците по телефона. А разни пишман играчи крещят в ужас до каква цена е стигнал имота им след поредната преоценка.
  • 5 haha

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "gost":

    тези 45% освен с 'акъл' в главата са и без пари в джоба...Което принципно е противоречие...Следователно едно от двете е грешно...Кое ли е то ?
  • 6 факто фактов

    1 10 Отговор
    За чакащите цените да паднат в София /другото в БГ е потоп/ луеко ша ги запозная с факта, че цените в Прага за еквивалентни райони спрямо София са м/у 3 и 4 ПЪТИ ПО-ВИСОКИ, чехите мислят че още ще се вдигат, а безпаричко тук чека да падат...Оптимизма е хубаво нещо..., но е нормално да има заблудени и ще има жилищно преразпределение докато не стане както навсякъде в Европа в големият град над 50% от живущите са наематели...Искаш по-добра заплата и екстри отиваш в големият град и плащаш наем. Изкарал си достатъчно или искаш спокойствие връщаш се откъдето си дошъл...Лично за мен избора е сложен и много пъти съм мислил да се изнеса към провинцията /слабото образование за децата е нещото което ме спира/, но е сигурно едно че няма как да имаш заплатата и възможностите от София или Европа с цените на имотите на село...факт...

    Коментиран от #7, #9

  • 7 броко брокоф

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "факто фактов":

    за брокитата сънуващи розови сънища, как праскат купувачи с големи комисиони, леко ща ви запозная с факта че балъците свършват :))))

    Коментиран от #8

  • 8 факто фактов

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "броко брокоф":

    Кви брокита бре френд ?! Игнорирал съм ги отдавна тези нищонеможещи и неправещи лентяи...Директно с инвеститора се действа...за мен...За какво ми е посредник, който с нищо не допринася ?! А иначе кое не е истина от написаното от мен ? В Прага средната цена гони 4000 ойро квадрата - факт ! В големият град а гадно за живот, но заплатите са значително по-големи /например в Английско - Лондон и кънтрито двойна разлика/ и имаш екстри като образование, болници, културен живот и т.н. които в провинцията са зле. Съответно поради доходите цените на имотите са значително по-високи = има плащачи ...Чистота, спокойствие и удоволствие от природата имаш на село...ама нема паре...Та така въпрос на избор и двата са правилни за различните хора и желания. Ама няма как да имаш само хубавите неща от двата свята ! Така че ако искаш имот в голям град /Сф или чужбината/ изкарваш кинти , а не плачеш че ти е скъпо и балон :-) Още един факт - цените на имотите навсякъде по света в големите градове растат в исторически план без изключение...Добре е да купиш когато са на дъното, а не на върха...Но след време всеки връх се надминава дори да изглежда в момента като балон ФАКТ :-) Виж ХК /уж балониран няколко пъти последните 30-ина години/ или СанФ например, ама ко да обяснявам на хора дето искат с 10 декара ниви да купят във Вазов....ами не мое...
  • 9 Вирус

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "факто фактов":

    За съжаление София не е Прага и РБ не е Чехия.
  • 10 tka

    0 0 Отговор
    Референтни лихвени проценти на EURIBOR :

    01-02-2017 -0.083%
    01-04-2016 0.058%
    01-02-2015 0.323%
    01-02-2014 0.555%
    01-02-2013 0.543%
    01-02-2012 1.937%
    01-03-2011 1.504%
    01-04-2010 1.251%
    01-02-2009 3.025%
    01-02-2008 4.733%

    Според вас кога ще стигнем нивата от 2008? Не ми се вярва да стане до 1 година.. по-скоро след 5-6?