19 Септември, 2017 11:24 5 159 4

Опасност от най-големи имотни балони

  • имотен балон-
  • град-
  • прогноза
Опасност от най-големи имотни балони - 1
Снимка: Shutterstock

През последните години сме свидетели на нарастване на цените на недвижимите имоти в световен мащаб. Макар и с по-бавни темпове отпреди кризата през 2008 г. тенденцията е нагоре. В някои градове темпът на поскъпване е значително по-висок от този в повечето световни мегаполиси, сочи изследване на UBS Global Real Estate Bubble Index. Тук влизат европейските Лондон, Стокхолм и Мюнхен, както и Ванкувър, Сидни и Хонг Конг.

Двете основни причини довели до значително поскъпване на имотите там са ниските лихви по ипотечните заеми и слабото предлагане на новопостроени сгради. Не трябва да се пропуска и факторът „капиталови притоци към развиващи се пазари”, по-евтините суровини в дадени региони. Така например към Сидни силен инвестиционен интерес има от страна на китайски богаташи

В по-далечна перспектива опасност от надуване на имотен балон има в швейцарските градове Женева и Цюрих, както и Париж и Амстердам.

Проблемът според авторите на класацията е, че образуването на балон е видим. Темпът на поскъпване също. Но остава проблем да се прогнозира точно кога той ще се спука във всеки от посочените градове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гошо

    13 2 Отговор
    скоро ще се спука! бууум
  • 2 Eee

    16 2 Отговор
    Нашите брокерчета само мечтаят за такъв пазар и у нас,ама няма как да стане.

    Коментиран от #3

  • 3 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Eee":

    Интересът е към имити не кокошарниците в бълхария нужници
  • 4 само питам

    2 2 Отговор
    А къде е София?