Last news in Fakti

21 Септември, 2017 13:11 4 819 7

Къде българи купуват лукс имоти в чужбина

  • луксозни имоти-
  • цени-
  • търсене-
  • чужбина
Къде българи купуват лукс имоти в чужбина - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последните две-три години част от българските купувачи се насочиха към придобиване на недвижими имоти в съседна Гърция. Основно подобна инвестиция беше продиктувана от ниските цени, на които се предлагат имоти там. Днес също се реализират сделки, като българските купувачи са предимно хора, които желаят да имат ваканционен имот на юг от нас. Оказва се, обаче че интерес от наши сънародници има и към Лондон и Виена. Париж, Рим, Барселона и Мадрид също са привлекателни за покупка на луксозни имоти от българи, които са решили да изпратят децата си да следват в тези европейски градове.

Що се отнася до покупката на луксозни имоти в България, то пазарът се развива с добри темпове. Близо 10% е ръстът на сделките в сегмента от началото на годината до септември. Причината, според анализатори, са рекордно ниските лихви по кредитите. А също така по-заможните българи предпочитат да съхраняват средствата си в недвижими имоти, отколкото в депозити.

„Имаме плавен ръст на цените. Около 5% спрямо 2016 г. Хубавата новина е, че се завръщат клиентите, които търсят имоти на стойност над 600 000 EUR. Това са хора, които усещаш сигурност в бизнеса, който извършват и решават да инвестират в луксозни имоти”, казва Весела Илиева, управител на агенция Unique Estate. Също така се наблюдава ръст и сред клиентите, които решават да придобият луксозен имот с инвестиционна цел. Съотношението към днешна дата е 64% от клиентите купуват с цел собствено ползване, а 36% - с инвестиционни намерения. „В годините на криза до 2015-а клиентът, решил да купи с инвестиционна цел не съществуваше и от тази гл.т. това е нов играч на пазара”, допълва Илиева.

Центърът на София продължава да е основната дестинация на решилите да придобият луксозен имот. Част от купувачите реновират апартаментите и ги отдават под наем, а друга след ремонта решават да ги продадат и да реализират печалба.

Срокът от излизането на даден луксозен имот на пазара до намирането на купувач вече е един месец. Също така разликата между офертна и реална цена почти се стопи. При преговори отстъпката достига най-много до 5%.

Наблюдава се промяна и в тенденцията при покупката на вида луксозен имот. „ Сега се купуват повече лукс апартамент. 2013-2014 г. акцентът беше върху къща, но в момента клиентът с инвестиционна цел купува апартамент с две спални”, обяснява Илиева.

Промяна има и в профила на клиента. На пазара излязоха новото поколение заможни клиенти, които работят в ИТ компании и възрастовата граница е около 30 години. Това е групата хора, която може да си позволи луксозен имот. „Те искат да купят, но предлагането не отговаря на техните изисквания. Луксозните имоти са сторени около 2000 г. и тогава изискванията са били различни. Къща, в която живеят хора над 65-годишна възраст, не отговаря на изискванията на 30-годишните. Последните търсят модерна архитектура, а ние почти не може да я предложим. Търси се бърз достъп до града, смарт системи, големи спални, да има две бани, два дрешника. Много е трудно да се предложи такъв продукт”, уточнява Илиева.

Другото, от което се интересуват клиентите са пентхаусите с разгъната застроена площ около 400 кв.м. с 4 спални. Такива обаче се предлагат основно в небостъргачите. „Очакваме с нетърпение реализирането на всички небостъргачи, за да видим как и на какви цени ще се случат сделки”, коментират специалисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    13 2 Отговор
    Крадците си перат парите, гнус ме е от вас няма да се върна.....
  • 2 Бесен Язовец

    11 0 Отговор
    Я сега да кажат кои точно си копуват в изброените градове имоти ? Малко инфо в Милано един двустаен е от 130хил.€ нагоре а в Солун започват от 65 хил€ нагоре кой заделя такива суми Гербаджийските Кметове със сигурност дето са с 1400 лв.заплатка как се получава ???
  • 3 хахах

    7 0 Отговор
    Явно предпочитат да си харчат парите в чужбина, а не за българско строителство.
  • 4 биг брокер

    11 0 Отговор
    Тази агенция Юник Естейт е познаваме много добре все се бият в гърдите, че продават но са пълни нула. На Сан Стефано за една година един апартамент и имот не продадоха и накрая ги изгониха. Брокерите са им напълно некомпетентни разни Милфове нагласени на работа. Относно луксозните имоти– да си купиш такъв и да го ремонтираш - изказването на шефката им по горе в статията - Сещайте що за изказване и колко е наясно. Като посетиш офиса им на Попа кюрав човек не влиза на рецепцията момичето умира от скука а уж били натоварени. Платени статии. Най - много застояване има на точно в този сигмент, поради това че в Гърция за тези пари ще купиш в пъти по хубав имот, като отворите обявите и е пълно с имоти над 200000 евро за това е този шум!!!

    Коментиран от #7

  • 5 123

    8 2 Отговор
    Пропуснала е Австрия, червените предпоччитат точно там да скатаят мръсните пари.
  • 6 НЕразбирач

    6 0 Отговор
    Даа - "инвестирайте", който така счита и може, да инвестира, то къде пише, че всички инвестиции са удачни и всички усещат коя инвестиция е правилната?! Купувайте бързо! Веднага - ходооом, МАРШ!
  • 7 Unique

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "биг брокер":

    В Юник Естейт работят само настоящи и бивши мутреси!
    Шефката- милионерша, менижерките на екипи и те. На шефа на Нова ТВ жена му е там менижер на екип, на Доган бивашата наложница и тя е наредена там... И много други примери има! Вижте им сайта! Има и няколко нереализирали се мутреси, ама те затова там работят- че покрай луксозните имоти чунким завъртят някой богаташ.