25 Септември, 2017 17:21 3 297 1

Имотите в Албания още по-търсени

  • албания-
  • жилища-
  • цени-
  • покупка
Имотите в Албания още по-търсени - 1
Снимка: Shutterstock

Евтините ипотечни заеми и ниските цени правят пазара на недвижими имоти в Албания още по-привлекателен през тази година. Лихвените нива по жилищните кредити за пореден път отчетоха спад в края на лятото, което е важен фактор за решилите да инвестират в този сегмент. През месец юни на текущата година лихвените проценти по ипотечните заеми в местна валута са били 4.2%, а през август те вече са 3.9%. Спад има и при евро кредитите – от 3.3% през юни до 3.1% през август, сочат данните на Централната банка на Албания.

Общо 11.5 млрд. лека. Това е с 10.6% повече в сравнение с аналогичния период на 2016 г. Експертите отчитат, че голям брой албански семейства използват евтините кредити. Спадът на цените на жилищата също води до ръст на купувачите, особено в крайните квартали на Тирана. Цените на имотите рязко спаднаха заради високия процент на предложенията и спадът на покупателната способност след кризата от 2009 г.

Тенденцията да се вземат все повече ипотечни заеми идва в момент, когато цените на жилищата продължават да падат. През второто тримесечие на 2017 г. темпът на поевтиняване в сегмента е възлизал на 11%, сочат данните на Централната банка. От друга страна, индексът на наемните нива продължава да расте от третото тримесечие на 2016 г. досега. Анализатори на местния имотен пазар смятат, че причината е повишената интензивност на нови готови жилища, които се появяват на пазара в Тирана. Към момента в албанската столица се строят около десетина големи жилищни комплекси, което води до понижаване на цените в някои райони на града.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дам

    0 0 Отговор
    падат, падат, а тук докато се вдигат там са все още по-високи от Сф...Албански реотан ко да праиш...или Софийски...