Last news in Fakti

27 Септември, 2017 09:37 12 839 21

Държава с нова столица

  • кайро-
  • египет-
  • столица
Държава с нова столица - 1
Снимка: Shutterstock

Новата столица на Египет ще се появи още в края на 2018 г. Името й ще е Нов Кайро и ще е на 45 км. източно от сега съществуващата. В края на следващата година там ще бъде прехвърлен целият държавен и административен апарат – канцеларията на президента, правителството, държавните учреждения.

С преместването властите се надяват да разтоварят Кайро, който днес буквално се „задъхва” от смог и пренаселеност. В новата столица вече са определени и парцели за инвеститори, които ще могат да строят жилищни и офис сгради, тъй като търсенето на подобни имоти в Кайро значително надвишава предлагането.

Проектът за нова столица беше анонсиран още през 2015 г. По предварителна оценка първоначалната цена на инвестицията е 45 млрд. USD, а площта му е 700 кв.км. За сравнение, Кайро е с площ 214 кв.км. Нов Кайро ще бъде разположен до Суецкия канал и по информация на властите ще може спокойно да се конкурира с най-големите бизнес центове в света.

Новата египетска столица ще има собствена жп гара, летище, 25 жилищни квартала, хотели с обща база 40 000 стаи, както и най-големия увеселителен парк в Близкия Изток

По предварителни данни в новата столица ще могат да бъдат прехвърлени 5 млн. души – основно тези, които работят в администрацията. Вече могат да се купят първите жилища, които ще бъдат готови в средата на 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варна

    39 4 Отговор
    Да вземем и ние да преместим нашата!

    Коментиран от #2

  • 2 Пламен

    34 5 Отговор

    До коментар #1 от "Варна":

    Перник, а... :)

    Коментиран от #4

  • 3 Бемчо Бемчев

    20 3 Отговор
    В Карнобат.
    Начи в София можете да ходите както си искате...ама в аристократичен град като Карнобат ще се обличате хубаво
  • 4 законен

    24 11 Отговор

    До коментар #2 от "Пламен":

    И защо , като си имаме прекрасна стара столица , при това в центъра на България , както би трябвало , София при освобождението е била пет пъти по-малка от Търново и по-изкуствена столица едва ли са могли да измислят руснаците
  • 5 Различен

    27 23 Отговор
    Ами, аз това съм го писал много пъти!
    За 130 години, софиянци доказаха единствено, че са некадърни да управляват България.
    Време е да се даде възможност я на тракийци, я на балканджии, я на добруджанци да управляват България.
    И тогава, за много кратко време ще се решат всички проблеми на софиянци и София ще стане пак онова кално село, със 15 хиляди души селяни, каквато е била преди 130 години!

    Коментиран от #6

  • 6 ТАД

    29 4 Отговор

    До коментар #5 от "Различен":

    Виж какво, България се оправлява от хора избрани от всички избирателни райони в цялата страна. Друг е въпроса, че всички те заживяват в столицата и много бързо забревят, че в България съществуват други населени места. Всеки ден в новините слушаме за ремонт на пътища в страната и след минута се оказва, че всъщност това са путища в София или около София.
    Не се заблуждавайте, че ако се промени града на столицата, това ще промени манталитета на българина... Просто новата столица ще се развива както сега София и пак никой няма да мисли за останалата част на държавата.
    Просто хората които избираме не трябват да забравят от къде са тръгнали, и кой ги е изпратил там... НИЕ.

    Коментиран от #7

  • 7 Различен

    8 7 Отговор

    До коментар #6 от "ТАД":

    Що ли не съм съгласен???
    Кой управлява България? Дали избраните или наследниците на бригада Чавдар и техните шофьори и секретарки??? Кой е около така наречените "избраници"?? Оставам настрана, КОЙ и КАК ги е избрал точно тези?? Та кой е около тях? Кой им подготвя речите, законите, пише им мненията, правим им сводки и т.н.н. Кои изобщо допуска до тях някаква информация или определени хора?? Дали не е средния и долния ешалон на бюрокрацията и КОЙ точно е в него?? Не са ли тъпите софиянци, навсякъде там, затънали в егоизма си и собствените си далаверки, без да ги е еня, какво става другаде?
    А и стига са се обогатявали на чужд гръб. Нека позабогатеят и в другите краища на България!

    Коментиран от #8

  • 8 Иван

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "Различен":

    Е тва е болката, не как да оправим нещата, а как да се нагушим и "ние" Ти гражданино с какво се занимаваш,че си еродиран виждам.

    Коментиран от #18

  • 9 Генков

    23 6 Отговор
    Хората от пустинята правят оазис, а ние нашия оазис ще превърнем в пустиня...

    Коментиран от #11, #17

  • 10 Един

    8 8 Отговор
    И ние трябва да си преместим столицата! Обратно в Търново!
    Хем е географски център (горе долу) и предлага лесен достъп за всички хем няма шопи :)

    Коментиран от #13

  • 11 DGI

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Генков":

    То па едни хора... то оазис... Не се залъгвайте по лъскавото и блестящото, м...ла си остава м...л!

    Коментиран от #15

  • 12 Край

    7 2 Отговор
    Каузата да преместим столицата в централна северна България може да осигури заетост и бизнес за бая години. И може да тушира корупцията до голяма степен. В едно малко градче само от министерства и агенции и техните служители - винаги ще ясно кой и защо се среща.

    Коментиран от #14

  • 13 Пешо

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Един":

    Малиии, вйерно ли бйе?
  • 14 Майтап

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Край":

    Ние една магистрала не можем направи пък Софето да преместим......хахаха.За първи път чак сега видях нещо което прилича на Европейско,новия Тунел на Витиня и дано уцелее.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бай Либен

    4 1 Отговор
    Ако ние си преместим столицата, много хора ще полудеят!
  • 17 IVА

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Генков":

    Хората превръщали пустинята в оазис? Хаха, най-обичам да слушам измислици от непътували хора! Май не сте били в Египет.

    Коментиран от #19

  • 18 Различен

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    О, разбирам мъката ти!
    Далаверки само за богоизбраните, а останалите да го духат и плащат данъци, А?
    Е точно за това трябва да се премести столицата, както и да се даде по-голяма автономия на общините. Част от ДДС-то, както и данък печалба трябва да остават в общината, където са заработени/не регистрирани/! Тогава общините ще могат да създават условия за инвестиции и бизнес, а не да зависят от благоволението на софийските цървули, които ако благоволят да ти дадат нЕкакви пари, то града го има и съществува, ако ли не го заличаваме от картата на България!
  • 19 Мария

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "IVА":

    Не знам, хората дали са пътували, но аз лично съм посетила Египет и абсолютно всички държави от така наречената GCC зона, с изключение на Саудитска Арабия и смея да твърдя, че за бедуини излезли от пустинята преди 40-50 години - тези цивилизации са на светлинни години по-напред от нас, било то в сфера на инвестиции, бизнес, туризъм, инфраструктура, транспорт и какво още си харесате.
    Само човек живял в този район на света би разбрал как мислят хората от този район и какво е устройстрвото им, така че не бих навлизала в спорове с някого, който е отишъл на 10 дневна all inclusive почивка в Египет или Дубай или Катар и т.н.
    Peace
  • 20 horo

    3 1 Отговор
    Време е и нашата столица да я преместят на ново по широко място. Ще си строят колкото искат и никой няма да стачкува;)
  • 21 Поршето на ловеца

    1 1 Отговор
    ако ще местите .Долу ръцете от перник! :D