Last news in Fakti

2 Октомври, 2017 09:37 2 700 3

Охлаждане на вторичния пазар на имоти в Пекин

  • китай-
  • пекин-
  • жилища-
  • цени
Охлаждане на вторичния пазар на имоти в Пекин - 1
Снимка: Shutterstock

Значително е намалял броят на купувачите на жилища старо строителство в Пекин. През третото тримесечие на текущата година броят на сделките е най-нисък в сравнение с последните десет тримесечия. За пръв път от 2015 г. се наблюдава и спад в цената на квадратен метър жилищна площ, сочат данните на анализ извършен от агенция 5i5j.

За последните 3 години са били осъществени рекорден брой транзакции през третото тримесечие (78 500 броя). През последните четири тримесечия този брой е спаднал съответно с 25.6%, 12.7%, 28.2% и 43.7%.

На фона на значителния спад на броя сделки, цените на имотите от вторичния пазар в Пекин отчитат плавен спад. След двукратно повишаване на мерките за предпазване на имотния пазар от образуването на балон (на 30 септември 2016 г. и 17 март 2017 г.) цените се стабилизираха през второто тримесечие на текущата година. Даже през първото тримесечие на 2017-а стойностите отчетоха рекордно високи нива. В периода юли-септември ситуацията се промени и цените спаднаха с 5% в сравнение с второто тримесечие, отчитат анализатори.

Доколкото пазарът остава вял, срокът на сключване на сделките се увеличава. През август са били необходими средно 64 за продажба на жилище, което е нивото от 2012 г. Офертната стойност на квадратен метър на апартамент с две спални е 11 300 USD. Реална сделка се сключва при нива от 10 300 USD/кв.м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Темида

    5 0 Отговор
    Полезна статия..............за хора търсещи имоти в Пекин.
  • 2 Ivan S

    5 0 Отговор
    Някакви новини за пазара в Тимбукту? Много е притеснително, пълна мистерия.
  • 3 kuku

    1 0 Отговор
    Спя спокойно след като знам,че вторичният пазар в Пекин на имоти падна .... камък ми падна от сърцето,такава мъка ми бе за милите жълти миньони :-)