4 Октомври, 2017 11:11 11 905 10

Санираха половин блок

  • саниране-
  • бургас-
  • блок
Санираха половин блок - 1
Снимка: М. Богданова ©

Възможно ли е да бъде саниран половин блок? Оказва се, че да. Примерът е от Бургас. Става дума за блок на ул. „Вардар” №1. Четири жилищни входа от западната част са санирани, а останалите четири от изток – не. Причината е, че едно време те са строени като отделни сгради, въпреки че са свързани с калкан. Именно поради тази причина има и две етажни собственици, като едната е успяла бързо да подготви всички документи и да кандидатства за обновяване 2016 г. Другата обаче не успяла да го направи навреме, тъй като повечето от живущите са възрастни хора и се опасяват, че след санирането могат да ги окрадат, обясняват съсобственици. Въпреки това документите са подадени, но със закъснение. Парите за санирането обаче са свършили и те са в изчаквателна позиция.

Сградата се намира на възлово място в Бургас на булевардите „Христо Ботев” и „Сан Стефано” и се вижда отдалеч как фасадата от едната страна е нова, а от другата – не.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гостенче

    52 5 Отговор
    Не виждам къде е новината......
    Това са 2 блока на калкан, с два дом съвета, от които единия се е организирал а другия не.
    Това че блоковете са панелни и изглеждат еднакво защото са строени през комунизма не означава че това е един блок.

    Хем сте си го написали че са два блока на калкан хем пак си държите на това че си е новина.........
    Явно аз нещо не разбирам.

    Коментиран от #3

  • 2 Ачо архитекта

    28 1 Отговор
    Няма нищо странно.
    Такива са процедурите.
    Няма и новина.
    "Факти", ами питайте специалистите.
  • 3 111

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "гостенче":

    правилно е написано
  • 4 Лаптопа

    14 4 Отговор
    Покажете добре санирените блокове за да видят хората че има много такива и се навият да си оправят панелките, инак лошите примери се показват навсякъде, българина не изпуска негативизъм, така че нема смисъл да нагнетявате нагнетеното !!
  • 5 Дедо Пене

    13 0 Отговор
    Това не е нещо изключително.И в Ямбол има такъв саниран частично блок.Блок от три входа- двата санирани,а единият не.
  • 6 Роман дизел

    11 0 Отговор
    С джантите откъм дискотеката.
  • 7 Петърчо

    8 0 Отговор
    В Търново също има такъв блок и ко това новина ли е
  • 8 ние

    6 12 Отговор
    в Севлиево също имаме - хубава работа,ама герберска...
  • 9 Siegfried

    5 0 Отговор
    Днес валя в село дъжд -виновен е ГЕРБ,вчера духаше пък силен вятър- виновен е ГЕРБ,това лято беше много горещо, пак е виновен ГЕРБ .

    Коментиран от #10

  • 10 Грую

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Siegfried":

    Важно е какво стои зад понятията, а не кай какво , как и защо го е вършил. Под понятието "саниране" следва да се разбира: 1. Изваждане на хората от блока с имуществото им. 2. Разкриване на всички заварки по панелите, презаваряване и нанасяне на противо корозионно покритие по заварките и фугите. 3 . Подмяна на В И К инсталация. 4 . подмяна на щранговете на отоплителната инсталация ако има такава и изграждане на хоризонтална такава, където е възможно да се отчита реалното потребление без да се налага да плащаш суми за сградна инсталация по вездесъщата наредба за топлоснабдяването. 5. Подмяна на дограми. 6. Ремонт на покрива на блока 7. Направа на външна изолация. Е те това се нарича "саниране". Туй другото се нарича точка 7 . Направа на външна изолация и най-вече служи за отбиване на номера при усвояване на пари. Тази външна изолация е не ефективна. Студът и жегата влизат в помещенията от открития бетон или в случая от панела. Панелите на терасите остават открити и през тях нахлува в жилището и студ и жега. Затова след истинското саниране ако искате да си направите енергоефективно жилище си направете и вътрешна изолация. Иначе методите за усвояване т.е. за крадене на пари и да ги коментираме няма да ни стане по-топло през зимата и по-хладно през лятото.