4 Октомври, 2017 15:33 2 142 0

Кой какво ще може да строи в София

  • софия-
  • небостъргач-
  • здравков-
  • геел-
  • визия
Кой какво ще може да строи в София - 1
Снимки: М. Богданова ©

В средата на юли главният архитект на София Здравко Здравков посочи три зони, в които инвеститорите ще могат да строят по-високи сгради, тип небостъргач. Първата е от 7-ми километър посока Искър, около Цариградско шосе. Втората е в западно направление – продължение на бул. „Царица Йоана” с Околовръстен път. Третата зона е в района на Централна ж.п. гара. Що се отнася до последната зона то там височината на сградите няма да може да надвишава 125 метра. „Причината е, че има ограничение от Ръководство „Въздушно движение”, тъй като полосата на летище „София” е ориентирана в направление изток-запад и точно там е облитането на самолетите. Не искаме да създаваме убеждение у инвеститорите, че там може да се строи неограничено”, каза за Факти.бг главният архитект на София арх. Здравко Здравков.

Главният архитект на София и кметът на София Йорданка Фандъкова са внесли чрез депутати от ГЕРБ предложение за промяна в Закона за устройство и застрояване на Столична община. С негоКой какво ще може да строи в София

се предлага образуването на „фуния” в района между бул. „Цар Борис III”, центъра в направлението „Драган Цанков”, което е изтеглена по бул. „Ал. Малинов”, където височината на сградите няма да може да надвишава 75 метра. Това ограничение няма да е валидно за зоните в западно направление и района на ж.п. гарата. „В района на ж.п. гарата могат да се строят сгради до 125 метра, но трябва да се спазват всички останали показатели, т.е. да имат необходимата площ на имота, плътност, интензивност. За зоните в западно направление височината е неограничена”, поясни арх. Здравков. Ако инвеститорите искат да строят сгради по-високи от 200 метра е необходимо да докаже сеизмичност, устойчивост на сградата и транспортна обезпеченост.

Относно опасенията, че част от инвеститорите биха се отказали от вложения в столицата при тези условия, главният архитект на София каза: „Трябва да има разумен баланс между инвестиции и развитие на града, защото в крайна сметка ние ще си тръгнем от града след 10-20 години и когато оставим своя урбанистичен отпечатък да не ни е срам и да не казваме, че сме направили грешки на растежа. Желанието е да запазим за поколенията богатството на София. Това е гледката към планината”.

Кой какво ще може да строи в София

Днес беше представен и докладът за градска среда, изготвен от световноизвестния архитект проф. Ян Геер. Акцентът в него е превръщането на София в град с по-малко автомобили и разрастване на пешеходната и вело мрежи. Посоката е превръщането на София в иновативен и зелен град, град на младите хора. Проф Геер се занимава с публични градски пространства и беше поканен от Столична община през 2016 г. да изготви доклад с препоръки как София може да стане по-добър град за живеене.

Четири основни теми са обособени в доклада. Първата е „Градска идентичност”. В нея се посочват начините, по които градът може да се свърже с планина Витоша, ролята на минералните извори и морфологията на градската среда. Част от конкретиката е запазване на визуалните коридори.

Кой какво ще може да строи в София

Втората тема е мобилността. София е на едно от първите места по брой на автомобили на глава от населението. Предвижването става чрез подобряване на пешеходната мрежа. Над 20 000 коли преминават транзитно през центъра от изток на запад, което трябва постепенно да се премахне чрез изграждане на ринговете. „Ще работим и по подобряване на пешеходните пространства. Препоръките предвиждат и изграждане на пешеходни пътеки, както и обръщане на повече внимание на лицата в неравностойно положение. Най-важното в темата е обвързаността”, каза арх. Здравков, резюмирайки резултатите от доклада.

Третата тема е обществения живот. Как да бъдат върнати хората от моловете в града? „Трябва да подобрим качеството на градското пространство. Да наситим града с функции”, допълва главният архитект на София. На база доклада става ясно, че градската среда се ползва от хора над 30 години и възрастните хора. „Интересно е къде са останалите възрастови групи. Необходимо е да се направи така, че когато хората излязат в града да се чувстват комфортно и удобно”, допълва арх. Здравков.

Четвъртата тема е качеството на публичното пространство и постепенното подобряване на София. Имаме желанието да създадем наредба за градската среда, за оформяне дизайн на фасадите. Целта е да се създаде един жив град. Трябва постепенно да „активизираме” фасадите. Мерките, които са предложени в доклада, ще помогнат да се планира правилно града” е мнението на главния архитект.

Екипът на проф. Геел е консултирал подобряването на градската среда на мегаполиси като Лондон, Москва, Истанбул и Шанхай, градове като Цюрих, Стокхолм и Берн.

Кой какво ще може да строи в София

„Част от мерките и решенията на този проблем вече изпълняваме. Ще се пра на плановете ни. Нашата задача след като подробно се запознаем с доклада да го превърнем в действие по отношение на пешеходното движение, градския транспорт, намаляване на автомобилния трафика в историческия център. След като приключат представянията ще сформирам специален екип, който ще се води от арх. Здравков и в него ще влязат всички заместник кметовете по транспорт, екология, социална среда, култура и образование. Целта на този екип ще бъде да подготвя програма с краткосрочен хоризонт до 2020 г., средносрочен до 2025 г. и дългосрочен с хоризонт 2030 г.”, каза кметът на София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА