12 Октомври, 2017 18:33 1 126 0

Раздвижване на пазара на бизнес имоти в Европа

  • бизнес-
  • имоти-
  • европа-
  • инвестиции
Раздвижване на пазара на бизнес имоти в Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Трима играчи на пазара на пазара на бизнес имоти се очертаха през тази година – Германия, Великобритания и Испания. Последната става все по-привлекателна сред инвеститорите в този тип имоти. Като цяло, докладът показва, че капиталовите потоци към недвижими имоти на глобално ниво остават високи, като нивата на усвояване през първата половина на 2017 г. са били 611 млрд. USD, същите както през 2016 и 2015 г. Въпреки всичко, зад тези общи стойности, обаче стои разнопосочност в развитието. В Азиатско-тихоокеанския регион инвестиционните обеми растат със стабилни темпове, предимно в резултат на преориентацията на китайски капитал, докато активността в Северна и Южна Америка и Европа, Средния Изток и Африка (ЕСИА), показва признаци на успокоение.

„Независимо от регулативните мерки, китайският капитал вероятно ще остане важен фактор в инвестиционния пейзаж в световен план, но фокусът му е различен в зависимост от региона. В Азиатско-тихоокеанския регион е налице много по-силна ориентация към земя и строителство, докато в Европа е насочен към централно-разположени, първокласни активи, които генерират приходи“, обяснява Ричард Дайвъл, Ръководител капиталови пазари, Colliers International.

През първото полугодие на текущата година Германия е с най-високи показатели по отношение на инвестиционни обеми с 33 млрд. EUR. Това е 34% увеличение на годишна база. Обединеното кралство обаче си възвръща позициите през третото тримесечие. „Шест германски града са в топ 12 на най-привлекателните инвестиционни дестинации в Европа (8 в топ 20), което заедно с икономическата и регулативна стабилност на държавата, ще доведе до успешно завършване на годината и е предпоставка за позитивна прогноза за 2018 г.“, казва Дайвъл.

След Великобритания, Германия и Франция предпочитани места за инвестиции в бизнес имоти сред предприемачите са Бенелюкс, Испания и Скандинавия. „Испания прави големи стъпки към подобрение, отчасти благодарение на силното икономическо представяне в резултат на ръст в износа. В следствие на 50% годишно увеличение на инвестиционния оборот, Испания има повече вложения от Франция през първото полугодие на 2017 г.“, казва Харингтън. „Преобладаващата част от обемите се дължи на инвестиционния фонд Merlin Properties, който е инвестирал повече от Blackstone през първите шест месеца, въпреки фокуса си върху Иберия. Предпочитани са търговските площи, а с най-високи резултати е Мадрид. Въпреки че Испания бавно започва да подобрява резултатите си, референдумът за независимост на Каталуния може да отблъсне някои инвеститори, докато ситуацията се успокои.“

Разглеждайки пазара на бизнес имоти по градове в челната тройка влизат Лондон, Париж и Берлин. Обемите в британската столица са три пъти повече от тези във френската и германската. Четвъртото място е за Франкфурт. Това е съвсем нормално като се има предвид, че в следствие на Брекзит повечето компании от Острова гледат именно финансовата столица на Германия като място за преместване на основния си бизнес. Мадрид и Барселона имат значителен годишен ръст в класацията преминавайки респективно от 8-мо на 5-то и от 23-то до 17-то място.

След референдума за излизане от ЕС определено има движение на капитал към континентална Европа, но той е предимно поради причини, свързани с по-добра възвръщаемост. Цените се приближават, като разликата между различните Европейски ключови градове е 200 в нивата на възвращаемост (или 2% разлика). Активи в много германски градове сега се търгуват на нива на възвръщаемост по-ниски от тези в Западен Лондон.

Капиталът може да се консолидира, но начинът по който се инвестира в Европа се диверсифицира според сектора. Жилищните имоти стабилно растат и показват добри резултати, като имат 15% принос към активността през първото полугодие на 2017 г. – 2.5 пъти повече от дела им през 2007 г. Това е все още далече от нивата в Северна Америка, което е сигнал, че сегментът има още потенциал за развитие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА